Hyppää sisältöön

Pahasti viivästyneen biolaitoksen kiista oikeuteen: Urakoitsija vaatii Pirkanmaan jätehuollolta miljoonien korvauksia

Jätehuolto vaatii kanteen hylkäämistä ennenaikaisena.

Koukkujärven jäteaseman biokaasuvoimala.
Liikennebiokaasun myynnin piti alkaa Nokialla jo yli vuosi sitten. Kuva: Marko Melto / Yle
Pasi Punkari

Pahasti viivästyneen Nokian biolaitoksen urakoitsija vaatii miljoonakorvauksia oikeudessa. Ecoprotech on nostanut kanteen urakan tilaajaa Pirkanmaan jätehuoltoa vastaan.

Riita-asia koskee Nokian Koukkujärvelle rakennetun ja pahasti viivästyneen biolaitoksen toiminnan käynnistymistä.

Biolaitoksen piti valmistua ja tuottaa biokaasua myytäväksi jo yli vuosi sitten. Liikennebiokaasua ei ole pystytty edelleenkään myymään.

Jätehuolto irtisanoi kesällä sopimuksen urakoitsijan kanssa. Tämän jälkeen se on selvittänyt puutteita konsulttien avulla.

Urakoitsija jättänyt poliisille tutkintapyynnön

Ecoprotech vaatii, että käräjäoikeus vahvistaa, ettei jätehuollolla ollut oikeutta purkaa osapuolten välistä sopimusta urakkaan liittyen.

Yritys vaatii myös, että käräjäoikeus velvoittaa jätehuollon korvaamaan yritykselle vahingonkorvausta tahallisesta tai törkeän tuottamuksellisesta sopimusrikkomuksesta kuusi miljoonaa euroa viivästyskorkoineen.

Yritys vaatii jätehuollolta lisäksi laskusaatavia yhteensä 1,8 miljoonan euron edestä.

Ecoprotech perustelee vaatimuksiaan sillä, että jätehuolto on omilla toimillaan kohtuuttomasti vaikeuttanut yrityksen suoriutumista omista urakkavelvoitteistaan sopimuksen mukaisesti.

Yrityksen mukaan urakka on viivästynyt alkuperäisestä hankintasopimuksessa sovitusta aikataulusta koronaviruspandemian johdosta.

Ecoprotech on myös jättänyt poliisille syyskuussa 2022 tutkintapyynnön siitä, ovatko Pirkanmaan jätehuollon johtohenkilöt syyllistyneet törkeään petokseen tai muuhun rikokseen asiassa.

Jätehuolto vaatii kanteen hylkäämistä ennenaikaisena

Pirkanmaan jätehuolto vaatii käräjäoikeudelle antamassa ensivastauksessa, että urakoitsijan kanne sekä vaatimukset on hylättävä ennenaikaisina.

Jätehuolto vaatii myös, että asian käsittelyä lykätään, kunnes tilisuhteiden selvitys on pidetty.

Tilisuhteiden selvitys on jätehuollon mielestä välttämätöntä urakoitsijan vaatimusten sekä jätehuollon vastasaatavien arvioimiseksi.

Jätehuolto on vaatinut Ecoprotechilta yli 13 miljoonan euron korvauksia perustuen muun muassa hankintasopimuksen mukaiseen viivästyssakkoon, takuuarvojen sakkoihin sekä urakan loppuunsaattamiskustannuksiin.

Jätehuolto haluaa myös tilaisuuden esittää vastavaatimuksia yritystä kohtaan.

Kaasun puhtaudesta ei varmuutta

Liikennebiokaasun myynnin piti alkaa Nokialla jo yli vuosi sitten. Pirkanmaan jätehuolto ei ole voinut myydä kaasua autoilijoille, koska sen puhtautta ei pystytä varmistamaan. Yhtiö ei vieläkään kerro, milloin tankkaus voi alkaa.

Myös jätteenkuljetusautot kulkevat jatkossa pääosin Nokialla tuotetulla biokaasulla. Katso, miten biomylly toimii, ja mihin sen tuottamaa jaetta voidaan käyttää.

Pirkanmaan jätehuolto ratkoo biolaitoksen ongelmia parhaillaan konsulttien avulla. Tällä hetkellä yhtiö odottaa laitosta koskevia lisätietoja Italiasta.

Urakoitsijan eli Ecoprotechin toimitusjohtaja Tero Mäki ei vielä kommentoi Nokian biolaitosta koskevia asioita.

– Palaa asiaan kahden, kolmen viikon päästä, Mäki sanoi Ylelle viime viikolla.

Pirkanmaan jätehuolto oy on Pirkanmaan kuntien omistama yhtiö. Biokaasulaitos käsittelee 17 pirkanmaalaiskunnan biojätteet ja Nokian jätevedenpuhdistamon lietteet.

Suosittelemme sinulle