Hyppää sisältöön

Kaupataanko Jesse Puljujärvi toiseen suomalaispelaajaan? Tässä ovat NHL:n siirtomarkkinoiden kuumimmat suomalaisnimet

Takaraja NHL:ssä tehtäville pelaajasiirroille on maaliskuun kolmannen päivän illalla Suomen aikaa. Oletettavaa on, että ennen takarajaa myös joku suomalaispelaaja vaihtaa seuraa.

Jesse Puljujärvi katsoo sivuun.
Onko Jesse Puljujärven aika Edmonton Oilersissa ohi? Kuva: Icon Sportswire via Getty Images
Tommi Seppälä

Kuhina NHL:n siirtomarkkinoilla kasvaa. Arviot siitä, mitkä seurat ovat liikkeellä myynti- ja mitkä ostoaikeissa ja toisaalta eri seurojen tarpeista kiihtyvät alati kohti maaliskuun kolmannen päivän iltaa. Siirtoaika päättyy NHL:ssä Suomen aikaa 3.3. kello 22.00.

Siirtohuhuissa on tänäkin vuonna mukana myös suomalaisnimiä. Tässä ovat suomalaispelaajat, jotka todennäköisimmin siirtyvät uuteen seuraan.

Jesse Puljujärvi on pelaajasiirtokeskusteluiden ilmeisin suomalaisnimi. Kärppäkasvatin tilanne on ajautunut Edmontonissa lopulliseen takalukkoon. Puljujärvi on tehnyt 49 ottelussa vain 10 tehopistettä, eikä umpisolmua laukaise enää mikään muu kuin pelaajakauppa. Oilers on yrittänyt kaupata suomalaislaituria aiemminkin, mutta heikoin tuloksin – nyt odotusarvo on, että Puljujärvi liikkuu ennen siirtotakarajaa.

Edmonton tarvitsee vahvistusta ennen muuta takalinjoilleen ja Puljujärvi voisikin tulla kaupatuksi seuraan, josta se saisi vastineeksi itselleen sopivan puolustajan. Yle Urheilun tietojen mukaan Carolina on yksi Puljujärveä sillä silmällä tarkkailleista seuroista. Tämä on suomalaisittain kiehtova vaihtoehto Sebastian Ahon ja Puljujärven kultaisen junnukisahistorian kautta.

Myös Anaheim on tiettävästi tarkkaillut Puljujärveä.

Jesse Puljujärvi on ajautunut tällä kaudella jopa tappelemaan.

Yle Urheilun jääkiekkoasiantuntija Ismo Lehkonen heittää soppaan vielä kolmannen mahdollisen osoitteen.

– Heitetään sellainen suomalaiskauppa, että Puljujärvi laitetaan vaihtoon Detroitin Olli Määtän kanssa. Edmonton tarvitsee suoritusvarman puolustajan ja siinä sellainen olisi, Lehkonen sanoo.

– Detroit voisi olla oikein hyvä vaihtoehto Puljujärvelle.

28-vuotias Määttä on pelannut pudotuspelit mukaan lukien yli 650 NHL-ottelua. Palkintokaapissa on kaksi Stanley Cupia. Kun huomioon otetaan, että moni seura etsii viimeisten viikkojen aikana nimenomaan puolustajaa, hyvää kautta pelanneelle Määtälle riittää varmasti kysyntää. Jokin pudotuspelijoukkue saisi Määtästä kaiken kokeneen ja luotettavan syvyyspakin, jonka erikoisosaaminen on laadukkaassa peruspelaamisessa.

Mielenkiintoisen Määtän tilanteesta tekee se, että Ylen tietojen mukaan juuri Edmonton on pitänyt suomalaispuolustajaa silmällä. Määttä oli jo kesällä Edmontonin listalla vapaana agenttina toisena vaihtoehtona Brett Kulakin jälkeen.

Kuten todettua, moni seuraa etsii ennen maaliskuun alkua vahvistusta nimenomaan puolustuspäähän, eikä oman maalin varjeluun erikoistuneet perusluudat mene NHL:ssä muodista koskaan. Niko Mikkola on pelannut heikosti esiintyneessä St. Louisissa hyvää kautta.

Kesällä vuoden jatkosopimuksen Bluesiin tehnyt Mikkola on rakentanut itselleen NHL:ssä pelaajaprofiilin, joka rakentuu ennen muuta peruspuolustamisen ympärille. Mikkolan pelitapa on myös sopivan karhea, eikä hän epäröi antaa vastustajalle kipua kulmissa ja maalin edustalla. Alivoimaa Kiimingin mies on pelannut kaikista St. Louis-pelaajista toiseksi eniten.

Tarjolla on isokokoinen ja kovaotteinen jäähyjä tappava peruspuolustaja, joka ei kuitenkaan tuota hyökkäyssuuntaan juuri tehoja.

– Mikkolalla voisi olla kiekollisessa pelissä enemmänkin annettavaa ja joku GM saattaa sen nähdäkin, kunhan tuo karheus pelaamisessa myös säilyy. Näen, että Edmontonin lisäksi Tampa, Toronto ja Pittsburgh voisivat olla joukkueita, jotka voisivat kaivata tällaista pelaajaa riveihinsä, Lehkonen sanoo.

Lukuisista loukkaantumisista viime vuosina kärsinyt Joonas Korpisalo on ollut joukkueensa paras maalivahti tällä kaudella, mutta se tuskin muuttaa isoa kuvaa. GM Jarmo Kekäläinen teki latvialaismaalivahti Elvis Merzlikinsille vuosi sitten yli viiden miljoonan taalan arvoisen jatkosopimuksen kesään 2027. Lisäksi seura on kiinnittänyt Ässistäkin tutun Daniil Tarasovin kesään 2025.

Seura todella arvostaa Korpisalon urheilullisuutta, omistautumista ja hyvää luonnetta, mutta vuoden jatkosopimus umpeutuu kesällä eikä seurassa ole tilaa kolmelle maalivahdille. Todennäköistä onkin, että Korpisalo lähtee. Sekä seuran että Korpisalon näkökulmasta positiivista on, että suomalaisvahti on päässyt vaikeiden vuosien jälkeen jälleen pelinsä päälle ja nostanut näin jälleenmyyntiarvoaan.

Joonas Korpisalo on viime aikoina noussut NHL:n kohokohtakoosteisiin.

Lähtökohtaisesti seurat hakevat tässä vaiheessa Korpisalosta todennäköisesti ykkösvahdin sijaan tandemin toista jäsentä. Korpisalo pystyy pelaamaan hyvällä tasolla ja on ennen muuta joukkueelle lojaali persoona.

Voisiko Korpisalo olla ratkaisu esimerkiksi Los Angeles Kingsin maalivahtihaasteisiin?

– Tässä on Kekäläisellä tiukka pohdinta, että onko se sitten Korpisalo vai Merzlikins, varmasti molemmille olisi kysyntää. Korpisalo heistä paremmin on nyt pelannut. Uskon, että jos Korpisalo sieltä lähtee, niin moni GM näkee hänet varmasti hyvänä vaihtoehtona tandemiin pidemmäksikin ajaksi, ei vain täksi kevääksi, Lehkonen uskoo.

Antti Raannan, 33, tilastot ovat silkkaa dynamiittia: voittosaldo on tyly 13-2-3. Raumalainen on hävinnyt 18 aloittamastaan ottelusta varsinaisella peliajalla vain kaksi. Kun Raanta on pitkästä aikaa pysynyt terveenä, hän on osoittanut olevansa laadukas NHL-vahti, mutta iso kuva piirtyy hyvin samanlaiseksi kuin Korpisalolla.

Carolinan ykkösvahti on Frederik Andersen, minkä lisäksi seura teki aiemmin talvella erinomaisesti loukkaantunutta Suomi–Tanska-akselia paikanneen Pjotr Kotshekovin kanssa nelivuotisen ja kahdeksan miljoonan taalan arvoisen jatkosopimuksen. Raanta on nyky-yhtälössä tavallaan kolmas pyörä, vaikka venäläisnuorukainen aiemmin farmin lähetettiinkin.

Raanta voisi olla jollekin pudotuspelijoukkueelle (esimerkiksi aiemmin mainittu Kings) oiva lisä veskariosastolle, eikä tämän kahden miljoonan sopimuskaan ole paha kaupattava.

Raanta on kokenut ja laadukas maalivahti ja Korpisalon tavoin tyyppinä helppo joukkue ensin -persoona, joka ei lähde missään olosuhteissa keikuttamaan venettä. Löytyypä Lukko-kasvatilta kolmosvahdin roolissa myös Stanley Cup-kokemusta.

NHL:n osakepörssi

Sebastian Aho ilmiliekeissä! Katso NHL-viikon komeimmat suomalaissuoritukset
Antti Raannalta viileä koppi – katso NHL:n suomalaismaalivahtien komeimmat torjunnat

Suosittelemme sinulle