Hyppää sisältöön

Saamelaiset haluavat huomiota saamelaiskäräjälaille kansallispäivänään – ”Jos ne haluavat vielä uuden neljän vuoden matsin, niin täältä tulee”

Saamelaisten kansallispäivää vietetään 6. helmikuuta.

Täältä voit katsoa tallenteen Ylen striimistä Kansalaistorilta. Paikalla olivat toimittaja Linda Tammela ja mediatoimittaja Antti Kolppo.
Linda Tammela,
Ulla Malminen

Helsingissä kokoonnutaan iltapäivällä 6. helmikuuta saamelaisten kansallispäivän kunniaksi Kansalaistorille.

Tapahtumassa on toki tarkoitus juhlia kansallispäivää, mutta myös muistuttaa saamelaiskäräjälaista.

Järjestäjiin kuuluva Erja Morottaja kiittää suomalaisia myötäelämisestä ja lämmöstä, jota saamelaisille on osoitettu viime kuukausina, kun lakiuudistus on ollut esillä yleisessä keskustelussa.

– Ihmisten tietoisuus ja mielenkiinto saamelaisia kohtaan on lisääntynyt. Meitä ei ole jätetty yksin.

Saamelaisten kansallispäivä Kansalaistorilla.
Saamelaiset toivovat, että heidän viestinsä näkyy Eduskuntatalolle. Kuva: Antti Kolppo / Yle

Saamelaiskäräjälakiesitys kiertää parhaillaan eduskunnan valiokuntia, ja perustuslakivaliokunnan on määrä antaa esityksestä mietintönsä 20. helmikuuta mennessä.

Kansalaistorille kerääntyneet, saamelaisasuihin sonnustautuneet ihmiset toivovat, että heidän läsnäolonsa näkyy, ja heidän viestinsä menee perille Eduskuntataloon.

– Ne ajat ovat jo ohi, kun me emme tulleet nähdyiksi ja kuulluiksi, Morottaja sanoo.

Maarit Kiprianoff, joka myös on ollut järjestämässä tapahtumaa, toteaa, että saamelaiset eivät anna periksi, jos lakiuudistus ei mene läpi nykyhallituksen aikana.

– Jos ne haluavat vielä uuden neljän vuoden matsin, niin täältä tulee.

Suomalaisviranomaisilla on velvollisuus neuvotella käräjien kanssa asioista, jotka vaikuttavat merkittävästi saamelaisiin tai heidän kotiseutuunsa. Tällaisia ovat esimerkiksi alueelle suunnitellut kaivoshankkeet tai perinteiseen lohenpyyntiin liittyvät asiat.

Lain uudistamisessa mielipiteitä jakaa eniten saamelaismääritelmä. Ihmisoikeusasiantuntijat, nykyinen lakiesitys sekä saamelaiskäräjät kannattavat mallia, jossa painotetaan saamelaisten oikeutta päättää siitä, ketä voi pitää saamelaisena.

Senaatintorin tapahtuma järjestetään vapaaehtoisvoimin.

Paikan päällä esiintyvät esimerkiksi joikaaja Wimme Saari, Angelit-yhtyeen jäsen Tuuni Partti sekä räppäri Paleface.

Suosittelemme sinulle