Hyppää sisältöön

Suomalainen Melis Görsoy heräsi sängyn tärinään ja juoksi äkkiä ulos kerrostalosta Turkissa – nyt jälkijäristykset ahdistavat

Työharjoittelussa Turkissa oleva Melis Görsoy juoksi kerrostalosta ulos yöllä puolisonsa kanssa. Seuraavana päivänä edessä oli sama pako.

Nuori nainen seisoo matkalaukkujen kanssa ulkona.
Melis Görsoy lähti nämä laukut mukanaan evakkoon. Görsoy on Suomen kansalainen ja toinen hänen vanhemmistaan on Turkista. Alanyaan hän tuli tekemään suomalaiseen maisteritutkintoon kuuluvaa työharjoittelua. Kuva: Melis Görsoy
Anu Leena Hankaniemi

Ensimmäisen kerran Melis Görsoy ja hänen puolisonsa heräsivät viime yönä kello 04.15 Turkin Alanyassa. Tarkka aika on piirtynyt Görsoyn mieleen, koska sänky heilui tosi voimakkaasti. Järistys kesti ainakin yli 30 sekuntia.

– Mietimme, pitääkö lähteä ulos. Näitä aina välillä sattuu, mutta nyt järistys kesti poikkeuksellisen pitkään.

Vain kymmenen minuutin päästä tuli toinen järistys, joka kesti ainakin kymmenen sekuntia.

– Koko rakennus heilui, Görsoy kuvaa.

Tieto maanjäristyksestä selvisi Twitteristä

Görsoy ja hänen puolisonsa ottivat kissan mukaan ja lähtivät ulos. Görsoyn puoliso menetti useita tuttavia vuoden 1999 tuhoisessa maanjäristyksessä Turkissa, ja hän halusi heidät nopeasti ulos rakennuksesta. Pariskunta asuu kerrostalon viidennessä kerroksessa, eikä talossa ole hissiä.

Ulkona pariskunta luki Twitteriä ja sai selville, että Turkin eteläosaan iski varhain maanantaiaamuna voimakas maanjäristys. Järistys on surmannut Turkissa ja Syyrissa yli 1 900 ihmistä ja uhrien määrän pelätään edelleen kasvavan.

Vaikka pahin maanjäristysalue on noin 500 kilometrin päässä Alanyasta, järistys tuntui myös siellä.

Melis Görsoy kertoo, että ohjeen mukaan järistyksen tullessa pitää olla ainakin tunti ulkona ennen kuin palaa sisälle, ellei taloon ole tullut vahinkoja.

Jälkijäristykset ahdistivat

Pariskunta palasi takaisin sisälle. Järistykset jatkuivat maanantaina päivällä.

– Olin kotona tekemässä töitä, kun yhden aikaan rakennus alkoi taas heilua ainakin kymmenen sekunnin ajan. Juoksin ensin kivipöydän alle, mutta sitten ajattelin, että minulla voi olla aikaa juosta ulos, Melis Görsoy kuvailee.

Kissa seisoo nojatuolin edessä valppaan oloisena.
Melis Görsoyn kissa säikähti järistyksiä ja oli säikkynä, vaikka on tottunut retkeilemään. Kuva: Melis Görsoy

Görsoy juoksi taas viisi kerrosta alas kadulle. Kadulla oli nyt enemmän ihmisiä, koska kaikki olivat lukeneet uutisia.

– Toinen järistys tänään on aiheuttanut enemmän ahdistusta ja pelkoa kuin eilen. Yleensä jälkijäristykset eivät ole näin voimakkaita, Görsoy kertoo.

Pariskunta päätti lähteä pariksi päiväksi evakkoon tuttaviensa luokse omakotitaloon.

– Pääsee helpommin ulos ja on pienempi sortumariski.

Parin kuukauden päästä Melis Görsoy palaa takaisin Suomeen yhdessä puolisonsa kanssa.

Suosittelemme sinulle