Hyppää sisältöön

Ateriapalvelujen tarjoajat varoittavat: ruokalistat voivat muuttua lakkojen toteutuessa

Raaka-aineiden saatavuus voi heikentyä, jos kaupan ja logistiikka-alan lakot toteutuvat. Esimerkiksi Helsingissä, Vantaalla ja Hämeenlinnassa toimivalla Palmialla on kuitenkin aina jotain, mitä tarjota.

kouluruokaa
Jos aterioiden valmistajat eivät saakaan raaka-aineita suunnitellusti, saattaa tarjolla olla suunnitellusta poikkeava ruokalaji. Kuva: Antti Kolppo / Yle
Sini Ojanperä

Ateriapalveluyhtiöt varautuvat elintarvikkeiden saatavuuden heikentymiseen mahdollisten lakkojen aikana. Palvelualojen ammattiliitto on ilmoittanut kauppoja ja logistiikka-alaa koskevista lakoista, jotka voivat vaikuttaa koulujen, päiväkotien ja sairaaloiden ruokatarjontaan.

Esimerkiksi Helsingissä, Vantaalla, Hämeenlinnassa ja Riihimäellä ateriapalveluja tarjoava Palmia on varautunut niin, että raaka-aineita löytyy asiakkaiden lautasille yhtiön omista varastoista muutamaksi päiväksi. Mahdolliset katkokset raaka-aineiden saatavuudessa voivat kuitenkin pistää suunnitelmia uusiksi.

– Meillä puhutaan yleensä ensisijaisesti 1-3 päivän varautumisesta. Se tarkoittaa, että ruokalistalle saattaa tulla muutoksia, toteaa toimialajohtaja Satu Grönlund Palmiasta.

Palmialla varautuminen koskee myös erityisruokavalioita.

Myös Lahden kouluissa ja päiväkodeissa ruokaa tarjoava Päijät-Hämeen Ateriapalvelu vakuuttaa, etteivät lapset ja nuoret jää ruuatta. Yhtiö ei ole yhden tukkuliikkeen varassa, ja puuttuvat raaka-aineet korvattaisiin muilla.

– Voi olla niinkin, että ei sitten raaka-aineita tule siihen malliin kuin on tilattu. Silloin joudumme ehkä turvautumaan ihan toiseen ruokaan. Muun muassa puurot, mehukeitot ja leivät saattavat näkyä näinä päivinä enemmän ateriatarjonnassa, toteaa yhtiön palvelujohtaja Maarit Tuomala-Nikkanen.

Neuvotteluja kaupan alan palkkaratkaisusta on jatkettu maanantaina.

Suosittelemme sinulle