Hyppää sisältöön

Kiina ”hyvin tyytymätön” Yhdysvaltain päätöksestä ampua alas epäilty vakoilupallo – katso video pallon pudotuksesta

Kiinan ulkoministeriö syyttää Yhdysvaltoja ylireagoinnista ja vakavasta kansainvälisen käytännön rikkomisesta. Lisäksi Kiina sanoi pidättävänsä oikeuden ryhtyä vastauksena lisätoimiin.

Ammuttu vakoilupallo leijaili mereen Etelä-Carolinan osavaltion Surfside Beachin edustalla lauantaina.
Tekijät

Yhdysvallat on ampunut Etelä-Carolinan osavaltion rannikon edustalla alas kiinalaisen ilmapallon, jota se epäili käytettävän vakoiluun.

Kiinan ulkoministeriö reagoi uutiseen ilmaisemalla olevansa hyvin tyytymätön ja vastustavansa Yhdysvaltojen voimankäyttöä, kertoo CNN (siirryt toiseen palveluun).

Kiinan ulkoministeriö syytti Yhdysvaltoja ylireagoimisesta sekä kansainvälisen käytännön rikkomisesta. Lisäksi Kiina sanoi pidättävänsä oikeuden ryhtyä vastauksena lisätoimiin.

Yhdysvaltalaisviranomaisten mukaan pallon osia putosi Etelä-Carolinan rannikolle. Yhdysvaltain puolustusvoimien vanhempi virkamies kertoi Reutersin mukaan, että osat putosivat kohtuullisen matalaan veteen. Hän arvioi niiden keräämisen etenevän suhteellisen nopeasti.

Amerikkalaisviranomaiset suunnittelivat aiemmin pallon alasampumista, kun se lentäisi Atlantin valtameren yläpuolella. AP:n mukaan presidentti Joe Biden oli aikaisemmin tällä viikolla antanut käskyn vakoiluvälineeksi epäillyn pallon alas ampumisesta.

– Se pudotettiin onnistuneesti. Haluan onnitella lentäjiämme, jonka sen tekivät, Biden sanoi.

Puolustusministeri Lloyd Austin kertoi omassa lausunnossaan (siirryt toiseen palveluun), että Biden hyväksyi pallon alasampumisen jo keskiviikkona. Austinin mukaan pallon alas ampuminen maan päällä olisi kuitenkin altistanut sen alapuolella olevat ihmiset vaaralle.

Yhdysvaltain ilmailuhallinto avasi kolme aikaisemmin sulkemaansa lentokenttää pian kiinalaispallon alasampumisen jälkeen. Ilmailuhallinto sanoi uutiskanava CNN:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) ilmatilan avautuneen uudelleen ja normaalin toiminnan jatkuvan.

Kiina sanoi perjantaina, että kyseessä oli säähavaintoja tekevä ilmapallo, joka eksyi ilmavirtauksien mukana reitiltään eikä se tottele ohjausta.

Yhdysvalloissa sen sijaan arvioitiin, että ilmapallo tarkkailisi mahdollisesti Montanassa sijaitsevia ballististen ohjusten siiloista.

Kiinalaispallo Yhdysvalloissa on aiheuttanut kitkaa suurvaltojen suhteissa viime päivinä. Esimerkiksi Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken perui sunnuntaiksi suunnitellun saapumisensa Kiinaan ilmapallon takia.

Ilmapalloja käytettiin vakoiluun jo Yhdysvaltain sisällissodassa (siirryt toiseen palveluun) 160 vuotta sitten.

Voit keskustella aiheesta 5.2. kello 23:een saakka.

Lähteet: AP, AFP, Reuters

Tarkennettu otsikkoa 5.2. kello 15.14: Ilmapallo on epäilty vakoilupallo, mutta se ei välttämättä ole vakoilupallo. Otsikossa kirjoitettiin vakoilupallosta.

Suosittelemme sinulle