Hyppää sisältöön

MM-näytöt on annettu – päävalmentajan mukaan Suomen hiihtäjien valinnassa ei ole enää kysymysmerkkejä

Hiihtomaajoukkueen päävalmentaja Teemu Pasanen uskoo, että Suomen joukkueen keihäänkärjet ovat hyvässä kunnossa.

Teemu Pasanen kertoo, mitä MM-valintojen tekemisessä on enää jäljellä.
Anu Karttunen,
Laura Arffman

Hiihdon MM-kisat järjestetään Slovenian Planicassa 21.2.–5.3. Kisat näkyvät Ylen kanavilla.

Pohjoismaisten hiihtolajien MM-kilpailuihin on enää kaksi ja puoli viikkoa aikaa ja viimeisetkin näytöt arvokisoja varten on annettu. Hiihdon päävalmentaja Teemu Pasanen totesi Toblachin maailmancupin jälkeen, ettei Planican MM-joukkuevalinnoissa ole enää suuria kysymysmerkkejä.

– Kyllä joukkueet rupeavat olemaan selvät. Viime viikonlopun ja tämän viikonlopun aikana on selvinnyt viimeisetkin paikat, Pasanen sanoi.

Pohditaanko valinnoissa enää yhtään mitään?

– Ei oikeastaan. Vielä on pieniä varmistuksia siitä, mitä matkavalinnat ovat, ketkä hiihtävät mitäkin matkoja. Se on oikeastaan enää jäljellä.

Viimeinen hiihdon maailmancup ennen Planican MM-kisoja ei tarjonnut suomalaisille suurta menestystä tai yllätyksiä. Toblachin viikonlopun paras tulos oli naisten puolella Krista Pärmäkosken 10 kilometrin vapaan hiihtotavan yhdeksäs sija ja Perttu Hyvärisen 11. sija. Viesteissä molemmat Suomen joukkueet ylittivät maaliviivan viidentenä, mutta naisten sijoitus nousi pykälällä Saksan hylkäyksen takia.

Pasasta ilahdutti ennen kaikkea miesten puolella se, että Italia kiilasi Norjan edelle voittoon ja Suomikin oli taistelussa mukana.

Iivo (Niskanen) ja Perttu osoittivat, että he ovat edelleen hyvässä vireessä.

Suomen miesten viestinelikko haastattelussa Toblachin 4 x 7,5 kilometrin kisan jälkeen.

Ristomatti Hakolan piti hiihtää Toblachissa viestissä, mutta hän jäi pois lievien flunssaoireiden takia. Markus Vuorela hiihti miesten viestin avausosuuden ja antoi hyvän näytön vireestään. Sprintin tuore Suomen mestari Hakola on terveysongelmien takia kilpaillut tällä kaudella hyvin säästeliäästi.

Pasanen ei halunnut vastata siihen, mikä on Hakolan tilanne tai saako Planican joukkue mahdollisia vahvistuksia menestystä tuoneesta nuorten MM-joukkueesta.

Lue myös: Suomen nuorissa hiihtäjissä on havaittavissa selvä muutos – asiantuntijat ja kokenut valmentaja avasivat syitä upealle MM-menestykselle

Keihäänkärjet kunnossa

Suomen hiihtojoukkueen keihäänkärjet ovat päävalmentajan mielestä hyvässä kunnossa. Kerttu Niskanen johtaa naisten normaalimatkojen cupia ja on ollut hyvässä kunnossa koko kauden ajan. Pasanen uskookin, että Niskanen on naisten puolelta suomalaisten tuloksentekijä.

Krista Pärmäkoski oli hyvässä vireessä Tour de Skillä, mutta joutui jättämään kiertueen kesken sairastuttuaan. Tämän jälkeen Pärmäkosken meno on ollut välillä takkuista.

– Nyt hän on palannut takaisin, ja on vielä arvokisoihin aikaa. Uskon, että Krista on siellä hyvässä kunnossa, Pasanen sanoi.

Miesten puolella Iivo Niskanen on myös tullut takaisin, ja Pasanen uskoo, että Niskanen pystyy hiihtämään kärjen vauhtia arvokisoissa.

– Perttu on ollut tasaisen varma. Hän ei ole ihan kärjen joukkoon päässyt, mutta kymmenen joukkoon. Toisaalta, kun sieltä raivataan norjalaisia edestä pois, niin sijat paranevat.

Osa Suomen joukkueen hiihtäjistä lähti Toblachista suoraan korkeanpaikan leirille. Osa normaalimatkoja hiihtävistä mieshiihtäjistä taas matkaa viikon päästä takaisin Toblachiin valmistavalle leirille ja siirtyy sieltä suoraan Planicaan.

Sprinttihiihtäjät matkustavat suoraan Planicaan 16. päivä. Tuolloin he ehtivät valmistautua ja tehdä viimeiset valmistavat harjoitukset sprintin kilparadalla, sillä MM-kisat alkavat suomalaisten osalta 23. helmikuuta perinteisen hiihtotavan sprinteillä.

Hiihdon MM-kisat järjestetään Slovenian Planicassa 21.2.–5.3. Kisat näkyvät Ylen kanavilla.

Suosittelemme sinulle