Hyppää sisältöön

US Openissa kolmanneksi keilannut Tomas Käyhkö tavoittelee suomalaisittain poikkeuksellista saavutusta, johon vain lajilegenda on yltänyt

Tomas Käyhkö keilasi parhaan suomalaissaavutuksen pitkään aikaan ammattilaiskiertue PBA:n avauskilpailussa US Openissa. Suomalainen oli lopulta kolmas, ja nettosi saavutuksestaan mukavan palkintopotin.

Tomas Käyhkö.
Kuva: Suomen Keilailuliitto
Pertti Lappalainen,
Timo Uusitalo

Tomas Käyhkö, 25, sijoittui hienosti kolmanneksi keilailun ammattilaiskiertue PBA:n major-turnauksessa, kauden avanneessa US Openissa.

Finaalipaikka ei jäänyt suomalaiselta kauas, mutta Yhdysvaltain Kyle Troup osoittautui porraspelien välierässä paremmaksi tasokkaassa koitoksessa pistein 219–215.

– Eipä voi valittaa omasta keilaamisesta, mutta nyt keilat eivät kaatuneet minun puoleltani. Siinä oli pari vähän huonompaa heittoa, mutta nekin olivat taskussa.

– Aika hyvin keilasin, vaikka kova jännitys siinä (TV-finaalissa) tietty oli. Ei voi mitään, täällä on niin paljon hyviä keilaajia, ja kaveri sai nyt enemmän pisteitä, Käyhkö kertasi rauhallisesti Ylen haastattelussa.

Kolmas tila toi Käyhkön palkkiopussiin 25 000 dollaria. Hän oli tyytyväinen koko keilailuviikon suoritukseensa, mutta totesi joukkoon mahtuneen myös pari heikompaa hetkeä.

– Hieno (kokonais)suoritus, vaikka itse sen sanonkin. Olin kuitenkin ensimmäistä kertaa US Openissa ja näissä olosuhteissa. Tuonne finaaliin on niin vaikea päästä, että tietysti se vähän harmittaa, ettei nyt voittanut, vaikka keilasinkin niin hyvin.

Kilpailun voitti E.J. Tackett, joka kukisti Troupin finaalissa lukemin 221–208.

MM-mitalia kovempi saavutus

Käyhkö oli viime kauden loppupuolella mukana neljässä ammattilaiskiertueen kilpailussa, jotka olivat hänelle ensimmäiset kiertueella. Tulokset näissä olivat vaihtelevia.

US Openissa oli mukana lajin ehdoton miesparhaimmisto ja maailman kaikki keilailuvaliot.

– Jos katsoo myös peliformaattia ja neljää haastavaa, erilaista ja vaikeimmasta päästä olevaa olosuhdetta, niin onhan tämä US Openin kolmossija ehkä kovempi juttu kuin vuoden 2021 MM-hopeani, tuumi Käyhkö.

Olosuhteilla Käyhkö viittaa radoille levitettävään öljyyn. Yleensä öljyä levitetään siten, että sitä on radan keskiosassa enemmän kuin reunoilla. US Openissa öljy levitetään kuitenkin käytännössä tasaisesti, jolloin keilaajalle ei jää juuri mahdollisuutta erehtyä suorituksessaan.

Tomas Käyhkö keilaa Dubain MM-puolivälierissa
Vuoden 2021 MM-kisoissa Käyhkö otti hopeaa heti aikuisten MM-debyytissään. Kuva: Suomen Keilailuliitto

Hopeaan päättyneet MM-kisat 2021 olivat Käyhkölle ensimmäiset aikuisten tasolla, aivan kuten tämänkertainen US Openkin. Mies itse uskoo keskittymiskyvyn olevan avainroolissa isojen kisojen onnistuneissa debyyteissä.

– Keskityn niin kovasti jokaiseen heittoon, ettei huonoja heittoja tule paljoa. Pystyn ehkä vähän keskivertoa paremmin pitämään fokuksen pelissä varsinkin, kun on noin pitkiä pelejä, Käyhkö arvioi.

Uudet tavoitteet ovat selvillä

Ammattilaiskiertueen kausi kestää toukokuun puoliväliin. Tämän jälkeen eniten pisteitä keränneet voivat tulla valituksi PBA-liigaan, joten kilpailuja Yhdysvalloissa saattaa olla vielä toukokuun jälkeenkin. Kauden jatkon suhteen tavoite on selvillä.

– Seuraava tavoite on voittaa jokin kisa.

Käyhkö tähtää ammattilaiskiertueen kisojen lisäksi muun muassa kesäkuun EM-kilpailuihin sekä syksyn MM-kilpailuihin. Viime vuodet ovat olleet Käyhkölle onnistuneita, kun hän on tehnyt nousua kohti maailman kärkeä. Suomalaisen pidemmän aikavälin tavoite on perustellusti kova.

– Unelma olisi, jos pystyisi olemaan player of the year eli vuoden keilaaja täällä Yhdysvalloissa. Valinta menee yleensä sen perusteella, kuka täällä voittaa eniten kisoja, Käyhkö sanoo suoraan.

Suomalaisista vain lajilegenda Mika Koivuniemi on yltänyt saavutukseen, vuosina 2004 ja 2011.

PBA:n kiertue jatkuu ensi viikolla Springfield Classicilla Missourissa. Mukana ovat Käyhkön lisäksi Osku Palermaa ja Santtu Tahvanainen.

Suosittelemme sinulle