Hyppää sisältöön

Alle kolmekymppiset ovat oppineet hakemaan apua rahaongelmiinsa – katso, mitä kolme opiskelijaa ajattelee veloista

Avun hakeminen talousongelmiin näkyy monella mittarilla. Kysyimme myös lappeenrantalaisilta opiskelijoilta, mitä he ajattelevat luottokorttien käytöstä ja velkaantumisesta.

Näin kolme alle 30-vuotiasta yliopisto-opiskelijaa kommentoi luottokorttien hankkimista.
Marika Anttonen

Aiempaa useampi velkaantunut nuori hakee apua talousongelmiinsa. Tästä kertoo esimerkiksi se, että ulosotossa olevien nuorten määrä on laskenut.

Vuonna 2018 ulosotossa oli hieman yli 48 200 nuorta. Vastaava luku oli viime vuonna noin 37 300.

Lisäksi valtion talous- ja velkaneuvonnan uusista asiakkaista 17 prosenttia oli viime vuonna alle 29-vuotiaita nuoria.

Kaksi vuotta aikaisemmin osuus oli 14 prosenttia. Kaikenikäisiä uusia asiakkaita tuli neuvontaan vuonna 2022 noin 14 800 henkilöä.

– Nuoret ovat valmiita hoitamaan talousasioitaan, kunhan he saavat tukea ja oikeaa tietoa asioidensa hoitoon. Talousasioista on paljon erilaisia myyttejä, osatotuuksia ja vanhentunutta tietoa, toteaa oikeusministeriön talousosaamisen johtava asiantuntija Sanna Helesuo.

Tätä varten joukko viranomaisia ja yhteisöitä, kuten seurakuntia, talous- ja velkaneuvonta ja Ulosottolaitos, on perustanut noin 30 paikkakunnalle ympäri Suomea talousneuvoloita, joista saa vinkkejä esimerkiksi velkakierteen ehkäisemiseen.

Takaushakemusten määrä kasvoi

Alle 30-vuotiaat ovat hakeneet hanakasti apua myös valtakunnalliselta Takuusäätiöltä. Säätiöltä voi hakea takausta järjestelylainaan, joka haetaan omasta pankista. Järjestelylainalla yhdistetään kaikki vakuudettomat velat ja laskurästit yhdeksi uudeksi lainaksi, jonka kuukausierä mitoitetaan asiakkaan maksukykyyn.

Vuonna 2019 takaushakemuksen hakijoista 17 prosenttia oli nuoria, kun taas vuonna 2022 osuus oli jo 34 prosenttia.

– Tiliotteista näkee selvästi erilaisten palvelujen käytön. Nuoret käyttävät tosi paljon suoratoistopalveluja sekä osamaksuja esimerkiksi puhelinoperaattoreihin tai vaateostoksiin viittaaviin paikkoihin, sanoo Takuusäätiön sosiaalisten rahoituspalvelujen johtaja Minna Backman.

Myös jätettyjen hakemusten määrä on kasvanut viime vuosina. Viime vuonna saapui yhteensä hieman yli 1 500 hakemusta. Vuonna 2019 hakemuksia jätettiin noin 1 000.

Kaavio osoittaa Takuusäätiön takauksen hakeneiden prosenttiosuuden ikäryhmittäin.

Backmanin mukaan hakemusten määrän kasvun takana ovat samat syyt kuin muillakin ikäryhmillä. Taustalla voi olla esimerkiksi eroja, lomautuksia ja työttömyyspätkiä tai sairauslomaa.

– Ei ehkä tunneta ja tiedosteta omia tuloja ja menoja. Kuluttaminen on niin helppoa vaikka netissä. Jos kulutusta ei seuraa, hallinta siitä, mihin oikeasti olisi varaa ja mihin minun kannattaisi rahat käyttää, on hukassa.

Backmanin mukaan jokaisen kannattaisi katsoa tulojaan ja menojaan hyvin raadollisesti.

– Sitten voi valita, että nyt tilaan ravintolasta ruokaa ja sitten syön vähän huonommin ensi viikolla, silloin se on tietoinen arvovalinta. On eri asia, jos tilanne tulee yllättäin, että nyt tilasin noin paljon ja minulla ei olekaan rahaa ostaa enää yhtään mitään seuraavalla viikolla.

Suosittelemme sinulle