Hyppää sisältöön

Naisten MM-viestikenraalista tuli ohikisa: ”Väärille jengoille heti alussa” – tässä asiantuntijan valinnat Planican viestiryhmäksi

Suomen naishiihtäjät jäivät kauaksi palkintosijataistelusta Toblachin maailmancupin viestissä. Valmentaja Jussi Piiraisen mukaan joukkue alkaa olla jo aika lailla valmiina.

Krista Pärmäkoski hiihtää Rukan maailmancupissa.
Krista Pärmäkoski hiihti Toblachissa perinteisen hiihto-osuuden. Yle Urheilun asiantuntija Ville Nousiainen panisi Pärmäkosken Planican MM-kisoissa ankkuriksi. Kuva: Lehtikuva / Markku Ulander
Anu Karttunen,
Laura Arffman

Suomen naisten viestikenraali Toblachin maailmancupissa ei mennyt nappiin. Joukkue lähti kisaan yllättävällä nelikolla, kun Johanna Matintalo ja Krista Pärmäkoski hiihtivät perinteisen osuudet, Emmi Lämsä ja Anne Kyllönen vapaan osuudet. Tuloksena oli aluksi viides sija, mutta sijoitus nousi pykälällä, kun toiseksi tullut Saksa hylättiin.

– Varmasti tämä viesti oli noiden viestivalintojenkin kautta ohikisa, Yle Urheilun asiantuntija Ville Nousiainen sanoi Urheilustudiossa.

Lue myös: Naisjoukkueen viestivalinnat saivat asiantuntijan ihmettelemään – myös päävalmentajan selitys hämmensi

Matintalo ja Pärmäkoski ovat niin sanottuja varmoja hiihtäjiä viestiin, jos mitään yllättävää ei tapahdu. Nousiainen uskoo, että Pärmäkoski hiihtää Planican MM-viestissä eri osuudella.

Naisten valmentaja Jussi Piirainen myönsi Yle Urheilulle, ettei Suomen viesti ollut missään nimessä sellainen kuin odotettiin.

– Se lähti väärille jengoille jo heti alussa, eikä sitten missään vaiheessa päästy sinne kärkiporukoihin mukaan, Piirainen sanoi ja viittasi Johanna Matintalon hyytymiseen avausosuudella.

Matintalo totesi, ettei hän osaa itsekään sanoa, mitä hänelle tapahtui. Puolimatkaan asti suoritus tuntui kohtuulliselta, mutta sen jälkeen hänelle tuli epänormaali tunne. Matintalon puoliso Lauri Vuorinen sairastui Toblachissa keskiviikkona ja joutui lähtemään kotiin ennen kisaviikonloppua.

– Lopussa kun alettiin hiihtää kovaa, tuli ihan betoniolo. En osaa sanoa, onko omassa kropassakin jotain pientä. Ei ollut normaalia väsymystä.

– Huomenna palaan Suomeen ja selvitellään sitten lisää. Toivottavasti pääsen nopeasti normiformiin.

Johanna Matintalo kertoo vaikeuksistaan avausosuudella.

Krista Pärmäkoski oli osuudellaan kolmanneksi nopein, mutta ero pääsi kasvamaan, koska hän joutui hiihtämään paljon yksin. Pärmäkoski joutui takaa-ajajaksi jo startista, sillä hän pääsi matkaan neljäntenä liki 16 sekuntia kolmanteen sijaan.

– Lähdin aika kovaa ja riskillä, se näkyi toisella kierroksella. Paikoitellen ihan hyvää hiihtoa, mutta kädet ja jalat olivat tänään eri paria. Kun jalat saadaan siihen kuntoon, mitä kädet ovat, niin uskon, että siitä tulee ihan hyvä, Pärmäkoski vakuutti.

Näin Krista Pärmäkoski kommentoi viestiosuuttaan.

Emmi Lämsä joutui vaikeaan paikkaan, sillä hän ei ollut tyytyväinen kehonsa tilaan ja lisäksi hänkin joutui hiihtämään paljon yksin. Sen sijaan Anne Kyllönen oli aivan kuin toinen nainen lauantaiseen 10 kilometrin vapaan kisaan (42:s) verrattuna.

– Eilen möin niin sanotusti maani ja aika paljon mustaa huumoria viljeltiin Emmin kanssa meidän huoneessamme. Se näköjään auttoi. Tuntemukset ovat aika lailla kuin yö ja päivä. Ei tänäänkään vielä ihan parasta, mutta steppi eteenpäin eiliseen verrattuna, Kyllönen sanoi.

Kyllönen kiri Norjan kakkosjoukkueen kiinni ja nousi loppusuoralla ohi, vaikka oli vielä kilometri ennen maalia 20 sekuntia perässä.

Piirainen: Joukkue alkaa olla valmiina

Suomella on Toblachissa yhdeksän naista, joten valmennusjohto harkitsi kahden joukkueen laittamista viestiin. Piiraisen mukaan valmennuksessa päädyttiin kuitenkin painottamaan sitä, että urheilijat ovat parhaassa vireessä tulevissa, 2,5 viikon päästä alkavissa MM-kisoissa.

– Sinne on aikaa, mutta tässä on niin paljon tullut kilpailuja. Haluamme varmistaa, että se kilpailuvire on kaikkein parhaimmillaan ja paras nousukunto saadaan sinne Planicaan jokaisen urheilijan osalta, Piirainen sanoi.

– Kaikille urheilijoille ei ole paras mahdollinen valmistautuminen ottaa kahtena peräkkäisenä viikonloppuna paljon kilpailuja juuri tässä tärkeimmällä hetkellä.

Suomi jäi voittaja Norjasta lähes kolme ja puoli minuuttia. Sen verran on Piiraisen mukaan liikkuvia osia Suomen naisten viestijoukkueessa. Hänellä on yhä vahva usko siihen, että Suomi pystyy taistelemaan MM-viestissä jopa voitosta.

– Kaikki kisat on nyt hiihdetty, mitä on hiihdettävissä ennen MM-kisoja. Kyllä se joukkue alkaa olla meillä mielessä jo aika lailla valmiina, Piirainen sanoi.

Asiantuntijan viestiryhmitys Planicaan

Ville Nousiaisella Suomen naisten viestijoukkue on jo valmiina. Hänen mielestään Matintalo on ykkösosuuden hiihtäjä, sunnuntaina huilannut Kerttu Niskanen kakkososuuden, Eveliina Piippo ensimmäisen vapaan eli kolmannen osuuden hiihtäjä ja Pärmäkoski ankkurina.

Perinteisen hiihtotavan osuuksille Matintalo ja Niskanen ovat hänen mielestään selviä valintoja, sillä etenkin Niskanen pystyy toisella osuudella tekemään muihin eroa.

– Planicassa on näitäkin latuja haastavampi rata. Siellä on pitkä nousuosuus, joten Piipon Eve on silloin kolmososuudella nainen paikallaan, Nousiainen perusteli.

– Krista pystyy ratkomaan ankkuriosuudella. En näe hirveästi mitään muita vaihtoehtoja joukkueelle.

Suosittelemme sinulle