Hyppää sisältöön

Tällainen on törmäysauto – hinausyrittäjät haluavat turvakaluston käytön lakiin

Turvaa tuovien törmäysautojen yleistymistä hinaustehtävissä hidastaa yrittäjien mukaan raha. Ruotsissa törmäysauton käyttöön kannustettiin muutaman vuoden ajan jättisakoilla.

Törmäysauto suojaa niin hinausta valmistelevia työntekijöitä kuin takaa päin tulevaa törmääjääkin. Kuva ja video: Vesa-Matti Ruuska / Yle
Vesa-Matti Ruuska

Marraskuussa 2022 hinausala sai uutisen, jota moni oli pelännyt pitkään: hinausauton kuljettaja oli kuollut työtehtävissä nelostiellä Jyväskylässä. Onnettomuudessa kuoli hinaus- ja kuljetuspalvelu Rantasen toimitusjohtaja Mika Rantanen.

Tapaus kiihdytti keskustelua alan turvallisuudesta ja hinausyrityksissä on mietitty keinoja turvallisuuden parantamiseksi.

Yksi keino on suojata hinausauton kuljettajaa ja asiakasta törmäysautolla, joka laitetaan ajokaistalle hinausauton ja takaa tulevan liikenteen väliin.

– Tutkinta on vielä kesken, mutta käsitykseni mukaan Mika olisi elossa, jos siellä olisi ollut törmäysauto, sanoo hinaus- ja kuljetuspalvelu Rantasen nykyinen toimitusjohtaja Jani Kehus.

Onnettomuuden jälkeen yhtiö teki sopimuksen urakoitsijan kanssa, jolla on törmäysauto.

– Saamme nyt puhelinsoitolla moottoritieosuuksille turva-auton.

Osa hinausyrittäjistä on käyttänyt törmäyssuojana toista hinausautoa. Auto kyllä suojaa hinausauton kuljettajaa ja asiakasta, mutta ei törmääjää.

Tarkoitusta varten tehdyissä TMA-autoissa (Truck Mounted Attenuator) on törmäyksenvaimennin, joka suojaa myös törmääjää.

Törmäysautot ovat yleistymässä, mutta maksajasta on epäselvyyttä

Törmäysautoja on jo saatavilla, koska niitä käytetään tietyömailla. Muutama yritys on ostanut oman törmäysvaimentimen, ja toiset ovat selvittäneet vuokrausmahdollisuuksia.

Eniten törmäysautojen yleistymistä hinaustehtävissä on yrittäjien mukaan hidastanut raha: alalla ei olla varmoja siitä, kuka korvaa auton käytöstä tulleet kulut.

Yrittäjien mukaan pelisäännöt selkiytyisivät, jos törmäysautojen käytöstä hinaustehtävän suojana mainittaisiin laissa.

– Se selventäisi kyllä. Nyt ei maksajaa ole tiedossa, sanoo hinauspalvelu Oili Jalosen toimitusjohtaja ja Suomen Hinausyrittäjien hallituksen jäsen Veli-Matti Jalonen.

– Laissa voisi lukea, että TMA-auto on pakollinen, mikäli turvallisuutta ei muuten voida taata. Se riittäisi. Siitä ne käytännöt lähtisivät rullaamaan, Jalonen pohtii.

Vakuutusyhtiöt eivät näe tarvetta laille

TMA-autojen käyttö hinauksen suojana on uusi asia myös vakuutusyhtiöissä, eikä korvausperusteisiin siksi saa yksinkertaista vastausta.

Henna Nikkari vakuutusyhtiö If:n viestinnästä kertoo sähköpostilla, että liikennevakuutus korvaa kahden hinausauton käytön vain jos kahden auton käyttö on ollut välttämätöntä syntyneen vahingon vuoksi.

– TMA-auton tai -perävaunun käyttöön liittyviä kysymyksiä ei ole tullut meille kovinkaan usein, emmekä ole siitä syystä kokeneet tätä erityisenä ongelmana. Asian kirjaamista lakiin emme näe meidän näkökulmastamme tarpeelliseksi, Nikkari kirjoittaa.

LähiTapiola Varsinais-Suomen konttorilla asia on myös uusi. Korvausjohtaja Marko Erkkilän mukaan kuluja voidaan korvata liikennevakuutuksesta joissain tilanteissa, joissa törmäysvaimentimien käyttö on välttämätöntä. Tällaisia voisivat olla esimerkiksi liukkaus, huono näkyvyys ja runsas muu liikenne.

– Mutta meidän käsityksemme mukaan hinausala ei tällä hetkellä näitä turvalaitteita juuri käytä, Erkkilä sanoo.

Erkkiläkään ei näe tarpeellisena TMA-autojen käytön kirjaamista lakiin, mutta toivoisi vakuutusalan ja hinausyhtiöiden sopivan pelisäännöt keskenään.

Ruotsissa käyttämättä jättäminen toi jättisakot

Ruotsissa TMA-autot olivat osassa maata hinaustehtävillä pakollisia 2013–2019. Kyseessä oli työsuojeluviranomaisten asetus, jonka rikkomisesta sai 10 000 euron sakot.

Sittemmin asetus on poistettu, mutta TMA-autot eivät: niitä käytetään noin neljässä prosentissa hinaustehtävistä.

– Vakuutusyhtiöt ja muut hinauspalveluita käyttävät tahot ovat alusta asti hyväksyneet suoja-auton käytön ja korvanneet suoja-auton käytöstä aiheutuneet kulut, kertoo Ruotsin SOS Internationalin verkostopäällikkö Markku Reinikainen sähköpostitse.

Voit keskustella aiheesta 9. helmikuuta kello 23 asti.

Suosittelemme sinulle