Hyppää sisältöön

Harry Styles voitti vuoden albumin Grammyn – poptähti Beyoncesta tuli eniten Grammy-palkintoja koskaan voittanut

Vuoden levytykseksi valittiin yhdysvaltalaisen poplaulajan Lizzon About Damn Time. Suomalaistuottajat jäivät ilman palkintoa.

Beyonce pitelee palkintopokaalia.
Beyonce vastaanottamassa Grammy-palkinnon parhaasta tanssi- tai elektronisen musiikin albumista Suomen aikaa varhain maanantaina alkaneessa gaalassa. Kuva: Valerie Macon / AFP
STT-Yle

Musiikkialan Grammy-gaalassa ennakkosuosikit Beyonce ja Adele jäivät nuolemaan näppejään, kun brittiläinen poplaulaja Harry Styles nappasi gaalan tärkeimmän pystin. Stylesin kolmas sooloalbumi Harry's House palkittiin vuoden albumina.

– Tällaista ei tapahdu kovin usein minun kaltaisilleni ihmisille, ja tämä on todella, todella kivaa, entinen One Direction -poikabändin jäsen sanoi.

Styles palkittiin myös pop-laulualbumin Grammylla.

Vuoden levytykseksi valittiin yhdysvaltalaisen poplaulajan Lizzon About Damn Time, ja vuoden kappaleena palkittiin blues-laulaja Bonnie Raittin Just Like That.

Vuoden kappaleen tunnustus myönnetään lauluntekijälle, kun vuoden levytyksellä palkitaan kappaleen esittäjä ja kaikki levytyksessä mukana olleet.

Vuoden uutena artistina palkittiin yhdysvaltalainen 23-vuotias jazz-laulaja Samara Joy.

Grammyt jaettiin tänä vuonna 65. kerran, ja gaala järjestettiin Suomen aikaa varhain maanantaina Los Angelesissa. Palkinnot myöntää Yhdysvaltain musiikkialan ammattilaisten yhdistys.

Beyonce oli jo eniten palkintoja voittanut nainen

Sekä Beyonce että Adele kisasivat kolmesta tärkeimmästä palkinnosta. Beyonce voitti kuitenkin yhdeksästä ehdokkuudestaan neljä palkintoa ja teki historiaa: poptähdestä tuli kaikkien aikojen eniten Grammyja voittanut palkinnonsaaja yhteensä 32 palkinnolla.

– Yritän olla olematta liian tunteellinen. Yritän vain vastaanottaa tämän illan, Beyonce sanoi vastaanottaessaan ennätyspystiään.

Aiempaa ennätystä piti hallussaan edesmennyt säveltäjä Georg Solti 31 palkinnolla. Beyonce oli jo aiemmin eniten Grammy-palkintoja voittanut nainen.

Tänä vuonna Beyonce voitti Grammyt parhaasta tanssi- tai elektronisen musiikin albumista, parhaasta R&B-kappaleesta, parhaasta tanssi- tai elektronisen musiikin levytyksestä sekä parhaasta perinteisestä R&B-esityksestä. Beyonce ei ole koskaan voittanut vuoden albumin tai levytyksen Grammya ja on palkittu vain kerran vuoden kappaleesta.

Beyonce julkaisi heinäkuussa seitsemännen sooloalbuminsa Renaissance, joka ammentaa mustasta ja sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen tanssimusiikista.

Marraskuussa odotetun neljännen albuminsa nimeltä 30 julkaisseella Adelella ehdokkuuksia oli yhteensä seitsemän. Hän voitti parhaan pop-sooloesityksen Grammyn kappaleellaan Easy On Me.

Ensimmäinen espanjankielinen ehdokas vuoden albumiksi

Toiseksi eniten tänä vuonna ehdokkuuksia nappasi räppäri Kendrick Lamarilla kahdeksalla ehdokkuudella, ja kolmantena Adelen kanssa seitsemällä ehdokkuudella oli country-tähti Brandi Carli. Kummatkin nappasivat useamman palkinnon.

Tämän vuoden gaalassa tehtiin historiaa myös sillä, että puertoricolaisen reggaeton-ilmiön Bad Bunnyn Un Verano Sin Ti -levy oli ensimmäinen espanjankielinen albumi, joka on ehdolla vuoden albumiksi.

Gaalassa jaettiin myös ensimmäistä kertaa palkinto videopelin sävellyksestä, joka myönnettiin Assassin's Creed -pelin säveltäjälle Stephanie Economoulle.

Lisää palkittujen nimiä löydät täältä. (siirryt toiseen palveluun)

Suomalaisiakin ehdolla, eivät yltäneet palkinnoille

Suomalaisväriä Grammy-gaalaan toi tuottajarypäs, jolla on sormensa pelissä nigerialaisartisti Burna Boyn albumilla Love Damini.

Palkintoehdokkuus koski kappaletta Last last, josta ehdokkuuden saivat suomalaistuottajat MDS eli Santeri Kauppinen, Ruuben eli Robert Laukkanen, Danitello eli Daniel Okas sekä Off & Out -nimellä musiikkia tekevät veljekset Mikael ja Samuel Haataja. Palkintoa ei suomalaisille tällä kertaa herunut.

Voit lukea lisää MSD:n työstä ja mietteistä tästä jutusta:

Toista kertaa Grammy-ehdokkaana oleva tuottaja MDS: ”Otetaan Ruotsi kiinni ja voitetaan ne myös musajutussa eikä aina vaan lätkässä”

Yle lähettää Grammy-gaalan perjantaina TV2:lla ja Areenassa klo 21.50.

Yle Live: Grammy Awards 2023

Päivitetty 6.2.2023 kello 7.54 gaalan lopputulos. Lisätty tieto suomalaistuottajien menestyksestä kello 10.53.

Suosittelemme sinulle