Hyppää sisältöön

Sairastelu on piinannut Suomen MM-joukkueen hiihtäjiä: ”Iso muutos koronavuosien jälkeen”

Suomen hiihtomaajoukkueen lääkäri Maarit Valtosen mukaan peliä ei ole menetetty, vaikka flunssa iskisi ennen MM-kisoja. Tavoitteena on, että urheilijat ovat iskussa lähtöviivalla.

Urheilulääkäri Maarit Valtonen seisoo Jyväskylän Hipposhallin juoksuratojen välissä.
Maarit Valtonen toimii Suomen hiihtomaajoukkueen lääkärinä. Arkistokuva. Kuva: Jaana Polamo / Yle
Bettina Törnvall

Suomen hiihtomaajoukkueen urheilijat eivät ole tällä kaudella pystyneet välttelemään virustauteja samalla tapaan kuin viime kaudella.

Iivo Niskanen sairastui koronaan loppuvuodesta. Jasmi Joensuu ja Krista Pärmäkoski joutuivat harmillisesti keskeyttämään Tour de Skin urakkansa vatsataudin vuoksi. Myös viime vuonna maajoukkueeseen noussut Ville Ahonen joutui jättämään Tourilla leikin kesken koronavirustartunnan vuoksi.

Lauri Vuorinen ja terveysmurheista kärsinyt Ristomatti Hakola joutuivat jättäytymään pois Toblachin maailmancupin kilpailuista flunssan vuoksi. Myös Remi Lindholm jäi sivuun Toblachista varotoimenpiteenä.

Erityisesti Hakolan ja Lindholmin tilanne huolestuttaa, koska Planican MM-kilpailut lähestyvät.

Suomen hiihtomaajoukkueen lääkäri Maarit Valtonen ei kommentoi yksittäisten urheilijoiden tilannetta, mutta kuittaa yleisellä tasolla, että hengitystieinfektioista toivutaan yleensä nopealla aikataululla.

Ristomatti Hakola.
Terveyshuolista kärsinyt Ristomatti Hakola valittiin mukaan Planican MM-joukkueeseen. Arkistokuva. Kuva: EPA-EFE / All Over Press

Yleinen virustilanne heijastuu maajoukkueeseen

Valtonen on tyytyväinen siihen, kuinka koko maajoukkue on sitoutunut korona-aikana opittuihin toimenpiteisiin. Muun muassa kisamatkoilla liikutaan maskin kanssa.

Valtosen mukaan ympäristö on kuitenkin edelliseen kauteen verrattuna hyvin erilainen. Kisamatkoilla ei ole tänä vuonna ollut yhtä tiukkoja toimenpiteitä kuin viime kaudella, minkä vuoksi on myös suurempi riski sairastua.

– Yleinen virustilanne heijastuu nyt myös maajoukkueeseen. Tämä on iso muutos koronavuosien jälkeen. Viime vuonna porukka oli kipeänä vähemmän kuin normaalisti, sillä tavalliset virukset saatiin poljettua alas.

Valtonen painottaa, että urheilijoiden ei tarvitse olla eristyksissä ympäri vuotta. Jatkuva eristäytyminen voi aiheuttaa yksinäisyyttä, ja pidemmällä tähtäimellä se voi vaikuttaa myös urheilijan psyykkeeseen. Tärkeiden kisojen lähestyessä tilanne kuitenkin muuttuu. Erityisesti lentokoneessa on Valtosen mukaan suurin riski saada tartunta.

Urheilijat tekevät kaikkensa, että sairastumisia ei tulisi.

– Olemme ohjeistaneet urheilijoita elämään mahdollisimman normaalisti. Tärkeiden kisojen lähestyessä moni kuitenkin pyrkii välttämään sosiaalisia kontakteja matkalla sekä viimeistelyleirillä.

Planican MM-hiihdoissa noudatetaan FIS:n ohjeistuksia ja suosituksia tartuntatautien välttämiseksi. Valtonen luottaa siihen, että Suomen joukkueen urheilijat ja taustajoukot noudattavat annettuja ohjeistuksia. Joukkueessa huolehditaan siitä, että taudit eivät pääsee liikkumaan myöskään joukkueen sisällä.

Valtosen mukaan ei tarvitse kuitenkaan hätääntyä, mikäli urheilija sairastuu flunssaan ennen kisoja. Taudit ovat yksilöllisiä, mutta useimmiten ne ovat lieväoireisia, lyhytkestoisia eivätkä aiheuta komplikaatioita.

– Lähdemme siitä liikkeelle, että yksittäisten flunssien ei anneta kaataa korttitaloa. Kaikki tehdään, että urheilijat ovat iskussa lähtöviivalla.

Hiihdon MM-kisat järjestetään Slovenian Planicassa 21.2.–5.3. Kisat näkyvät Ylen kanavilla.

Suosittelemme sinulle