Hyppää sisältöön

Ukraina vaihtaa puolustusministeriä, Reznikov siirtyy toiseen virkaan

Puolustusministerin virasta siirtyvä Reznikov on ollut paineen alla ministeriönsä korruptioskandaalin takia.

Kyrylo Budanov, en mörkhårig man klädd i grönt.
Ukrainan sotilastiedustelun päällikkönä toimineesta Kyrylo Budanovista tulee maan uusi puolustusministeri. Budanov kuvattuna mediatilaisuudessa syyskuussa 2022. Kuva: ROMAN PILIPEY/EPA-EFE
Minja Viitanen

Ukraina nimittää maan uudeksi puolustusministeriksi Kyrylo Budanovin, joka korvaa tehtävässä marraskuusta 2021 toimineen Oleksi Reznikovin.

Asiasta kertovat uutistoimistot AFP ja Reuters.

Puolustusministeriksi siirtyvä 37-vuotias Budanov on johtanut Ukrainan sotilastiedustelua elokuusta 2020 lähtien.

– Sota sanelee henkilöstöpolitiikkaa, sanoi ministerivaihdoksesta kertonut vanhempi lainsäätäjä David Arakhamia sunnuntaina AFP:n mukaan.

Reznikov tullaan siirtämään Arakhamin mukaan strategisesta teollisuudesta vastaavana ministerinä. Reznikovin lähdön tarkkaa ajankohtaa ei kuitenkaan kerrottu.

Arakhamin mukaan ajankohta ja olosuhteet vaativat vahvistamista ja uudelleenryhmittymistä. Hän sanoi uudelleenryhmittymistä tapahtuvan myös tulevaisuudessa.

Reutersin mukaan ministerin virasta poistettava Reznikov on ollut paineen alla ministeriönsä korruptioskandaalin takia. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on erottanut tänä vuonna useita korkean tason virkamiehiä kitkeäkseen korruptiota. Lähtöpassit sai tammikuussa muun muassa Reznikovin apulaispuolustusministeri.

Ukrainas försvarsminister Oleksij Reznikov under den västliga givarkonferensen på Ramsteinbasen i Tyskland den 20 januari.
Ukrainan siirtyvä puolustusministeri Oleksi Reznikov kuvattuna Saksassa Ramsteinin sotilastukikohdassa järjestetyssä kokouksessa tammikuussa. Kuva: EPA-EFE

Toimittajille aikaisemmin sunnuntaina puhunut Reznikov sanoi, että hänen kohtalostaan pystyisi päättämään vain presidentti Zelenskyi.

– Stressiä, jota olen kokenut tänä vuonna, on vaikea mitata tarkasti. En häpeä mitään. Omatuntoni on täysin puhdas, siirtyvä puolustusministeri sanoi.

Puolustusministeriössä on Reznikovin mukaan käynnissä hankintamenettelyjen sisäinen tarkastus. Hän lisäsi, että ministeriön oma korruption vastainen osasto oli ”epäonnistunut” tekemään työnsä ja että se olisi ”käynnistettävä kokonaan uudelleen”.

Suosittelemme sinulle