Hyppää sisältöön

Perttu Hyvärisen naljailusta saivat osumaa niin Joni Mäki kuin Iivo Niskanenkin – asiantuntija pudottaisi Mäen MM-viestijoukkueesta

Yle Urheilun asiantuntija Ville Nousiainen ei tällä hetkellä valitsisi Joni Mäkeä Suomen viestijoukkueeseen Planican MM-hiihtoihin. Hän ei kuitenkaan sulje kokenutta ankkuria täysin ulos spekulaatioista.

Joni Mäki Lahden maailmancupissa 2021.
Joni Mäen mukaan hänellä oli takki tyhjä Toblachin viestissä. Kuva: Tomi Hänninen / Yle
Anu Karttunen,
Laura Arffman,
Riku Salminen

Toblachin miesten viesti tarjosi Suomen joukkueelta sekä positiivista että negatiivista signaalia. Iivo Niskanen ja Perttu Hyvärinen hiihtivät perusvarmat suoritukset, avausosuudella Markus Vuorela oli vahvasti plusmerkkinen, mutta ankkuri Joni Mäki miinusmerkkinen.

– Olisin toivonut Joni Mäeltä parempaa kenraalia ankkuriosuudelle. Kysessä oli suhteellisen helppo latu ja liukas keli. Siinä olisi pitänyt pysyä paremmin peesissä, Yle Urheilun asiantuntija Ville Nousiainen totesi Urheilustudiossa.

Mäki myönsi, että reissu oli hänelle raskas ja takki oli jo aika tyhjä. Hän sanoi pitävänsä ankkurin roolista, jos on kunnossa.

– Olisi mukavampi, jos pystyisi hiihtämään kevyemmin letkassa, mutta tällä kaudella eivät normaalimatkat ole kulkeneet sillä tavalla. Joutuu olemaan laikka punaisena koko ajan, Mäki totesi.

Näin Suomen miesten viestinelikko ruoti päivän suoritustaan.

Nousiainen ei valitsisi Joni Mäkeä tällä hetkellä lainkaan viestinelikkoonsa, vaan siinä hiihtäisivät Ristomatti Hakola, Iivo Niskanen, Remi Lindholm ja ankkurina Perttu Hyvärinen.

Nousiaisen mukaan Vuorela antoi sunnuntaina oivan näytön viestiä varten. Jos Hakola ei ole hiihtokunnossa, on Vuorela hyvä korvaaja. Vuorelan mukaan hänellä on tällä hetkellä kovempi luotto perinteiseen hiihtotapaan, joten senkin takia avausosuus sopisi hänelle.

– Täytyy tosin muistaa, että edellisviikonloppuna perinteisen kisassa Ristomatti oli selvästi Markusta parempi, Nousiainen muistutti.

Joni Mäki on ollut usein Suomen joukkueen ankkurina, mutta Nousiaisella oli Mäen pudottamiseen selkeä perustelu:

– Planicassa on raskaampi latu ja pidempi matka kuin tänään. Se ankkuriosuus on enemmän Pertun kuin Jonin paikka.

Nousiainen ei kuitenkaan sulje täysin Joni Mäkeä viestistä, sillä Planican kisoihin on vielä aikaa ja Mäki on pystynyt aikaisemminkin nousemaan huipulle hankalan alkukauden jälkeen. Näin hän teki muun muassa viime vuonna, ja tuloksena oli olympialaisissa parisprintin hopea ja sprintin neljäs sija.

– Joni sen voi ja pystyy tekemään. Kaikilla ei ole sitä kapasiteettia, mitä Jonilla on tehdä asioita ladulla. Mutta vuodet eivät ole veljeksiä. Hän saa taikoa aika paljon tänä vuonna. Toisaalta kun sen on kerran tehnyt, miksei uudestaankin.

”Kyllä minä olin vähän pettynyt Iivoon”

Suomen viestinelikon savolaiskaksikko Iivo Niskanen - Perttu Hyvärinen oli viestikisan jälkeen hurtilla huumorilla. Toisen osuuden hiihtänyt Niskanen vitsaili Hyvärisen odottaneen pettyneenä vaihtoalueella, kun hän ei lupauksistaan huolimatta pystynytkään pudottamaan Ranskan Hugo Lapalus'ta kannoiltaan.

– Kyllä minä olin vähän pettynyt Iivoon. Meillä Savossa on yleensä tapana, että kun jotain sanotaan, niin se pidetään. Mutta ei hän nyt munannut tätä kisaa, Hyvärinen sanoi kieli poskessa.

– Kyllä Iivokin hyvässä tikissä näyttäisi olevan. Hän vielä vähän aikaa piilottelee sitä, niin ei ota paineita.

Perttu Hyvärinen naljaili Iivo Niskaselle.

Hyvärisen mielestä Suomella on aina oma haasteensa saada neljä miestä kuntoon kerralla. Hän tietää myös, millä keinoilla Joni Mäki saataisiin kuntoon.

– Luulen, että Jonilla on vähän juhamietomaista hommaa tällä hetkellä. Parta on vähän liian pitkä. Viikset kun jättäisi, niin varmasti kulkisi. Ja pari porukkatehoa, niin ollaan kaikki kunnossa. Huono kenraali on aina hyvä asia, Hyvärinen lasketteli.

Niskasen kunto on ollut tällä kaudella enimmäkseen arvoitus, sillä sairastetun koronan jälkeen hän loukkasi jalkaansa kaaduttuaan Les Roussesin kisassa.

– Tänään ei hirveästi jalkoja tarvittu. Aika työntämällä meni, kun oli sen verran vauhdikas keli, mutta ihan hyvältä tuntui. Oli ihan kohtalainen veto kuitenkin, Niskanen totesi ja vakuutti olevansa tilanteestaan rauhallinen.

Hänen tavoitteenaan on päästä pikkuhiljaa kuntoon ja löytää hiihtoonsa rentoutta ja terävyyttä.

– Ei tässä nyt missään vaiheessa sellaista paniikkia ole. Totta kai vielä on aikaa, kuukausi kuitenkin pääkisaan, niin se on ihan varmasti riittävästi.

Planican pohjoismaisten hiihtolajien MM-kisat järjestetään 22.2.–5.3. Kisat näkyvät Ylen kanavilla.

Suosittelemme sinulle