Pietarilainen tuomioistuin on kumonnut viime kesänä annetun tuomion, jossa turkulainen aktivisti Petr Trofimov tuomittiin niin sanotun mielenosoituspykälän nojalla sakkoihin somessa julkaistusta postauksesta.
– Kyse ei ole oikeudesta vaan tuomarin yrityksestä neuvotella omantuntonsa kanssa. En tosin tiedä, voiko sanaa ”omatunto” käyttää samassa lauseessa ”Venäjän valtion tuomari” -sanojen kanssa, sillä hän on Putinin suoralla määräyksellä nimittämä henkilö. Jos tuomari ottaa tällaiset tapaukset käsittelyyn, tuomioistuin on vain kuullut laista, ehkä jopa lukenut lakikirjaa, mutta ei noudata sitä, kommentoi Trofimov tapausta Yle Novostille.
Yle kertoi syytteestä elokuussa 2022.
Trofimov on kotoisin Pietarista. Mies ei ole käynyt Venäjällä syksyn 2019 jälkeen. Hän järjestää säännöllisesti mielenosoituksia sekä osallistuu sodanvastaisiin mielenilmauksiin Suomessa.
Pian Ukrainan sodan alkamisen jälkeen Trofimov julkaisi venäläisessä Vkontakte (siirryt toiseen palveluun)-palvelussa seuraavan viestin: 27.2. sano sodalle ei kaupunkisi pääaukiolla. Postauksen näki 53 ihmistä ja siitä tykkäsi kolme.
Helmikuun 27. päivänä järjestettiin sodanvastaisia mielenosoituksia eri maissa. Pietarin keskustaan kokoontui 500–1 000 ihmistä protestoimaan sotaa vastaan. Venäjän viranomaiset näkivät Trofimovin postauksen ja veivät asian oikeuteen.
Elokuussa Pietarin Primorskin alueen tuomioistuin totesi hänet syylliseksi mielenilmauksen järjestämisestä ilman viranomaisten lupaa ja määräsi 20 000 ruplan sakon (noin 264 euroa). Tuomari ei ottanut huomioon, että mies ei asu Venäjällä. Trofimov ja hänen asianajajansa valittivat päätöksestä.
– Toimitimme heti ensimmäiseen oikeudenkäyntiin kopion Petrin passista, josta kävi ilmi, että hän oli ylittänyt Venäjän ja Suomen välisen rajan vuosia sitten eikä käynyt Venäjällä sen jälkeen. Poliisi rikkoi sääntöjä myös raporttia laatiessaan: se ei ilmoittanut Petrille esitutkinnasta. Toisin sanoen poliisi loukkasi hänen oikeuttaan puolustukseen, kertoo asianajaja Maksim Olenitšev Yle Novostille.
Pietarin kaupungin tuomioistuin kumosi viime lokakuussa alueellisen tuomioistuimen päätöksen ja määräsi uuden käsittelyn. Asianajajan mukaan tuomioistuin lopetti asian käsittelyn 3. helmikuuta 2023, mutta voi mennä jopa kuukausi, ennen kuin kaikki asiakirjat ovat valmiita.
– Pietarin Primorskin alueen tuomioistuin kuuli perustelumme uudessa käsittelyssä eri tuomarin edessä ja hylkäsi syytteen. Kaikkia oikeudellista asiakirjoja ei ole vielä laadittu ja toimitettu meille, joten emme tiedä tarkkaa syytä asian käsittelyn lopettamiselle hallinnollisen rikkomuksen puuttumisen vuoksi. Muita syitä asian käsittelyn lopettamiselle ei kuitenkaan ole. Oletan siis suurella varmuudella, että tuomari käytti juuri näitä perusteluja luopuakseen asian käsittelystä, Olenitšev sanoi.
Venäjällä hallintolain 20.2 § koskee mielenosoituksen järjestyksen rikkomista, ja se on Venäjän tärkein väline mielenosoitusten osallistujien ja järjestäjien syytteeseen asettamisessa.
Riippumattoman venäläisen ihmisoikeusjärjestön OVD-infon (siirryt toiseen palveluun) mukaan 19 500 venäläistä on pidätetty sodanvastaisissa mielenosoituksissa sen jälkeen kuin Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022.
Juttu on julkaistu myös venäjäksi.
Katso arkistovideo sotaa vastustavasta mielenosoituksesta Pietarista 24. helmikuuta 2022: