Hyppää sisältöön
Lamin ja poikansa Yaya leikkivät ulkona lumessa.

Yksi vanhempi riittää

MOT:n selvitys paljastaa, että Maahanmuuttovirasto on päättänyt poistaa suomalaisten lasten vanhempia maasta jopa avioeron vuoksi. Virasto myöntää nyt tehdyt virheet ja aikoo muuttaa käytäntöjään.

Kun gambialainen Lamin muutti erilleen vaimostaan, Maahanmuuttovirasto otti välittömästi yhteyttä. Se aikoi peruuttaa Laminin oleskeluluvan, vaikka meneillään oli avioeron harkinta-aika ja puolisot olivat sopineet yhteishuoltajuudesta.

Avioparin yhteinen lapsi, Yaya, oli silloin kaksivuotias.

Maahanmuuttovirasto totesi, ettei lapsen etu vaadi toisen vanhemman läsnäoloa. Siitä alkoi valitus- ja hakemusprosessi, joka on kestänyt jo kolme vuotta. Lopullista ratkaisua ei ole vieläkään tullut. Lamin pelkää joka päivä, että poliisit tulevat ja vievät lentokentälle.

Lamin on tärkeä isähahmo myös entisen puolisonsa toiselle lapselle.

− Tuntuu todella pahalta perheeni puolesta. Nämä kaksi lasta täällä ovat kaikkeni. En voi tehdä mitään ennen kuin päätös tulee. Välillä en saa edes nukuttua, kun pelkään, että ovikello soi yöllä, Lamin sanoo.

Lamin ja Yaya kävelevät ulkona kohti kameraa. Yaya pitää kiinni Laminin käsivarresta.
Lamin tapaa lastaan säännöllisesti ja elättää perheensä työnteolla, mutta Maahanmuuttovirasto haluaa poistaa hänet maasta. Kuva: Janne Järvinen / Yle

Maahanmuuttoviraston päätöksissä maahantulosääntöjen kiertäminen, yleisen turvallisuuden vaarantaminen tai jopa rikosepäily voivat ajaa lapsen edun edelle. Suomalaisen lapsen vanhempi voidaan poistaa maasta esimerkiksi, jos hän on antanut harhaanjohtavia tietoja henkilöllisyydestään tai tullut maahan väärällä passilla.

Näin tapahtuu siitä huolimatta, että kansainvälisten sopimusten mukaan lapsen edun pitäisi ajaa kaiken muun edelle viranomaispäätöksissä.

Maahanmuuttovirasto myös seuraa perheitä Suomessa. Se saa tiedot, jos avioliitto rakoilee tai on päättymässä eroon. Virasto on jäljittänyt naimisissa olevaa ulkomaalaista jopa deittisovellus Tinderistä.

Maahanmuuttovirasto: ”Lapselle riittää, ettei jää heitteille”

MOT tutustui viimeisten viiden vuoden ajalta Maahanmuuttoviraston päätöksiin, joissa suomalaisen lapsen vanhemmalle ei myönnetty oleskelulupaa Suomeen. Näitä huoltajan oleskelulupapäätöksiä oli viitisen sataa, joista lähes kolmasosa oli kielteisiä.

Päätöksissä toistuvat samat argumentit, joiden sisällön voi tiivistää seuraavasti.

Monissa ratkaisuissa vedotaan siihen, että:

”lapsen etu ei vaarannu poikkeuksellisesti, jos toinen vanhempi poistetaan maasta.”

Päätöksissä korostetaan, että:

”vanhemmuuden voi hoitaa myös videopuheluilla.”

Lisäksi katsotaan, että:

”parivuotias lapsi ei edes osaa kaivata toista vanhempaa.”

Maahanmuuttoviraston tulosalueen johtajan Olli Koskipirtin mukaan lapselle riittää se, että hän ei jää heitteille.

− Meidän pitää vakuuttua siitä, että täällä (Suomessa) on vähintään yksi henkilö, joka pystyy hänestä huolehtimaan. Nykymaailmassa hyvin paljon sitten voidaan pitää yhteyttä sähköisin menetelmin, Koskipirtti sanoo.

− Jos on kyseessä hyvin nuori lapsi, vaikka alle kaksivuotias, niin silloin hän pystyy sopeutumaan siihen tilanteeseen, että toinen vanhempi ei välttämättä ole läsnä.

Eli lapsi sopeutuu siihen, että hänellä ei ole isää?

− Isää tai äitiä.

Lamin seisoskelee ulkona talvella.
Lamin on sopinut yhteishuoltajuudesta entisen puolisonsa kanssa, mutta Maahanmuuttoviraston mielestä hän on vain ”muodollinen” huoltaja, jolla ei ole ”tosiasiallista” perhe-elämää lapsensa kanssa. Kuva: Janne Järvinen / Yle

Miksi suomalaisten vanhempien lapsilla on eri oikeudet?

MOT on haastatellut useita perheitä, jotka taistelevat toisen vanhemman oikeudesta elää lapsensa kanssa Suomessa. Puhumme heistä vain etunimillä perheiden suojaamiseksi. Tapausten yksityiskohtia ja henkilöiden kertomuksia on varmistettu lukuisista asiakirjoista.

Laminin entinen puoliso Susanna vastustaa Laminin karkotusta. Yhteishuoltajuudesta sovittiin heti eron jälkeen.

Lamin käy töissä ja pystyy elättämään perheensä, eikä tarvitse yhteiskunnan tukia. Yaya nukkuu isänsä luona joka viikko ainakin yhden yön ja tapaa häntä säännöllisesti.

− Tämä tuntuu todella epäreilulta. Lapsi ei ole voinut valita isäänsä. Miksi kahden suomalaisen vanhemman lapsella on eri oikeudet kuin lapsella, jonka toinen vanhempi on ulkomaalaistaustainen? Mikä oikeus Maahanmuuttovirastolla on vieraannuttaa lapsi isästään, Susanna kysyy.

Heidi näyttää valokuvaa puhelimelta.

Heidi säästää rahaa, jotta voisi mennä tapaamaan aviomiestään Esmien kanssa. Zidahulla on maahantulokielto Suomeen ja koko Schengen-alueelle.

Lapsi kaipaa hellimistä videopuhelujen sijaan

Heidin ghanalaisen miehen Zidahun Maahanmuuttovirasto on jo käännyttänyt. Heidi asuu Suomessa heidän yhteisen kaksivuotiaan tyttönsä Esmien kanssa.

Zidahulla on kaksi sakkorangaistusta Suomessa. Ne tulivat maahan tulosta väärillä asiakirjoilla ja pahoinpitelystä. Zidahu yritti auttaa naapuriaan, jonka autovaras pahoinpiteli. Käräjäoikeuden mielestä Zidahu käytti varasta kohtaan liiallista väkivaltaa ja hänet tuomittiin sataan päiväsakkoon.

Maahanmuuttovirasto katsoi Zidahun vaarantavan yleistä turvallisuutta Suomessa. Tällaisessa tilanteessa maahan voi jäädä vain, jos lapsen etu vaarantuisi poikkeuksellisen vakavasti. Näin ei viraston mielestä ollut, koska tytöllä oli yhä äiti Suomessa.

Heidi ja Esmie katsovat valokuvia puhelimelta.
Esmie haluaisi leikkiä ja tanssia isänsä kanssa, mutta joutuu tyytymään videopuheluihin. Kuva: Juha Kivioja / Yle

Zidahu määrättiin kolmen vuoden maahantulokieltoon Schengen-alueelle. Hän pitää nyt yhteyttä lapseensa Ghanasta heikon videoyhteyden välityksellä. Heidi pitää tilannetta epäreiluna.

− Tyttö ei osaa sanoa vasta kuin muutaman sanan, ei hän saa mitään irti tuosta videoyhteydestä. Tarvittaisiin fyysistä kontaktia, leikkimistä ja hellimistä.

Zidahu on surullinen, koska ei pysty tapaamaan lastaan.

− Minulla on tyttäreeni vahva side ja rakastan häntä niin paljon. En tuonut lasta tähän maailmaan, jotta voisin soitella hänelle videopuheluja.

Laura, Celina ja Ali istuvat sohvalla. Ali on esitetty kuvassa siluettina.

Ali elää paperittomana, joten hän ei voi tehdä töitä. Päivät kuluvat hallinto-oikeuden päätöstä odottaessa lähinnä kotona Celinan ja Lauran kanssa.

Lapsi kärsii vanhempiensa virheistä

Nopeasti solmittu avioliitto tai ero pian liiton solmimisen jälkeen voi herättää epäilyn siitä, että henkilö on perustanut perheen vain päästäkseen Suomeen.

Asianajaja Ville Punto avustaa maahanmuuttajia oleskelulupahakemuksissa. Hänen mielestään Maahanmuuttovirasto on tiukentanut tulkintojaan.

− Vaikka hakijalla olisi lapsiakin, niin oleskelulupaa ei välttämättä myönnetä aiemman menettelyn vuoksi. Lapsi joutuu sitten kärsimään vanhempiensa virheistä, jotka ovat tapahtuneet silloin, kun lapsi ei ollut edes elossa.

Perheen isä leikkii Celina-lapsensa kanssa.
Celina on tärkeä Alille, eikä hän haluaisi että tämä joutuisi kasvamaan ilman isää. Kuva: Janne Järvinen / Yle

Nuorena tehdyt virheet seuraavat yhä kahdeksan vuotta Suomessa asunutta irakilaista Alia. Hän on naimisissa Lauran kanssa, ja runsas vuosi sitten he saivat Celina-tytön.

Maahanmuuttovirasto on kuitenkin määrännyt Alin käännytettäväksi, koska hän on aiemmin antanut viranomaisille vääriä tietoja henkilöllisyydestään ja oleskellut maassa ilman oleskelulupaa hylätyn turvapaikkahakemuksen jälkeen.

Nyt käsittelyssä on huoltajan oleskelulupahakemus. Tapaus on parhaillaan hallinto-oikeuden käsittelyssä.

Ali ei halua jättää vaimoaan ja lastaan.

− Olen surullinen. En ole tehnyt mitään väärin, ja aina tulee negatiivinen päätös, Ali sanoo.

Laura ihmettelee, miksi hänellä ei ole oikeutta viettää perhe-elämää puolison ja lapsen kanssa omassa kotimaassaan.

− Olen ymmärtänyt, että lapsen oikeudet olisi painava asia, että lapsella olisi oikeus elää elämäänsä molempien turvallisten vanhempiensa kanssa. Eikö perheemme ole samanarvoinen kuin muut, Laura kysyy.

Laura miehensä kanssa keittiössä juttelemassa.
Laura ja Ali eivät olisi voineet kuvitella, minkälaiseen pyöritykseen he ovat joutuneet Maahanmuuttoviraston kanssa. Kuva: Janne Järvinen / Yle

Viranomainen jäljitti miestä Tinderissä

Ville Punton mielestä Maahanmuuttovirasto on tunkeutunut yhä syvemmälle ihmisten elämään, kun se sai kaikki oleskelulupa-asiat hoidettavakseen poliisilta 2017.

Virasto voi pyytää esimerkiksi väestötiedoista vahvistuksen sille, onko tietty avioliitto voimassa tai asuuko pariskunta yhdessä.

MOT:n tiedossa on tapaus, jossa Maahanmuuttovirasto jäljitti naimisissa olevaa miestä deittisovellus Tinderistä. Virasto kysyi mieheltä kirjeitse, mitä tämän vaimo ajattelee puolisonsa Tinderissä olosta ja miten tämä vaikuttaa heidän liittoonsa.

Kuvakaappaukset maahanmuuttoviranomaisten tiedustelusta Tinderin käytöstä.
Kuvakaappaus MOT:n haltuunsa saamasta kirjeestä, jossa Maahanmuuttovirasto uteli oleskeluluvan hakijalta deittisovellus Tinderin käytöstä. Kuva: Otso Ritonummi / Yle

− Tässä ylittyy yksityisyyden suojan raja. Voidaan puhua jo kafkamaisuudesta, Punto sanoo.

Maahanmuuttoviraston Olli Koskipirtti sanoo, että Tinderistä kyseleminen on poikkeuksellista, eikä pidä tätä lähtökohtaisesti tarpeellisena.

− Me emme aktiivisesti Tinderiä seuraa. Meillä ei ole mitään Tinder-osastoa.

Koskipirtti toisaalta kertoo, että Maahanmuuttovirastossa on osasto, jonka tehtäviin kuuluu valvoa oleskeluluvan saaneiden elämäntilannetta, kuten avioliiton tilaa.

− Se on tällaista jälkiseurantaa, jota tehdään pistokoeluontoisesti.

Lapsen oikeus molempiin vanhempiin on pyhä

Turvapaikanhakijoiden tuki ry:n puheenjohtaja ja tutkija Sanna Valtonen toteaa, että Suomessa koko maahanmuuton järjestelmä on rakennettu maahantulon kontrolloimiseksi.

− Meillä on ollut rajoittamisen eetos vuosikausia.

Valtosen mielestä lapsen etua koskevissa päätöksissä Maahanmuuttovirasto käyttää perusteluja, joita laki ei edellytä ja jotka eivät perustu ihmisoikeussopimuksiin. Hän viittaa esimerkiksi näkemykseen siitä, että lapsen etu ei vaadi toisen vanhemman läsnäoloa.

− Miten niin ei vaadi? Lapsen oikeuksien sopimuksen mukaan lapsella on oikeus vanhempiinsa.

Sanna Valtonen, maahanmuuton asiantuntija.
Sanna Valtonen sanoo, että Suomessa vankilaan tuomittu voi tavata lastaan kasvotusten, mutta maasta poistetun vanhemman lapsi saa tyytyä videoyhteyteen. Kuva: Jessica Stolzmann / Yle

Hän näkee myös Maahanmuuttoviraston logiikassa ristiriitaisuuksia.

− Jos puhutaan lapsen ja vanhempien käännyttämisestä, niin sanotaan, että lapsen etu on olla vanhempien kanssa, mutta sitten kun on kyse vanhemman käännyttämisestä, niin sanotaan, että lapsen etu ei erityisesti vaadi toisen vanhemman kanssa olemista.

Ville Punton mielestä Maahanmuuttovirasto tulkitsee ulkomaalaislakia tiukasti. Lapsen oikeuksia ei pyritä painokkaasti turvaamaan, vaan katsotaan, vaarantuuko lapsen etu vakavasti.

− On valittu minimitaso. Mennään siitä, mistä aita on matalin.

− Siinä on tietyllä tavalla politiikasta kyse. En tarkoita sitä, että poliitikot sanovat tuolta, että tehkää näin, mutta monissa tapauksissa päätökset ikään kuin korreloivat maahanmuuttokeskustelua.

Olli Koskipirtti Maahanmuuttovirastosta katselee alas parvelta virastotalossa.
Olli Koskipirtti sanoo, että Suomesta poistettu vanhempi voi tavata lastaan omassa kotimaassaan. Myös Suomeen voi tulla, jos saa viisumin tai ei ole maahantulokiellossa. Kuva: Janne Järvinen / Yle

Maahanmuuttovirasto muuttaa linjaansa

Maahanmuuttoviraston Koskipirtti myöntää, että perheperusteisissa oleskeluluvissa on toisinaan annettu liian suurta merkitystä vanhemman maahantulorikkomuksille suhteessa lapsen etuun.

Hän sanoo, että Maahanmuuttovirasto aikoo pehmentää linjaansa ja pyrkiä vastedes ”asiakasystävällisempään lähestymistapaan”.

− Me olemme pohtineet sitä, että kuinka paljon luvanhakijoita voi rangaista aikaisemmasta moitittavasta menettelystä. Jos perhe-elämä on aitoa ja todellista, niin haluamme antaa nyt enemmän painoarvoa sille.

Yksi syy uudelle ajattelulle on se, että virastossa on ruuhkaa eikä hakijoiden taustoja pystytä kampaamaan aiemmalla tarkkuudella.

− Meidän pitää sujuvoittaa prosessejamme ja tehdä päätöksiä nopeammin.

Juttuun lisätty 13.2.2023 kello 13.32 lause "Päätöksissä toistuvat samat argumentit, joiden sisällön voi tiivistää seuraavasti" selventämään sitä, että sitaatit ovat tiivistyksiä eivätkä sanatarkkoja lainauksia Maahanmuuttoviraston päätöksistä.

Katso MOT: Yksi vanhempi riittää Yle Areenassa.

Maahanmuuttoviraston tiukka linja erottaa ulkomaalaisia vanhempia heidän suomalaisista lapsistaan. Vanhempi voidaan käännyttää rikkeiden tai avioeron vuoksi Suomesta.