Hyppää sisältöön

Saamelaismuseo Siida vei saamenpukukokoelmansa verkkoon

Saamelaismuseo Siida juhlistaa saamelaisten kansallispäivää avaamalla saamenpukukokoelmansa Finnassa. Kokoelman julkaisu tarjoaa mahdollisuuden tutustua saamenpukuihin digitaalisesti.

Inarinsaamelaisen miehen säpikkäiden koristeet ja puvun helma.
Inarinsaamelaisen miehen säpikkäiden koristeet ja puvun helma. Kuvituskuva. Kuva: Vesa Toppari / Yle
Timo Metsäjoki

Saamelaismuseo Siida on avannut saamenpukukokoelmansa kaikkien nähtäville digitaalisesti asuinpaikasta riippumatta. Pukuihin on mahdollista tutustua Finna-palvelun ja sivuston kautta.

Saamelaiset Suomessa käyttävät viittä erilaista saamenpukua sen mukaan mihin sukuun puvun kantaja kuuluu ja miltä alueelta hän on kotoisin. Saamelaismuseo Siidan kokoelmissa on eri alueiden pukuja eri aikakausilta lähes kolmesataa.

– Koska arviolta jo 60 prosenttia Suomen saamelaisista asuu kotiseutualueensa ulkopuolella, haluamme olla myös heille saavutettavissa, kommentoi Saamelaismuseo Siidan vs. amanuenssi Marjo-Riitta Rantamäki tiedotteessa.

Finna on 10 vuotta toiminut hakupalvelujen kokonaisuus ja koti Suomen miljoonille kulttuuri- ja tiedeaineistoille. Finnaan sisältöjään tuovat sadat kotimaiset toimijat, kuten arkistot, kirjastot ja museot. Sivuston ylläpidosta vastaa Kansalliskirjasto.

Lue lisää Lapin uutisia. Kuuntele ja katsele sisältöjämme Yle Areenassa.

Suosittelemme sinulle