Sunnuntaina sovitut teknologia- ja kemianteollisuuden palkat heijastuvat myös kuntien ja hyvinvointialuiden palkkoihin.
Viime vuonna pitkän palkkariidan päätteeksi kunta-ala sopi, että kunta- ja hyvinvointialueiden työntekijöiden palkankorotukset noudattavat myöhemmin syntyviä vienti- ja kuljetusalojen korotuksia, jos ne ylittävät 1,9 prosenttia vuodessa.
Vientiteollisuuteen sovittiin viikonloppuna noin 7 prosentin korotuksista kahdelle vuodelle.
Kunta- ja hyvinvointialojen palkansaajat saavat noin prosenttiyksikön lisäkorotuksen vuodessa omasta palkkaohjelmastaan.
Julkisten alojen koulutettujen (JUKOn) puheenjohtajan Katarina Murron mukaan tämä tarkoittaa keskimäärin yhdeksän prosentin korotusta esimerkiksi opettajien palkkoihin vuosien 2023 ja 2024 aikana. Murto toimii myös Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n puheenjohtajana.
– Palkankorotukset on toteutettava kunnissa ja hyvinvointialueilla näiden verrokkialojen korotusten mukaisesti. Siitä me pidämme kiinni, Murto painottaa.
Palkkaohjelma koskee 300 000 kunta-alan työntekijää.
JUKO edellyttää, että Kuntatyönantajat pitävät aiemmin solmitusta sopimuksesta kiinni ja edellyttää neuvotteluiden pikaista aloittamista. Murto näkee Kuntatyönantajien sitoutuneen palkankorotuksiin jo viime kesänä
– Oletan myös Kuntatyönantajien haluavan pitää sopimuksesta kiinni, Murto arvioi.
Työnantajaleirissä tulkinta on eri
Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajien toimitusjohtajan Markku Jalosen mielestä vientialojen sopimuskorotusten vieminen kuntien ja hyvinvointialueiden työntekijöiden palkkoihin ei ole läpihuutojuttu.
– Neuvoteltavaa riittää, koska esimerkiksi teknologiateollisuuden ja kemianteollisuuden ratkaisut poikkeavat toisistaan.
Jalonen ehti eilen arvioimaan vientialoja mukailevien palkankorotusten maksavan kunta- ja hyvinvointialueiden työnantajille 600 miljoonaa euroa. Nyt arviot ovat summittaisempia.
– Tarkennamme lukuja tämän kuun aikana. Puhutaan kuitenkin sadoista miljoonista lisäeuroista kuntien ja hyvinvointialueiden työnantajille. Myös muiden työnantajien kustannukset nousevat merkittävästi.
Jalonen arvosti eilen vientialojen sopimusta kalliiksi. Työmarkkinapöydät on sidottu vientialojen tasoon ja elinkeinoelämä on jopa vaatinut sitä, Jalonen heittää.
Keskustelut vientialojen päänavauksen vaikutuksista alkavat Kuntatyönantajien ja pääsopijajärjestöjen välillä pian.
– Kuntatyönantajat ja pääsopijajärjestöt neuvottelevat helmikuun aikana sen pohjalta, mitä meidän sopimuksessamme on sovittu.
Nevottelut jatkuvat
Tänään on soviteltu useita työehtokiistoja. Maanantaina neuvottelivat Palvelualojen ammattiliitto PAM ja Kaupan liitto, Ammattiliitto Pro ja Teknologiateollisuuden työnantajat sekä Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT ja Satamaoperaattorit.
AKT:n neuvottelut eivät edistyneet maanantaina ja niitä jatketaan torstaina, AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko kertoi Twitterissä.
Myöskään kaupan alan ja teknologiateollisuuden toimihenkilöiden neuvotteluissa ei löytynyt sopua, vaan neuvotteluja jatketaan valtakunnansovittelijan johdolla huomenna.
Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 8. helmikuuta kello 23.00:een saakka.