Hyppää sisältöön

Pelastuslaitos varoitti painokkaasti Näsijärven jäälle menemisestä ja sai kritiikkiä – moottoripyöränsä järveen menettänyt: ”Läpi mulahti”

Samana päivänä Näsijärven jäihin upposi pyörä ja 300-kuutioinen moottoripyörä. Pelastuslaitos muistuttaa, että heikoista jäistä varoittaminen kuuluu sen tehtäviin.

Kaukana vetisellä jäällä näkyy kumivene, jonka kyydissä on useita ihmisiä.
Moottoripyörällä liikkunut kulkija vajosi jäihin Näsijärvellä Ranta-Tampellan kohdalla maanantaina ennen iltakuutta. Kuski pääsi ylös, mutta pyörä jäi. Pelastuslaitos kävi katsomalla järvellä kumiveneellä tiistaina. Kuva: Valtteri Kujansuu / Yle
Jouni Tanninen,
Valtteri Kujansuu

Tampereen Koukkuniemestä selälle päin revennyt kilometrien railo ja jäällä maanantaina tapahtuneet onnettomuudet herättävät keskustelua siitä, miten turvallista jäälle meneminen nyt oikein on.

Tamperelainen Teemu Leppälahti puhuu omasta kokemuksesta. Hän oli maanantaina liikkeellä 300-kuutioisella moottoripyörällä Naistenlahden ja Ranta-Tampellan välisellä jäällä. Hän sanoo menneensä ”omasta tyhmyydestä” paikkaan, jossa oli virtausta alla.

– Siinä oli ohut jää ja läpi mulahti, Leppälahti kertoo Ylelle.

– Hetken aikaa uin siinä. Yritin pyörän kanssa uida, mutta totesin vaan, että en edennyt mihinkään, hän jatkaa.

Ajokista piti päästää irti. Sitkeä mies jatkoi uimista, välillä jäätä rikkoen keskemmälle järveä, kunnes tavoitti pitävän jään.

Kaikilta sama ei välttämättä onnistuisi. Teemu Leppälahti on sitä mieltä, että jos jäälle mennään, siellä liikutaan sitten omalla vastuulla.

– Ainahan järven jäällä on vaara mennä läpi, ihan sama minkälainen talvi. Jos ei sitä riskiä osaa ottaa, niin ei mene sinne sitten.

– Tiesin, että siellä voi mennä läpi ja nyt mentiin. Minusta kulkijalla itsellään on aivan sataprosenttinen vastuu. Ei minun mielestäni järvelle kuulu yhtä ainoaa lippusiimaa tai vilkkuvaloa siitä, että siellä on halkeama jossain, hän arvioi.

Pelastuslaitos: Heikoista jäistä varoittaminen kuuluu tehtäviin

Aiemmin samana päivänä pyöräilijä oli pudonnut Näsijärvellä railoon. Pelastuslaitos viestittikin heti aamulla, että Näsijärven jäälle menemistä pitää välttää.

Luistelurataa auraava yrittäjä ja monet aktiiviliikkujat arvostelivat Ylen jutussa viranomaisia liiastakin uhkakuvien luomisesta.

Pelastuslaitoksen päivystävä päällikkö Mika Kupiainen muistuttaa viranomaisen velvollisuudesta: on lakisääteinen tehtävä varoittaa vaaranpaikoista, ja pelastaa, jos on pelastettavaa.

– Me emme voi ottaa jokaisen yksittäisen tahon asiantuntijanäkemyksiä tai mielipidettä huomioon. Me katsomme yleistä etua ja yleistä turvallisuutta tämmöisessä tilanteessa, Kupiainen kertoo.

Mika Kupiainen katsoo kohti kameraa.
Päivystävä päällikkö Mika Kupiainen muistuttaa, että viranomaisella on lakisääteinen tehtävä varoittaa vaaranpaikoista. Kuva: Valtteri Kujansuu / Yle

Viranomainen tiedottaa omasta näkökulmastaan, somessa keskustelijat kukin omastaan.

Mika Kupiainen painottaa, että pelastuslaitoksen yhteistyö jäällä kulkijoiden ja siellä toimivien yrittäjien kanssa on tärkeää. Kaikkien hengen ja terveyden turvaaminen on sittenkin ykkösasia.

– Kehotan ihmisiä varovaisuuteen. Ei pidä kulkea kuin sokeana. Luonto vaikuttaa niin, että tilanne voi päivittäin muuttua, hän toteaa.

Pirkanmaan pelastuslaitos varoitti maanantaina jäällä kulkijoita Koukkuniemen edustalta Siilinkarille ulottuvasta railosta. Näsijärven ulkoilijoiden liikkumiskiellot koetaan ylireagointina. Toimittaja: Elina Nieminen, video: Jani Aarnio / Yle.

Mitä ajatuksia juttu herättää? Voit kommentoida aihetta 8. helmikuuta kello 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle