Hyppää sisältöön
Kaja Kallas ja Ulf Kristersson.
Kallaksen mukaan Itämeren alueen turvallisuus ei heikkene, vaikka Suomen ja Ruotsin Nato-prosessi venyy. Kuva: Valda kalnina / EPA

Ruotsin ja Viron pääministerit tapasivat Tallinnassa – Kristersson: Ruotsin apua Turkin uhreille ei pidä nähdä keinona Nato-prosessin edistämiseksi

Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson tapasi Viron pääministeri Kaja Kallaksen Tallinnassa. Vierailun asialistalla olivat muun muassa tuki Ukrainalle sekä turvallisuuspolitiikka.

Vilma Romsi
Vilma Romsi

Kristersson: Ruotsin apua Turkin maanjäristyksen uhreille ei pidä nähdä keinona Nato-prosessin edistämiseksi

Kristerssonilta kysytään, voiko Ruotsin apu Turkin maanjäristyksen uhreille auttaa maita lämmittämään suhteitaan.

– Katastrofia ei pitäisi katsoa tällaisesta näkökulmasta ollenkaan, Kristersson sanoo.

– Olisimme tehneet saman minkä tahansa muunkin maan avuksi.

Vilma Romsi

Kristersson: Kukaan ei pyydä Ruotsia muuttamaan lainsäädäntöään

Kristerssonilta kysytään, kuinka Ruotsissa nähdyt Turkin suututtaneet mielenosoitukset vaikuttavat Ruotsin sananvapauteen, maan hallituksen vakauteen ja Ruotsin Nato-yhteistyöhön.

Kristersson sanoo, ettei "kukaan pyydä Ruotsia muuttamaan lainsäädäntöään", vaan olemaan kunnioittavia.

Kristersson toistaa viestinsä siitä, että "elämme vaarallisinta aikaa toisen maailmansodan jälkeen" ja pyytää ottamaan asian vakavasti. Kristersson sanoo, että vaikka Koraanin polttaminen on laillista, se ei ole kunnioittavaa.

Vilma Romsi

Kallas: Itämeren turvallisuus ei heikkene, vaikka Nato-prosessi venyy

Kallaksen mukaan Itämeren alueen turvallisuus ei heikkene, vaikka Suomen ja Ruotsin Nato-prosessi venyy.

Kallaksen mukaan Suomen, Ruotsin ja Baltian sotilaallinen yhteistyö on jo nyt vahvaa esimerkiksi JEF-joukkojen kautta. Kallaksen mukaan olisi Viron kannalta kuitenkin selkeämpää, jos Suomi ja Ruotsi olisivat myös Natossa.

JEF eli Joint Expeditionary Force on Britannian johtama kymmenen maan muodostamaa puolustusyhteistyötä.

Vilma Romsi

Kristersson: Ymmärrän Suomen turhautumisen Nato-prosessin venymisestä

Kristerssonilta kysytään, mitä mieltä Ruotsi olisi Suomen mahdollisesta liittymisestä Natoon ennen Ruotsia.

Kristersson sanoo, että Ruotsi ja Suomi ovat Nato-tiellä yhdessä. Hän kuitenkin toistaa sanomansa siitä, että hän ymmärtää suomalaisten turhautumisen Nato-prosessin venymisestä.

Kallakselta kysytään Viron kantaa samasta asiasta.

Kallas sanoo, että Viro tukee Suomen ja Ruotsin yhtäaikaista liittymistä Natoon. Kallas kuitenkin sanoo, että jos Turkki päättää tehdä toisin, silloin Viron on tuettava parhaansa mukaan Ruotsia sen liittymisprosessissa. Kallaksen mukaan Nato-alueen turvallisuuden kannalta parasta kuitenkin olisi, että Suomi ja Ruotsi liittyvät yhdessä.

Vilma Romsi

Kristersson: Ruotsi perustaa maajoukkoja ja osallistuu ilmavalvontaan osana Baltian Nato-puolustusta

Euroopan turvallisuus on ollut Tallinan tapaamisen asialistan kärjessä, Kristersson sanoo.

Kristerssonin mukaan sotilaallinen ja humanitaarinen apu on Ruotsille prioriteetti.

Kristersson kiittää Viroa Ruotsin Nato-jäsenyyden pikaisesta ratifioimisesta. Hän sanoo, että Suomen ja Ruotsin jäsenyys tulee vahvistamaan Natoa ja tiivistämään yhteistyötä Baltian maiden kanssa.

Kristersson sanoo, että Ruotsi aikoo Nato-maana osallistua ilmavalvontaan Itämerellä Baltian maiden tukena. Lisäksi Ruotsi aikoo osallistua ilmavalvontaan Mustallamerellä ja Islannissa. Lisäksi Ruotsi aikoo perustaa maajoukkoyksiköitä osana Baltian maiden Nato-puolustusta.

Vilma Romsi

Kallas: Venäjä tuotava oikeuden eteen kansainvälisesti, EU:lla oltava johtava rooli

Viron pääministeri Kaja Kallas aloittaa tiedotustilaisuuden kiittelemällä Ruotsin pääministeri Ulf Kristerssonia Baltian maiden ja Pohjoismaiden yhteistyötä Ukrainan tukemisessa. Kallas kiittää Ruotsia myös Ukrainan priorisoinnista Ruotsin EU-puheenjohtajuuden tavoitteissa.

Kallaksen mukaan lännen avulla Venäjän joukot on työnnettävä pois Ukrainan alueelta. Kallaksen mukaan ei enää riitä, että EU-maat käyvät läpi asevarastojaan, vaan EU:n puolustusteollisuuden on tuotettava "enemmän ja nopeammin".

Kallas sanoo, että Venäjän sotarikokset on käsiteltävä kansainvälisellä tasolla. Kallaksen mukaan EU:n tulisi ottaa johtava rooli kansainvälisen sotarikostuomioistuimen perustamisessa Venäjän sotarikoksien käsittelemiseen.

Kallas myös sanoo toivovansa, että Suomen ja Ruotsin Nato-hakemukset ratifioidaan mahdollisimman pian.

Suosittelemme sinulle