Hyppää sisältöön

Teollisuuden sopu nostaa myös hoitajien ja opettajien palkkoja – työnantajapomo kauhistui laskusta

Kunta- ja hyvinvointialueiden työntekijät sopivat palkkariidassaan, että jos muiden alojen työehtosopimukset ylittävät heidän omat korotuksensa, he saavat ylimenevän osuuden oman korotuksensa päälle.

Lääkäri ja hoitaja röntgenosastolla
KT:n toimitusjohtaja Markku Jalonen pitää sopimusta ”todella kalliina”. Kuvassa sairaalan työntekijöitä heinäkuussa 2022. Kuva: Paulus Markkula / Yle
Tero Valtanen

Kunta- ja hyvinvointialueiden työnantajia edustavan KT:n toimitusjohtaja Markku Jalosen mukaan tänään julkistettu sopimus käy kalliiksi kunta- ja hyvinvointialueiden työnantajille.

Lue myös: Katso tästä jutusta, kuinka paljon teollisuuden palkat nousevat ja mitä uudet työehtosopimukset tarkalleen sisältävät

Kunta- ja hyvinvointialueiden työntekijöiden palkkariidan päätteeksi tehdyissä sovintoesityksissä linjattiin, että jos muiden alojen sopimukset ylittävät heidän syksyllä sopimansa 1,9 prosentin korotuksen, he saavat ylimenevän osuuden oman korotuksensa päälle.

Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden työnantajien sopimus on siis nostamassa myös kunta- ja hyvinvointialueiden työntekijöiden palkkoja.

Jalosen mukaan kyseinen perälauta on sinänsä hyvin tyypillinen työriitojen sovittelussa.

– Todella kallis sopimus. Tässä palaa teknologiateollisuuden sopimuksen perusteella noin 600 miljoonaa [euroa] lisää, Jalonen sanoo.

Markku Jalonen kuvattiin Helsingin Kuntatalolla 22. maaliskuuta.
KT:n toimitusjohtaja Markku Jalosen mukaan sopimus käy kalliiksi kunta- ja hyvinvointialueiden työnantajille. Kuva: Silja Viitala / Yle

Jalonen kritisoi EK:n liittojen valitsemaa yksi plus yksi sopimus -mallia. Esimerkiksi metsäteollisuudessa tehtiin suoraan yli kahden vuoden sopimus.

Jalosen mukaan metsäteollisuus näyttää saaneen kahden vuoden työrauhan pienemmin kustannuksin.

– EK:n liittosopimusmallin karmeudet toteutuvat nyt pahimmalla mahdollisella tavalla ja käyvät todella kalliksi, Jalonen sanoo.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta 6.2. kello 23:een saakka.

Katso myös video sovun syntymisestä:

Suosittelemme sinulle