Hyppää sisältöön

Sähkö tuli liikenneasemille bensan ja dieselin rinnalle – latausasemien määrä viisinkertaistui vuodessa ja kasvu näyttää jatkuvan

Energiavirasto myöntää latauspisteiden rakentamiseen investointitukea, mutta se ei selitä kaikkea rakentamista. Liikenneasemilla täyssähköautojen lataustolppia rakennetaan dieselpumppujen viereen.

Teslan latauspiste Joensuussa Nesteen pihalla.
Liikenneasemilla voi olla usean eri yhtiön sähköautojen latauspisteitä. Arkistokuva Kuva: Lucas Holm / Yle
Riina Mäentausta

Täyssähköautojen suurteholatauspisteiden määrä viisinkertaistui Suomessa viime vuonna edellisvuoteen verrattuna. Nyt julkisia suurteholatauspisteitä, eli yli 100 kilowatin pisteitä on Suomessa noin tuhat.

Täyssähköautojen julkisen latausverkoston rakentaminen näyttää jatkuvan vahvana lähivuosina.

Energiavirasto myöntää suuritehoisten eli yli 22 kilowatin latausasemien rakentamiseen investointutukea. Viime vuonna hakemuksia hyväksyttiin noin 250, ja ne koskevat yli tuhannen latauspisteen rakentamista.

– Käytännössä täyssähköautojen suurteholatausverkosto on kaksinkertaistumassa vuoden 2024 alkupuolella, sanoo toimitusjohtaja Heikki Karsimus Sähköinen Liikenne ry:stä.

Lataustolppien määrä kasvaa myös pääkaupunseudun ulkopuolella

Myös esimerkiksi Keski-Suomessa täyssähköautoille tarkoitettujen yli 100 kilowatin suurteholatauspisteiden määrä moninkertaistui viime vuonna edellisvuodesta. Keski-Suomessa täyssähköautojen tehokkaita ja nopeita latauspisteitä on nyt runsaat 50, kun vuotta aiemmin niitä oli noin kymmenkunta.

Etelä-Savossa kehitys on ollut jopa muuta maata nopeampaa. Siellä julkisten suurteholatauspisteiden määrä lähes yhdeksänkertaistui.

Etelä-Savossa latausverkoston lähtötilanne oli kuitenkin vaatimaton. Vuonna 2021 julkisia täyssähköautojen suurteholatauspisteitä oli maakunnassa puolen tusinaa, mutta viime vuonna yli 50.

Lataustolppa bensapumpun viereen

Sähköautojen latausasemia ei rakenneta pelkästään tuen houkuttamana. Niille on sähköautojen yleistyessä koko ajan enemmän kysyntää.

– Rakentamista tapahtuu ilman tukiakin. Esimerkiksi kauppaketjujen, S-ryhmän ja K-ryhmän kautta investointeja tulee hyvin paljon. Mukaan on tullut myös perinteisiä liikenneasemia ja asematoimijoita kuten ST-1 ja Neste sekä energiayhtiöitä, sanoo Heikki Karsimus.

Esimerkiksi Neste avasi yhtiön ensimmäisen sähköautojen latausaseman Keski-Suomeen Liikenneasema Jari-Pekkaan Hankasalmelle viime joulukuussa. Aikaisemmin asemalla oli jo muiden yhtiöiden latauspisteitä.

Yrittäjä Jari-Pekka Koposen mukaan polttoainejakelun liiketoiminnassa on menossa murros.

– Monet asiakkaat ovat vaihtaneet sähköautoon. Auton lisäksi meidän tarvitsee saada ihmisetkin meille tauolle. Ihmisiä varten meillä on esimerkiksi ravintolapalveluita, hän sanoo.

Latauspisteitä täytyy olla saatavilla, jotta sähköautoilijat ylipäätään tulevat asiakkaiksi.

Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 8.2.2023 klo 23 asti.

Suosittelemme sinulle