Hyppää sisältöön

Lähes joka kolmannella nuorella on D-vitamiinin puutosta, paljastaa tutkimus

Itä-Suomen yliopiston tutkimus selvitti nuorten D-vitamiinitasoja. Nuorista 29 prosenttia ei käyttänyt lainkaan D-vitamiinilisää.

Nuoria naisia uimassa. Aurinko loistaa veteen.
Muun muassa ennen verikoetta tehdyt ulkomaanmatkat ja valoisan ajan pituus vaikuttivat nuorten veren D-vitamiinipitoisuuteen Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa. Kuva: Mikko Koski / Yle
Helmi Nykänen

Merkittävä osa nuorista saa liian vähän D-vitamiinia, kertoo Itä-Suomen yliopiston tuore tutkimus. Lähes kolmanneksella nuorista veren D-vitamiinipitoisuus oli alle 50 nanomoolia litralta, jota pidetään terveyden kannalta liian alhaisena.

Tutkimuksen mukaan liian alhainen veren D-vitamiinipitoisuus oli yleisempää niillä nuorilla, jotka eivät ottaneet D-vitamiinilisää sekä niillä, joiden verinäyte otettiin talvella. Tutkituista nuorista 29 prosenttia ei käyttänyt lainkaan D-vitamiinilisää.

Neljänneksellä nuorista D-vitamiinin päivittäinen saanti ravinnosta ja vitamiinilisästä jää alle suosituksen, joka on yhteensä 10 mikrogrammaa vuorokaudessa.

Itä-Suomen yliopiston lääketieteen laitoksen kliininen opettaja Aino-Maija Eloranta korostaa, että D-vitamiininsaanti on parantanut ja valtaosa nuorista saa sitä riittävästi.

– Vaikka parempaan suuntaan on menty, aika moni nuori ei käytä D-vitamiinilisää lainkaan. Sille pitäisi tehdä jotakin, että lisä saataisiin suositusten mukaiseen käyttöön, Eloranta sanoo.

Suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan kaikkien 2–18-vuotiaiden lasten ja nuorten tulisi käyttää D-vitamiinilisää ympäri vuoden.

Riittävä veren D-vitamiinipitoisuus on yhteydessä suurempaan luuntiheyteen ja pienempään osteoporoosiriskiin, ja sillä arvioidaan olevan myös muita terveysvaikutuksia.

Maitovalmisteet tärkeä D-vitamiinilähde

Nuorten tärkein D-vitamiinin lähde oli D-vitamiinilisä, joka kattoi lähes puolet D-vitamiinin kokonaissaannista. Noin neljänneksen kaikesta D-vitamiinista nuoret saivat maitovalmisteista, rasvojen osuus oli noin 17 prosenttia ja kalan viisi prosenttia.

– Myös lapsilla on havaittu, että maitovalmisteet ovat tärkein ravinnosta saatava D-vitamiininlähde. Nuorilla maitovalmisteiden käyttö saattaa vähitellen vähentyä, ja se lisää riskiä D-vitamiinin riittämättömälle saannille, Eloranta sanoo.

Tutkimus toteutettiin Itä-Suomen yliopistossa osana biolääketieteen yksikön Lasten liikunta ja ravitsemus-tutkimusta, jonka kahdeksan vuoden seurantamittauksiin osallistui 277 iältään 15–17-vuotiasta nuorta vuosina 2016–2018.

Tutkimuksen tulokset julkaistiin äskettäin European Journal of Nutrition -lehdessä (siirryt toiseen palveluun).

Suosittelemme sinulle