Hyppää sisältöön

Suomalainen pelastusyksikkö ei kuormita Turkin onnettomuusalueella paikallisia – Kuopiosta pakattiin mukaan kaikki mitä tarvitaan

Pelastusopistolta, kansainvälisen pelastustoiminnan varastosta lähtevä tukikohta voidaan pystyttää maanjäristysalueelle, vaikka sieltä olisi kaikki infra tuhoutunut.

Pelastustyöt jatkuvat Turkissa.
Tanja Perkkiö

Suomalaiset pelastajat ovat Turkin maanjäristysalueella omavaraisia majoituksen, sähkön ja lämmön suhteen liittyessään osaksi kansainvälisiä pelastusjoukkoja.

Turkki esitti maanantain vastaisena yönä tapahtuneen maanjäristyksen jälkeen pelastustoimen avunpyynnön EU:lle ja Suomi vastasi siihen pikaisesti.

Pelastusyksikkö lähti matkaan Kuopiosta viime yönä ja kohti Turkkia lentäen Helsinki-Vantaalta tänään tiistaina.

Finn Rescue Teamiksi nimetyn ryhmän työnantaja on Pelastusopisto. Operaation päällikkönä on Jari Korpela.

– Vuorokausi on ollut kiireinen, mutta nyt helpottaa, kun työnantajakuviot on hoidettu ja saamme yksikön matkaan.

Ryhmä varautunut olemaan matkalla pari-kolme viikkoa

Maanjäristysalueelle valittiin Suomesta mm. sortuma-asiantuntija ja tietoliikenneosaajia sekä näille tukiryhmä. Kaikki tarvittava kalusto otetaan mukaan Suomesta. Tukikohta voidaan pystyttää alueelle, vaikka sieltä olisi tuhoutunut kaikki infra.

– Kuopiossa on kansainvälisen pelastustoiminnan varasto. Pystymme yleensä lähettämään yksikön matkaan muutamassa tunnissa, kertoo Korpela.

Pelastusyksikkö pakattiin matkaan Kuopiossa viime yönä ja se kuljetettiin Helsinki-Vantaan lentoasemalle odottamaan lähtölupaa.

– Nopeus ja koordinointi ovat tässä avainsanoja, että kaikki sujuu. Seitsemän hengen ryhmä on varautunut olemaan paikan päällä 2–3 viikkoa, kertoo Korpela.

Suosittelemme sinulle