Hyppää sisältöön

Historiallinen kiinteistö rapistui käsiin Heinolassa – kaupunki keksi houkuttimen ja löysi ostajan, mutta päättäjät torppasivat aikeet

Opettajankoulutuslaitoksen kiinteistölle etsittiin uutta omistajaa pitkään. Ostajan löydyttyä virkamiehet esittivät kaupungintalon siirtämistä kiinteistöön, mutta valtuusto ei halunnut sitä.

Heinolan entinen opettajankoulutuslaitos eli Seminaarirakennus lähikuvassa talvella
Heinolan seminaarin päärakennus on valmistunut vuonna 1901. Sen vieressä vasemmalla on uusi päärakennus, joka valmistui vuonna 1939. Kuva: Petri Niemi / Yle
Sini Ojanperä,
Petri Niemi

Heinolassa entinen opettajankoulutuslaitos, historiallinen seminaarin kiinteistö on yhä vailla käyttöä. Seminaarin tarinassa on ollut viime vuosina useita käänteitä.

Valtion Senaatti-kiinteistöt myi seminaarin vuonna 2016 kiinalaisyritykselle, jonka piti alkaa kouluttaa paikalla kiinalaisia terveydenhuollon ammattilaisia. Finn-China Business Center ei kuitenkaan ikinä toteuttanut suunnitelmiaan, vaan ajautui rahavaikeuksiin. Lopulta seminaarin kiinteistö jäi kylmilleen ja päätyi huutokauppaan.

Koska kaupungin ytimessä sijaitsevat rakennukset uhkasivat rapistua, ryhtyi Heinolan kaupunki ideoimaan käyttömahdollisuuksia vauhdittaakseen ostajan löytymistä. Heinolan elinvoimapalvelut laati yhdessä rakennusvalvonnan ja kaupunkisuunnittelun kanssa alustavan selvitystyön seminaarin alueen pelastamisesta. Selvityksessä esitettiin Heinolan kaupungintalon ja kirjaston sijoittamista kiinteistöön.

Kiinteistösijoitusyhtiö BOA Group osti kiinteistön maaliskuussa 2022. Uusi omistaja tarttui selvityksen maalaamaan mahdollisuuteen.

Valtuuston päätös oli pettymys omistajalle

Seminaarin ostanut BOA Group teki tämän vuoden alussa kaupungille tarjouksen, että yhtiö siirtäisi kaupungintalon väen ja toiminnan remontoitavaan seminaarin vanhaan päärakennukseen. Kaupunginvaltuusto kuitenkin päätti, ettei seminaariin muuttamista edistetä.

– Tarkoitus oli tehdä hankesuunnitelma, joka olisi osoittanut, olisiko siirto ollut taloudellisesti tai rakennusterveydellisesti mahdollista. Rakennuksen kunto olisi selvitetty kevään aikana, sanoo hankejohtaja Heikki Mäkilä Heinolan kaupungilta.

Boa Groupin johtava osakas Arto Martonen kertoi tiistaina Ylelle, ettei vielä halua antaa haastattelua, koska yhtiöllä on keskiviikkona palaveri tilanteesta Heinolassa. Hän kuitenkin toteaa tekstiviestillä, että yhtiö on pettynyt huolella kaupungin kanssa valmistellun hankkeen kaatumiseen.

– Jatkamme hankkeen edistämistä, mutta nopeaa ratkaisua alueen laajempaan kehittämiseen nyt kaupungin vetäydyttyä tuskin löytyy, Martonen kirjoittaa.

Vanhoja betonisia entisen Seminaarin rakennuksia Heinolassa.
Heinolan vanhan seminaarin rakennukset ovat joutuneet myös ilkivallan ja töhrinnän kohteeksi. Kuva: Petri Niemi / Yle

Kaupungintalon peruskorjaus suunnittelupöydälle

Valtuuston hylkäävä päätös merkitsee, että Heinolan kaupungintalolla on toimitilojen uudistus edessään. Talo on rakennettu 50 vuotta sitten.

Tilakeskus on alustavasti arvioinut, että peruskorjaus maksaisi noin 2,6 miljoonaa euroa.

Hankejohtaja Heikki Mäkilä vakuuttaa, että kaupunki on vuokrasuunnitelman kariutumisesta huolimatta yhä kiinnostunut Heinolan vanhan seminaarin alueen tulevaisuudesta.

– Kaupungilla on kuitenkin kohtalaisen suuri rooli siinä, että voidaan edistää toimijoiden löytymistä sinne. Kaupunki tekee myös mahdolliset kaavamuutokset ja käy tarvittavat viranomaisneuvottelut, jotta omistajilla olisi edellytykset kehittää aluetta, hän arvioi.

Suosittelemme sinulle