Hyppää sisältöön

Kaupunginvaltuutettu Merja Rasinkangas loikkasi keskustasta perussuomalaisiin – valtasuhteet muuttuivat Oulussa kokoomuksen eduksi

Rasinkangas ei halua odottaa neljää vuotta, jotta voisi olla ehdolla eduskuntavaaleissa. Hän arvostelee keskustan tapaa valita eduskuntavaalien ehdokkaat.

Oulun kaupunkikeskusta ja Letkun puisto ( Otto Karhin puisto) iltavalaistuksessa.
Oulun kaupunginvaltuuston suurimmaksi ryhmäksi nousee kokoomus 15 valtuutetullaan. Kuva: Taneli Kärki / Yle
Hanna Holopainen,
Juha Hintsala

Oululainen kaupunginvaltuutettu Merja Rasinkangas on vaihtamassa puoluetta keskustasta perussuomalaisiin. Asiasta kertoi ensimmäisenä sanomalehti Kaleva (siirryt toiseen palveluun).

Rasinkankaan mukaan syynä on se, ettei keskustan Pohjois-Pohjanmaan piiri hyväksynyt häntä kansanedustajaehdokkaaksi, vaikka hän sai esimerkiksi jäsenvaalissa syyskuussa (siirryt toiseen palveluun) eniten ääniä ehdolla olleista oululaisista naisista.

– Olen lähtenyt politiikkaan mukaan, että pääsisin vaikuttamaan asioihin, jotka koen tärkeiksi. Siksi en halua odottaa neljää vuotta, että voisin olla uudestaan ehdolla, sanoo Rasinkangas.

Perussuomalaisten listoilla hän pääsee kansanedustajaehdokkaaksi. Muutkin puolueet ovat Merja Rasinkankaan mukaan olleet kiinnostuneita hänestä jäsenenä.

– Kun perussuomalaiset tarjosivat minulle ehdokaspaikkaa, otin sen vastaan. He ovat myös pienen ihmisen puolella ja arvostavat maaseutua, ja maaseudun yrittäjyyttä.

Rasinkangas teki päätöksensä puolueen vaihtamisesta sen jälkeen, kun keskustan Pohjois-Pohjanmaan piiri hyväksyi vielä syyskuisen kokouksen jälkeen kaksi uutta henkilöä kansanedustajaehdokaslistaansa mukaan. Rasinkangas jäi edelleen ilman ehdokkuutta.

– Minua ei hyväksytty keskustan listoille, vaikka sain kolmanneksi eniten ääniä jäsenvaaleissa Oulussa, ja naisista kaikkein eniten ääniä. Kaksi minua vähemmän ääniä saanutta naista valittiin listoille, ja myöhemmin otettiin mukaan vielä kaksi jäsenlistan ulkopuolelta.

Keskustan Pohjois-Pohjanmaan piirihallituksen puheenjohtaja Marjut Lehtonen muistuttaa, että syyskuun äänestyksessä kansanedustajaehdokkaaksi pääsi suoraan kahdeksan eniten ääniä saanutta. Rasinkangas oli keskustan Pohjois-Pohjanmaan piirissä sijalla 19.

Lisäksi piirihallituksella oli mandaatti täyttää yksi ehdokaspaikka, joka annettiin tammikuussa Pirkko Mattilalle Muhokselta.

Yksi Kalajokilaaksoon syyskuussa osoitetuista edustajapaikoista tuli vielä myöhemmin täytettäväksi, ja siihen haluttiin piirikokouksen linjauksen mukaisesti ehdokas samalta seudulta, ei esimerkiksi Oulusta.

Oulun vaalipiirissä keskustan ehdokaspaikkoja on Pohjois-Pohjanmaalla 15 ja Kainuussa kolme.

Montako poliisia listalle mahtuu?

Poliisina työskentelevä Merja Rasinkangas sanoo, että Ruukin kokouksessa oli arvioitu kahden poliisina työskentelevän ehdokkaan olevan liikaa.

Marjut Lehtosen mukaan piirikokouksessa tällaista keskustelua ei ole käyty.

– Meillä on myös aluekokouksia, joissa asioista keskustellaan. Siellä on voinut joku näin sanoa, mutta en muista, että piirikokouksessa olisi tällaista ollut.

Lehtosen mukaan ehdokaslistalla on tällä hetkellä useampi opettaja, agrologi ja pappi. Hän painottaa, että ratkaisevia tekijöitä voivat olla henkilö, alueellisuus ja sukupuoli, mutta ei niinkään ammatti.

– Piirikokouksessa henkilöt ovat äänestäneet. On ikävää, että jos joku on sanonut yhden lauseen jossakin. Jos lähdetään sanomaan, että emme halua kahta poliisia, se ei kyllä pidä paikkaansa.

Lehtonen muistuttaa, että syyskuun piirikokous halusi nostaa esille nimenomaan oululaisia ehdokkaita. Tarkkaa perustelua Merja Rasinkankaan ulkopuolelle jäämiseen hän ei voi antaa.

– Olemme äänestäneet tästä useaan kertaan. On varmasti joku peruste ollut siihen, kenelle kukin on äänensä antanut. Yksittäisten henkilöiden perusteluita en voi lähteä luettelemaan.

Loikkaus nostaa kokoomuksen Oulun suurimmaksi ryhmäksi

Kokoomus nousee suurimmaksi ryhmäksi Oulun kaupunginvaltuustossa 15 valtuutetullaan, keskustan ryhmään jää 14 valtuutettua.

Lautakuntien ja muihin luottamuselimien paikkajakoon tämän ei uskota vaikuttavan. Neuvotellut paikat säilyvät kuntavaalitulosten mukaan, arvioi keskustan Pohjois-Pohjanmaan piirihallituksen johtaja Marjut Lehtonen.

– Ennen vaaleja on puolueiden kesken tehty sopimus, että jos tulee loikkareita, paikkoja ei lähdetä hirveästi muuttelemaan.

Merja Rasinkangas on tällä hetkellä Oulun rakennuslautakunnan puheenjohtajana, mutta Lehtosen mukaan paikka olisi siis edelleen säilymässä keskustalla.

Voit keskustella aiheesta 8. helmikuuta klo 23 saakka.

Juttua muokattu 7.2.2023 kello 18.21: Muokattu otsikkoa ja kuvatekstiä.

Juttua muokattu 7.2.2023 kello 18.35: Kuva vaihdettu.

Suosittelemme sinulle