Hyppää sisältöön

Maanantain maanjäristys oli suurin Turkissa havaittu järistys vuosikymmeniin, kertoo tutkija

Turkin maanjäristys oli voimakkuudeltaan 7,8. Se oli voimakkain maanjäristys Turkissa yli 80 vuoteen. Myös toinen, maanantaina iltapäivällä havaittu maanjäristys oli huomattavan suuri.

Pelastushenkilöt etsivät loukkaantuneita raunioista.
Pelastushenkilöt etsivät loukkaantuneita romahtaneesta kerrostalosta Diyarbakirissa 6. helmikuuta. Kuva: Refik Tekin / EPA
Laura Kangas

Maanantaiaamun maanjäristys on voimakkain Turkissa tapahtunut maanjäristys vuosikymmeniin, kertoo Geologian tutkimuskeskus GTK:n tiede ja innovaatiot -yksikön johtaja Saku Vuori.

Turkin eteläosaan iski varhain maanantaiaamuna voimakas maanjäristys, jossa oli maanantai-iltapäivään kello 16.30:een mennessä kuollut lähes 2 000 ihmistä Turkissa ja Syyriassa.

Turkin alueella sijaitsevat neljän mannerlaatan eli Anatolian, Afrikan, Arabian ja Euraasian laattojen saumakohdat, joten maanjäristyksiä tapahtuu siellä usein. Maanantainen järistys tapahtui Arabian ja Euraasian laattojen saumakohdassa.

– Siinä (Turkin etelärajan tuntumassa) kulkee koillis–lounais-suunnassa vyöhyke, jossa on tapahtunut ennenkin järistyksiä, Vuori sanoo.

Aamun maanjäristyksen voimakkuus oli Yhdysvaltain geologian tutkimuskeskuksen USGS:n mukaan 7,8. Viimeksi yhtä voimakas järistys tapahtui Turkissa vuonna 1939.

– Kyllä tämä on siinä mielessä ihan huomattava tapahtuma, Vuori kertoo.

Myöhemmin maanantaina alueella havaittiin myös toinen järistys, joka oli USGS:n mukaan voimakkuudeltaan 7,5. Vuoren mukaan jälkijäristykset ovat tavallisia, mutta yleensä ne ovat pienempiä kuin ensimmäinen.

Jälkijäristyksiä voi tapahtua vielä päivien tai viikkojenkin ajan, mutta ne ovat yleensä toinen toistaan pienempiä, Vuori kertoo.

Vapina havaittiin satojen kilometrien päässä

7–7,9 magnitudin maanjäristyksiä tapahtuu maailmassa keskimäärin 17 kappaletta vuodessa. Tällaiset maanjäristykset ovat erittäin voimakkaita ja aiheuttavat vakavia vaurioita laajalla alueella.

Tuhojen laajuuteen vaikuttavat Vuoren mukaan muun muassa se, millainen kallioperä järistysalueella on ja miten hyvin rakennusten perustat on rakennettu.

– Korjaustyöt tulevat varmaankin kestämään kuukausia, Vuori toteaa.

Järistys on aiheuttanut kuolonuhreja Turkin lisäksi myös Syyriassa, ja sen vapina on huomattu tiettävästi ainakin Libanonissa ja Kyproksella. Vuoren mukaan järistys oli niin suuri, että mittalaitteet havaitsevat sen todennäköisesti ympäri maapalloa.

Suomen Turkin-suurlähettiläs Ari Mäki arvioi Yle Radio 1:n Ykkösaamussa, että alueella voi olla yksittäisiä suomalaisia. Alue ei ole turistikohde, ja suomalaisten suosimat lomakohteet sijaitsevat satojen kilometrien päässä järistysalueelta.

– Lomakohteissa ei ole mitään välitöntä vaaraa. Syytä mihinkään paniikkiin ei ole, Vuori sanoo.

Korjattu 6.2. klo 16.30: Turkin alueella sijaitsevat neljän mannerlaatan saumakohdat, eivät kolmen, kuten jutussa aiemmin virheellisesti kerrottiin. Päivitetty kuolonuhrien määrä.

Suosittelemme sinulle