Hyppää sisältöön

Tässä ovat suomalaisten mahdolliset menestysmatkat ampumahiihdon MM-kisoissa – Kaisa Mäkäräinen kertoo kisojen puheenaiheet

Ampumahiihdon MM-kilpailut Saksassa alkavat keskiviikkona. Yle Urheilun asiantuntija Kaisa Mäkäräinen tietää hyvin Oberhofin kisapaikan metkut.

Mari Eder tuulettaa sijoitustaan Annecyn maailmancupissa.
Mari Eder sijoittui Annecyn maailmancupissa viidenneksi pikamatkalla. Kuva: Florian Frison/DPPI/Shutterstock/All Over Press
Anu Karttunen,
Riku Salminen

Suomalaisten menestysmatkat

Tuomas Harjula, Olli Hiidensalo ja Tero Seppälä Hochfilzenin kilpailun maalialueella.
Tuomas Harjula, Olli Hiidensalo ja Tero Seppälä ovat kuuluneet Suomen joukkueen kantaviin voimiin. Kuva: EPA-EFE

Suomi on tällä hetkellä naisten maiden välisessä kilpailussa yhdeksäntenä ja miehet kahdeksantena. Parhaista suorituksista ovat vastanneet Mari Eder, joka oli viides Annecyn pikakilpailussa, ja Tuomas Harjula, joka oli Annecyssa kymmenes yhteislähtökisassa. Harjula ja Suvi Minkkinen olivat oivassa vedossa myös Pokljukan parisekaviestissä, jossa he sijoittuivat neljänneksi.

Yle Urheilun asiantuntija Kaisa Mäkäräisen mielestä sekä Suomen miehillä että naisilla on menestysmahdollisuuksia.

– Oma veikkaukseni on naisten pikakilpailussa, jossa Mari Eder on meidän ykköstykkimme. Myös miesten viestit ovat menneet tänä talvena sen verran hyvin, että pojilla voi olla siellä yllätysmahdollisuus.

Uhka Johannes Thingnes Bön seitsemälle MM-kullalle

Johannes Thingnes Bö tuulettaa voittoaan Anterselvassa 2023.
Johannes Thingnes Bö on ollut lähes voittamaton tällä kaudella. Kuva: DeFodi Images via Getty Images

Johannes Thingnes Bö oli maailmancupin avauksessa Kontiolahdella vasta 12:s, mutta sen jälkeen tulostehtailu on ollut häikäisevää: 11 henkilökohtaista voittoa, neljä viestivoittoa ja kaksi henkilökohtaista kolmatta sijaa.

Kaisa Mäkäräisen mielestä Bön varmuus on perustunut erittäin kovaan hiihtovauhtiin, sillä häneltä on nähty kauden aikana jokunen sakkorinki. Norjalaisella on silti mahdollisuus peräti seitsemään maailmanmestaruuteen, mutta kun puhutaan MM-kisoista, siihen liittyy aina epävarmuustekijöitä.

Mäkäräisen mukaan Bön epävarmin matka MM-kisoissa on parisekaviesti.

– Kuka siihen Johanneksen pariksi löytyy ja miten hän onnistuu? Siinä on se todennäköisin matka, jolta kultamitalia ei mahdollisesti tule.

Naisten mitalitaisto avoinna

Ampumahiihtäjä Julia Simon tositoimissa Anterselvan maailmancupissa 2023.
Julia Simon johtaa naisten maailmancupia, mutta onko hänestä kultarohmuksi? Kuva: DeFodi Images via Getty Images

Tiril Eckhoff, Marte Olsbu Röiseland, Laura Dahlmeier… MM-kisoihin on vuosien aikana naisten puolella yleensä noussut kultamitalirohmuja. Tällä kertaa tilanne voi olla toinen. Ainakaan Kaisa Mäkäräinen ei keksinyt ehdokasta rohmuksi.

– Kisat ovat menneet tänä vuonna paljon ristiin, joten alkukauden perusteella ei sellaista välttämättä löydy. Luulen, että tänä vuonna naisten puolella mitalit jakaantuvat enemmän.

Maailmancupissa on tällä kaudella ollut yhdeksän eri voittajaa ja palkinnoille on noussut 15 eri urheilijaa. Maailmancupia johtava Ranskan Julia Simon on voittanut neljä kilpailua, Ruotsin Elvira Öberg kolme, Saksan Denise Herrmann-Wick ja Itävallan Lisa Hauser kaksi.

Mäkäräisen suosikit MM-taistoon ovat myös maailmancupin kärkinimet Simon, Öberg, Lisa Vittozzi ja Dorothea Wierer.

– Ja Denise Herrmann! Hänet nostaisin kotikisojen ehdottomana suosikkina kisaan mukaan.

Oberhofin vaativa rata ja fanaattinen yleisö

Oberhofin ampumahiihtokilpailu käynnissä suuren yleisömäärän edessä.
Oberhofista löytyy fanaattista ampumahiihtoyleisöä. Kuva: Getty Images

Oberhofissa tarvitaan erittäin kovaa fyysistä kuntoa. Kaisa Mäkäräisen mielestä MM-kisoissa on käytössä kovin nousu ja latuprofiili, mitä ampumahiihdon maailmancupin peruspaikkakunnilta löytyy, ja myös ampumapenkalle tulo on todella vaikea. Oman haasteensa tarjoaa fanaattinen yleisö, joka kansoittaa katsomot ja ladun varret aina hyvissä ajoin.

Mäkäräisen mukaan yleisön kannustuksen takia ensimmäisessä isossa nousussa, Birxsteigissa, harvoin kuulee omaa hengitystään, suksien ääniä tai sitä, mitä valmentaja huutaa.

– Monta kertaa ensimmäisellä kierroksella siihen tulee rynnittyä senkin takia liian kovaa, koska se hurmos on todella valtava, Mäkäräinen kertoi.

– Yleisö hurraa urheilijoille jo siinä vaiheessa, kun he testaavat suksia. Siinä on riski hiihtää itseltään jalat alta jo ennen kuin kisa alkaa.

Saapuuko sumu sekoittamaan pakkaa?

Katso, miten Kaisa Mäkäräinen joutui taistelemaan pystyammunnassaan Oberhofin yhteislähtökisassa 2020.

Kaisa Mäkäräinen voitti viimeisen maailmancupin osakilpailun Oberhofissa tammikuussa 2020. Tuolloin yhteislähtökisaa haittasi niin sumu kuin voimakas puuskittainen tuuli.

– Olin viimeisellä ampumapaikalla varmaan yli minuutin. En tiedä, onko kukaan koskaan voittanut sellaisella pystyammunnalla. Siinä vain odoteltiin ja odoteltiin, Mäkäräinen muisteli.

– Välillä jo mietin, että kannattaisiko tästä lähteä vain hiihtämään sitä sakkorinkiä ja latoa vain laukaukset menemään.

Sumu on ollut Oberhofin vieraana hyvin usein, ja se voi aiheuttaa varmoille ampujillekin vaikeuksia. Maailmancupin kilpailut ovat usein olleet Oberhofissa tammikuussa, jolloin talvi ei ole kunnolla käynnistynyt ja ilma on kosteaa. Nyt MM-kisat käydään helmikuussa ja olosuhteet ovat talviset. Se voi vaikuttaa tilanteeseen.

– Tällä hetkellä sääennuste näyttää yllättävän hyvää keliä. Toivotaan, ettei arvokisoissa tulisi lottoa kenenkään kohdalle, vaan päästäisiin kilpailemaan kaikille tasapuolisissa olosuhteissa.

Suosittelemme sinulle