Hyppää sisältöön

Poliisin tietoon tulleiden ahdistelutapausten määrä tuplaantui kuukaudessa: näin seksuaalirikoslain kiristäminen näkyy käytännössä

Seksuaalirikoslain kiristäminen on kaksinkertaistanut poliisin tietoon tulleiden epäiltyjen seksuaalisten ahdistelujen määrän. Epäiltyjen raiskausten määrä on myös lisääntynyt tuntuvasti.

Älypuhelin takataskussa.
Poliisille esitutkintaan tulevien ahdistelurikosten ennakoitiin lisääntyvän 20 prosenttia uudistuksen voimaantuloa seuraavina vuosina. Kuvituskuva. Kuva: Silja Viitala / Yle
Marjatta Rautio

Seksuaalirikoslain uudistus (siirryt toiseen palveluun) näkyi poliisilaitoksilla jo ensimmäisen voimassaolokuukauden aikana.

Poliisihallituksen tilastojen mukaan poliisin tietoon tuli tammikuussa noin 80 tapausta, joissa epäiltiin seksuaalista ahdistelua. Määrä on kaksinkertainen viime vuoden tammikuuhun verrattuna.

Yhteen rikosilmoitukseen voi sisältyä useita tekoja.

Tämän vuoden tammikuun luvussa on mukana tapauksia, jotka ovat tapahtuneet ennen vuoden vaihdetta. Niihin ei sovelleta uutta lakia. Rikokset tutkitaan aina tapahtuma-aikaan voimassa olleen lainsäädännön mukaisesti

Kasvanutta lukumäärää selittää osin se, että osa aiemmin lähinnä kunnianloukkauksena tai yksityiselämää loukkaavana tiedonvälityksenä tutkituista rikoksista on uuden lain mukaan seksuaalista ahdistelua.

Seksuaalisen ahdistelun määritelmä laajeni vuoden alussa, kun rangaistavaksi tuli koskettelun lisäksi myös muita tekoja. Seksuaaliseen ahdisteluun voi syyllistyä myös sanoilla, viesteillä tai kuvilla.

Mieshenkilö avaa boksereita ja valokuvaa haaroväliä.
Sukuelimen kuvan lähettäminen toiselle voi olla seksuaalista ahdistelua ellei tällainen viestittely tapahdu yhteisymmärryksessä. Kuvituskuva. Kuva: Lisa F. Young / Alamy

Viime vuonna ahdistelutapauksia tuli poliisin tietoon yhteensä yli 760.

Kasvu ei yllätä Poliisihallituksessa

Poliisitarkastaja Pekka Heikkinen Poliisihallituksesta sanoo, että seksuaalisen ahdistelun ilmoitusten lisääntyminen on merkittävää, mutta ei yllättävää.

Trendi on Heikkisen mukaan ollut näkyvillä alkuvuodesta lähtien.

– Aika harva lainsäädäntöuudistus on ollut niin vahvasti esillä kuin tämä.

Heikkinen arvioi, että tietoisuus uudesta laista ja viranomaisten ja järjestöjen tarjolla oleva apu ovat laskeneet ilmoituskynnystä seksuaalirikoksissa.

– Ihmiset uskaltavat tehdä ilmoituksia, häpeä on hälventynyt.

Heikkinen sanoo, että vain kuukauden tietojen pohjalta ei kuitenkaan voi tehdä kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä etenkään vakavammissa seksuaalirikoksissa. Ilmoitusmäärissä on vaihtelua kuukausittain.

Raiskausepäilyjen määrässä myös iso lisäys

Poliisin tietoon tulleiden epäiltyjen raiskausten ja raiskausten yritysten määrä lisääntyi lakimuutoksen myötä liki 60 prosenttia viime vuoden tammikuuhun verrattuna.

Tämän vuoden tammikuun luvuissa on mukana tapauksia, jotka ovat tapahtuneet ennen vuoden vaihdetta. Niihin sovelletaan aiemmin voimassa ollutta lakia.

Vakavissa seksuaalirikoksissa on tavanomaista, että rikosilmoitus tehdään viiveellä – jopa useita vuosia tapahtumien jälkeen.

Lapsenraiskauksia tuli poliisin tietoon tammikuussa vajaat 10, viime vuoden tammikuussa ei yhtään.

Viime vuonna poliisin tietoon tuli yhteensä lähes 1 560 raiskausta ja raiskauksen yritystä.

Lakia säädettäessä arvioitiin, että esitutkinnassa käsiteltävien seksuaalisen ahdistelun, raiskausten ja raiskausten yritysten määrä kasvaisi Ruotsin tavoin 20 prosentilla uudistuksen voimaantuloa seuraavina vuosina.

Raiskauksen kriteerit kiristyivät

Aiemmin raiskauksen tunnusmerkit täyttyvät, kun teossa oli mukana väkivaltaa tai väkivallan uhkaa tai uhri oli puolustuskyvytön.

Nyt raiskaus tarkoittaa sukupuoliyhteydessä olemista sellaisen henkilön kanssa, joka ei osallistu siihen vapaaehtoisesti.

Henkilön osallistumista sukupuoliyhteyteen ei pidetä vapaaehtoisena, jos hän ei ole sanallisesti, käytöksellään tai muulla tavalla ilmaissut vapaaehtoisuuttaan.

Kaksi henkilöä sängyssä peiton alla.
Suuri osa uusista rangaistavaksi tulleista aikuisten välisistä seksuaalirikoksista koskee tilanteita, joissa osapuolet ovat eri mieltä siitä, oliko kanssakäyminen vapaaehtoista vai ei. Kuvituskuva. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Törkeiden raiskausten määrään ei ennakoitu kasvua

Jos vertailuun otetaan mukaan myös törkeät raiskaukset ja näiden yritykset, kaikkien raiskausrikosten määrä lisääntyi noin viidenneksellä viime vuoden tammikuusta.

Törkeiden tekomuotojen osalta uudistuksen ei arvioitu lisäävän rikosten määrää. Rangaistavaksi ei tullut tekoja, jotka aiemmin olisivat olleet rankaisemattomia.

Kaikkiaan epäiltyjä raiskausrikoksia tuli viime vuonna poliisin tietoon 1 860.

Kaikkien epäiltyjen seksuaalirikosten määrä nousi tammikuun aikana reilusti yli viiden sadan. Luku on 14 prosenttia suurempi kuin viime vuoden tammikuussa.

Katso Yle Kioskin video ”Seksuaalirikoslaki uudistus” marraskuulta 2022:

Suosittelemme sinulle