Hyppää sisältöön

Vastaamon tietomurrosta epäilty on pyytänyt apua Suomesta

Keskusrikospoliisi sanoo, että hyvä tuuri auttoi 25-vuotiaan Julius Kivimäen kiinniotossa.

Vastaamon tietomurrosta epäilty pidätettiin Courbevoiessa.
Tiina Salumäki

Vastaamon tietomurrosta epäilty Julius Kivimäki on lähettänyt viranomaisten välityksellä viestin Suomeen asianajajalle, joka on edustanut häntä aiemmin.

Asianajaja Peter Jaari sanoo, että viestissä kerrotaan Kivimäen ilmaisseen avunpyyntönsä.

Jaarin mukaan nyt selvitetään mahdolliset edustamisen esteet, ja jos sellaisia ei löydy, Jaari on kiinnostunut edustamaan jälleen Kivimäkeä.

Jaari ei ole ollut Kivimäkeen henkilökohtaisesti yhteydessä. Hän kertoo viimeisimmän yhteyden olleen marraskuussa.

Poliisi otti Kivimäen kiinni perjantaina Pariisista. Keskusrikospoliisi on ollut vaitonainen kiinnioton yksityiskohdista, mutta nyt tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Marko Leponen vahvistaa, että Kivimäki otettiin kiinni poliisille tulleen hälytyksen perusteella.

Lue lisää kiinniotosta: Ranskalaissivusto: Vastaamon epäilty tietomurtaja löytyi poliisin kotihälytyskeikalla – esitti romanialaiset henkilöpaperit

Leposen mukaan keskusrikospoliisi on jo muutaman viikon ajan tehnyt yhteistyötä Ranskan viranomaisten kanssa epäillyn tarkan olipaikan selvittämiseksi.

– Kun henkilön olinpaikka ei ole selvillä, niin poliisi tarvitsee aina vähän hyvää tuuria ja onnea siinä, että henkilö löytyy. Nyt tuli tällä tavalla poliisin hyvä tuuri, että henkilö löytyi normaalin poliisitehtävän yhteydessä.

Kivimäkeä epäillään törkeästä tietomurrosta, törkeän kiristyksen yrityksestä ja törkeästä yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä. Kivimäki on kiistänyt olevansa millään tavalla osallinen Vastaamon tietomurtoon.

julius kivimäki.
Julius Kivimäki Kuva: Europol, Juha Kemppainen / Yle, grafiikka: Aalto Puutio / Yle

– Ranskan viranomaiset käyvät nyt läpi antamamme pidätysmääräyksen. Ranskassa toimivaltainen tuomioistuin päättää siitä, luovutetaanko henkilö Suomeen ja pysyykö hän myös vangittuna luovutukseen saakka, Leponen sanoo.

Hänen mukaansa luovutuksen ajankohdasta ei ole tällä hetkellä tietoa, koska poliisi on Ranskassa tapahtuvien toimenpiteiden varassa. Kestoon vaikuttaa myös se, onko henkilö halukas luovuttamiseen vai ei.

Helsingin käräjäoikeus vangitsi lokakuussa Kivimäen poissaolevana. Kun hänet on saatu Suomeen, on järjestettävä uusi vangitsemiskäsittely.

Lokakuussa 2020 tuli julkisuuteen, että yli 33 000 Vastaamon asiakkaan henkilö- ja potilastiedot varastettiin ja julkaistiin ainakin osittain Tor-verkossa. Vastaamon itsensä mukaan yhtiöön kohdistui tietomurto marraskuussa 2018 ja maaliskuussa 2019.

Suosittelemme sinulle