Hyppää sisältöön

Voimakas maanjäristys iski varhain maanantaiaamuna Turkin eteläosaan

Pelastustyöt ovat käynnissä.

Minja Viitanen,
Mikko Leppänen,
Jani Parkkari

Yli 500 ihmistä on saanut surmansa, kun Turkin eteläosaan iski varhain maanantaiaamuna voimakas maanjäristys.

Järistyksen voimakkuudeksi mitattiin 7,8. Turkin varapresidentin Fuat Oktayn mukaan 284 ihmistä on kuollut ja yli 2 300 on loukkaantunut. Syyriassa järistyksessä on saanut surmansa 237 ihmistä ja loukkaantunut 639, maan terveysministeriö tiedottaa.

Henkilö seisoo romahtaneen rakennuksen raunioissa.
Maanjäristyksen aiheuttamaa tuhoa Turkin Diyarbakirissa. Kuva: Omer Yasin Ergin / AOP

Tiedot kuolleista ja loukkaantuneista ovat alustavia, sillä pelastustoimet jatkuvat parhaillaan.

– En ole koskaan kokenut mitään samanlaista neljänkymmenen elinvuoteni aikana, kuvaili paikallinen asukas Erdem Turkin Gaziantepista uutistoimisto Reutersille.

– Meitä heilutettiin ainakin kolme kertaa erittäin voimakkaasti – aivan kuin vauvaa olisi heilutettu kehdossa, hän jatkoi.

Oletko Turkissa lähellä maanjäristysaluetta? Ota yhteyttä toimitukseen

Turkin kartta.
Kuva: Yle

Syyriassa kymmeniä ihmisiä on hautautunut romahtaneiden talojen alle, kertoo kapinallisalueilla toimiva Syyrian siviilipuolustus. Avustusjärjestö tunnetaan myös nimellä Valkokypärät.

Järjestön twitterissä julkaisemassa videossa näkyy, miten ihmisiä yritetään pelastaa sortuneesta talosta Aleppon pohjoispuolella.

Atmedin kaupungissa työskentelevä lääkäri Muheeb Qaddour kertoi AP:lle, että Luoteis-Syyrian kapinallisalueilla järistyksen pelätään surmanneen satoja ihmisiä.

– Olemme äärimmäisen paineen alla, Qaddour sanoi AP:lle.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan kirjoitti varhain aamulla Twitterissä, että etsintä- ja pelastusryhmät lähetettiin välittömästi maanjäristyksen kärsineille alueille.

Pelastustyöntekijät kantavat loukkaantunutta paareilla.
Pelastustyöntekijät kantoivat loukkaantuneita maanjäristyksessä romahtaneesta kerrostalosta Syyrian Hamassa tänään. Kuva: AFP

Yhdysvaltain geologian tutkimuskeskuksen (USGS) mukaan järistyksen voimakkuus oli 7,8. Turkin katastrofivirasto AFAD taas kertoi järistyksen voimakkuuden olleen 7,4.

Yhdysvaltain geologian tutkimuskeskuksen mukaan toinen 6,7 vahvuinen jälkijäristys seurasi ensimmäistä noin 15 minuutin kuluttua.

Järistys osui maan eteläosassa sijaitsevan Gaziantepin kaupungin läheisyyteen. Järistys tapahtui Yhdysvaltain geologian tutkimuskeskuksen mukaan lähes 18 kilometrin syvyydessä.

Pelastustyöntekijöitä romahtaneen rakennuksen raunioissa.
Pelastustyöntekjät etsivät maanjäristyksen uhreja Turkin Gaziantepissa. Kuva: Mehmet Akif Parlak / AOP

Järistys tuntui Kyproksella ja Libanonissa asti

AFP:n kirjeenvaihtajien mukaan järistyksen vapina tuntui myös Libanonissa, Syyriassa ja Kyproksella.

Syyrian valtionmedian mukaan rakennuksia sortui Syyrian pohjoisosassa sijaitsevassa Aleppon kaupungissa. Libanonin pääkaupungissa Beirutissa monet asukkaat lähtivät ulos kodeistaan ja ajoivat autoilla kauemmas rakennuksista.

Pelastustyöntekijät siirtävät henkilöä lumisateessa.
Pelastustyöntekijät siirsivät maanjäristyksen uhreja Turkin Malatyassa. Kuva: Orhan Yoldas / AOP

Alueella on käynnissä lumimyrsky, jonka odotetaan jatkuvan torstaihin.

Turkki on yksi maailman aktiivisimmista maanjäristysalueista. Vuonna 1999 noin 18 000 ihmistä kuoli voimakkaassa maanjäristyksessä Turkin luoteisosassa.

Suomen Turkin-suurlähettiläs: Alueella voi olla yksittäisiä suomalaisia

Maanjäristys tuntui myös Turkin pääkaupungissa Ankarassa, kertoi Suomen Turkin-suurlähettiläs Ari Mäki Yle Radio 1:n Ykkösaamussa. Mäen mukaan tuhot tulevat olemaan suuria, sillä järistysalueelta välittyneiden kuvien perusteella rakennuksia on tuhoutunut monissa suurissa kaupungeissa.

– Järistysalueella on useita Helsingin ja Tampereen kokoisia kaupunkeja. Puhutaan suurista tuhoista, mutta tarkkaa tietoa ei vielä ole, Mäki kommentoi.

Myöskään mahdollisista suomalaisuhreista ei ole vielä tietoa. Koko Turkkiin on yhteensä noin 300 suomalaista tehnyt matkustusilmoituksen.

– Alue ei ole turistikohde ja on muutoinkin talvikausi, mutta seudulla voi kuitenkin olla yksittäisiä suomalaisia, Mäki sanoo.

Niinistö kirjoittanut Erdoğanille

Presidentti Sauli Niinistö on lähettänyt suruvalittelunsa kirjeitse virkaveljelleen Recep Tayyip Erdoğanille maanjäristyksen uhreista. Myös pääministeri Sanna Marin (sd.) on ilmaissut osanottonsa Turkille ja Syyrialle. Marin korosti twitterissä maiden tarvitsevan kiireesti apua.

EU:n kriisinhallinnasta vastaava komissaari Janez Lenarčičin mukaan unioni jäsenmaat koordinoivat parhaillaan avun järjestämistä. Avustusryhmiä järistysalueille on jo lähtenyt matkaan Alankomaista ja Romaniasta, Lenarčič twiittasi.

Pelastustyöntekijöitä rakennuksen raunioissa.
Etsintä- ja pelastustyöt jatkuvat Turkin Sanliurfassa. Kuva: Rauf Maltas / AOP

Suosittelemme sinulle