Hyppää sisältöön

Suomen mäkihyppääjä Jenny Rautionaho kaatui pelottavasti huippuhyppynsä – ”Tuossa on 120 kilometriä tunnissa nopeutta”

Willingenin mäkikisa oli viisitoista minuuttia pysähdyksissä Rautionahon kaatumisen takia.

Paavo Forsberg

Mäkihypyn naisten maailmancupissa Willingenissä nähtiin vakava tilanne, kun Suomen Jenny Rautionaho kaatui 128,5 -metrisen hyppynsä ensimmäisellä kierroksella.

Rautionaho kaatui alastulon jälkeen ja liukui mäkimontun pohjalle. Suomalainen ei päässyt omin avuin pois. Kilpailu oli vartin keskeytettynä hoitotoimenpiteiden aikana. Lopulta Rautionaho kannettiin paareilla pois kisapaikalta.

Yle Urheilun asiantuntija Petter Kukkonen analysoi hyppyä Urheilustudiossa. Rinne vaikutti Kukkosen mukaan jäiseltä ja epätasaiselta.

– Tosi hienon näköinen hyppy, jossa on kaikki kunnossa. Alastulossa sukset kanttaavat ja lyövät yhteen ja urheilija siitä nutulleen. Ei periaatteessa näytä kauhean vaaralliselta, mutta tuossa on 120 kilometriä tunnissa nopeutta. Lyöt vaikka polven tai pään rinteeseen, siitä voi aiheutua vakaviakin juttuja.

Samaa mieltä oli Yle Urheilun asiantuntija Janne Ahonen.

– Se ei varsinaisesti näyttänyt pahalta mutta pitää muistaa, mikä vauhti siellä loppulennossa ja alastulossa on. Ei kovin kummoista tärskyä tarvi noissa vauhdeissa. Siinä voi aina sattua.

Jenny Rautionaho kuvassa.
Rautionaho kannettiin paareilla pois kisapaikalta. Kuva: EPA-EFE

Rautionaho kuljetettiin sairaalaan jatkotutkimuksiin. Ahosen käsityksen mukaan mitään kovin vakavaa ei ole käynyt.

– Tuollaisia sattuu aina silloin tällöin. Jenny on viety jatkotutkimuksiin ja Hiihtoliitto tiedottaa, kun tiedotettavaa on.

Hiihtoliitto tiedotti myöhemmin, että Rautionahon vointi on tämänpäiväisen kaatumisen jäljiltä hyvä. Hän jää kuitenkin varotoimenpiteenä yöksi sairaalaan tarkkailuun.

Kukkonen toivoo, että Rautionaho toipuu nopeasti ja pääsee valmistautumaan Planican MM-kisoihin.

Rautionaho, 26, on kärsinyt urallaan useista polvivammoista.

Rautionahon hyppy oli ensimmäisen kierroksen kuudenneksi pisin. Japanin Sara Takanashi venytti avauskierroksen pisimmän, 137,5 metrin siivun. Kisan voitti lopulta hänen maannaisensa Yuki Ito, joka ponkaisi 137 ja 135,5 metrin hypyt.

Päivitetty kello 15.50: Lisätty Janne Ahosen kommentteja.

Päivitetty kello 18.47: Lisätty tieto Rautionahon voinnista

Suosittelemme sinulle