Hyppää sisältöön

Nicholas Collon jatkaa Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina vielä viisi vuotta

Radion sinfoniaorkesterin (RSO) ylikapellimestarina syksyllä 2021 aloittanut Nicholas Collon jatkaa tehtävässään kesään 2028 asti.

Nicholas Collon.
Nicholas Collonia kiitetään monipuolisen orkesterimusiikin tuomisesta Ylen kanaville. Kuva: Jyrki Valkama / Yle
Marika Kataja

Ylikapellimestari Nicholas Collon jatkaa Radion sinfoniaorkesterin johdossa. Syksyllä 2024 alkavan uuden sopimuksen myötä halutaan turvata pitkäjänteinen yhteistyö.

RSO:n muusikot päättivät Collonin kutsumisesta ylikapellimestariksi yksimielisesti ja yhtä yksimielisiä he olivat sopimuksen jatkamisesta.

– Olemme todella innostuneita siitä, että erinomaisesti alkanut yhteistyö Nick Collonin kanssa jatkuu, vahvistaa orkesterivaltuuskunnan puheenjohtaja Miikka Saarinen.

Tänään tiistaina 40 vuotta täyttävä Collon iloitsee niin ikään sopimuksen uusimisesta.

– Nautin valtavasti näiden poikkeuksellisen taitavien muusikoiden kanssa työskentelystä. Ilokseni voin kutsua heitä jo ystäviksi ja kollegoiksi. On myös etuoikeus saada suunnitella näin monipuolisia ja jännittäviä konserttiohjelmia, joita yleisö niin Musiikkitalossa kuin Ylen kanavien kautta Suomessa ja ulkomailla haluaa kuulla.

Intendentti Tuula Sarotien mukaan Nicholas Collon on lyhyen kautensa aikana luonut ilmapiirin, jossa kapellimestari ja orkesteri inspiroituvat ihanteellisella tavalla toisistaan.

– Samalla Collon on tuonut mukanaan raikkaan tuulahduksen kansainvälisyyttä mm. menestyksekkäiden konserttivierailujen ja levytysten saaman kansainvälisen huomion myötä.”

RSO ja Collon ovat esiintyneet Suomen lisäksi täydelle salille BBC Proms -festivaalilla Lontoossa ja Saksan kiertueella Nürnbergissä, Regensburgissa ja Wiesbadenissa. Arvostettu Gramophone -lehti valitsi Sibeliuksen orkesterimusiikkia sisältävän levytyksen vuoden 2022 parhaimpien levyjen joukkoon.

Ylen toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttilan mukaan Nicholas Collon on kautensa alusta alkaen luonut ylikapellimestarina RSO:lle toimintakulttuurin, joka toteuttaa raikkaalla tavalla Ylen kulttuuristrategiaa.

Seuraavaksi Collon ja RSO konsertoivat yhdessä perjantaina 10.2. klo 19, jolloin ohjelmassa on Outi Tarkiaisen, György Ligetin ja Sergei Rahmaninovin musiikkia. Solistina esiintyy viulisti Patricia Kopatchinskaja. Konsertti Musiikkitalosta lähetetään suorana lähetyksenä Yle Areenassa ja Yle Radio 1:ssä sekä viivästettynä Yle Teemalla klo 20 alkaen.

Brittikapellimestari Collon tuo 95-vuotiaan RSO:n juhlakauteen: "Suomalaiset, olkaa ylpeitä orkesteristanne!"

Nicholas Collon: "RSO:n tehtävä suomalaisen musiikin ja kulttuurin edistäjänä on minulle henkilökohtaisesti hyvin tärkeä"

Brittiläinen Nicholas Collon aloittaa kautensa RSO:n johdossa – suomalaissäveltäjät ovat jo hyvin hallussa, mutta perheen jättäminen on vaikeaa

Suosittelemme sinulle