Hyppää sisältöön

Vekaranjärven varuskunta palasi normaaliin arkeen vesipoikkeustilan jälkeen – bakteerin alkuperä voi jäädä mysteeriksi

Kouvolan Veden saamat uudet vesinäytteet olivat kaikki puhtaita. Veden keittosuositus purettiin eilen.

Karjalan prikaatin varusmiehet suorittamassa suojeluhälytys-harjoitusta Kouvolan Vekaranjärvellä.
Vekaranjärven varuskunnassa on palattua normaaliin arkeen vesipoikkeustilan jälkeen. Arkistokuva. Kuva: Antro Valo / Yle
Heikki Koskinen

Perjantaina alkanut veden keittosuositus vaikutti muutaman päivän ajan varusmiesten elämään Vekaranjärvellä. Nyt varuskunnassa on kuitenkin palattu normaaliin arkeen. Kouvolan Vesi tiedotti sunnuntaina, että vesi on jälleen juomakelpoista.

– Saimme tiedon, että vettä voidaan taas käyttää talousvetenä, joten purimme viikonlopun aikaiset erikoisjärjestelyt, sanoo Karjalan Prikaatin esikuntapäällikkö Riku Mikkonen.

Poikkeustila alkoi perjantaina, kun Kouvolan Vesi antoi veden keittosuosituksen Valkealan Kääpälään. Syynä oli enterokokkibakteerien löytyminen vesinäytteestä.

Esikuntapäällikkö Mikkosen mukaan perjantai-illan ja yön aikana varusmiehillä oli pieniä viiveitä veden saannissa, mutta lauantai-aamusta saakka tilanne ei enää merkittävästi vaikuttanut varusmiesten elämään. Varuskuntaan järjestettiin puhdasta vettä tankkiautoilla.

Poikkeuksellinen tapaus

Kouvolan Veden toimitusjohtaja Ari Mikkelä kertoo, ettei bakteerin päätymiselle vesijohtoveteen ole löytynyt vielä syytä.

– Meillä on useampia vaihtoehtoja pöydällä. Voi olla, että lopullinen syy jää kuitenkin mysteeriksi.

Ari Mikkelän mukaan vastaavia veden keittosuosituksia annetaan todella harvoin.

– Voi mennä kymmenenkin vuotta, ettei tämmöisiä suosituksia tarvitse antaa.

Mikkelän mukaan tilannetta käydään vielä sisäisesti yhtiössä läpi sekä muiden asiaan liittyvien toimijoiden kanssa ja pohditaan, onko toiminnassa jotain korjattavaa. Myös esikuntapäällikkö Riku Mikkonen kertoo, että tilanteen selvittelyä jatketaan yhteistyössä Kouvolan Veden kanssa.

Häiriötilassa oppimisen paikka

Sunnuntaina valmistuneet Kouvolan Veden uudet 11 näytettä olivat kaikki puhtaita. Päätös veden keittosuosituksen antamisesta tehtiin perjantaina vesinäytteen perusteella. Yhtään veden takia sairastunutta ei ole Kouvolan Veden tiedossa.

Esikuntapäällikkö Riku Mikkosen mukaan vesikriisistä selvittiin varuskunnassa hyvin.

– Tavallaan tämä oli hyväkin harjoitus. Häiriötilanteista voi aina oppia jotain. Tämä osoitti hyvin, kuinka nopeasti saatiin korvaavat järjestelyt pystyyn.

Mikkosen mukaan varuskunnalla olisi ollut valmius jatkaa vedenjakelua poikkeusjärjestelyin pidempäänkin.

– Oli kuitenkin hyvä, että asia ratkesi jo viikonloppuna, niin eilen viikonloppuvapailta palanneet varusmiehet pääsivät käyttämään vettä normaalisti.

Suosittelemme sinulle