Hyppää sisältöön

Tornion Rovavaaraan aletaan laatia tuulivoimakaavaa uudelle kymmenen voimalan puistolle

Tornion Tuulivoima Oy aikoo rakentaa Tornion Kaisajoen pohjoispuolelle Rovavaaran alueelle noin kymmenen tuulivoimalaa, joiden pyyhkäisykorkeus olisi noin 300 metriä. Maanvuokraussopimusten teko on jo aloitettu.

Tuulivoimalaitos Oulunsalon lauttarannassa.
Rovavaaraan suunniteltujen tuulivoimaloiden korkeus olisi noin 300 metriä. Kuva: Taneli Kärki
Tiinamaija Rantamartti

Torniossa aletaan valmistella kaavamuutosta Rovavaaraan suunniteltua tuulivoimapuistoa varten.

Lisäksi kaupunginhallitus esittää valtuustolle, että kyseinen 1 300 hehtaarin alue asetettaisiin rakennuskieltoon kaavoitusprosessin ja yva-menettelyn ajaksi viideksi vuodeksi.

Tuulipuistoa suunnittelee Tornion Tuulivoima Oy, joka on suomalaisen Smart Windpower Oy:n omistama tytäryhtiö.

Sen suunnitelmissa on rakentaa Tornion Kaisajoen pohjoispuolelle Rovavaaran alueelle noin kymmenen tuulivoimalaa. Voimaloiden pyyhkäisykorkeus olisi noin 300 metriä ja teho 7-10 megawattia.

Yhtiön mukaan se on tehnyt maanvuokrasopimuksia noin 200 hehtaarille ja lisäksi sovittuja allekirjoitettavia sopimuksia on 400 hehtaarille. Hankealue on kokonaisuudessaan metsätalousaluetta ja se on merkitty Tornion yleiskaavassa maa- ja metsätalousvaltaiseksi alueeksi.

Yhtiö vastaa kaavoituksen kustannuksista

Rovavaaran tuulipuistosuunnitelmasta on tehty esiselvitys viime vuonna. Puolustusvoimat ei ole vastustanut hanketta

Osayleiskaavoituksen ja yva-menettelyn kustannuksista vastaa Tornion Tuulivoima Oy. Tornion kaupunki puolestaan ottaa kontolleen kaavaprosessin lakisääteiset hallinnolliset kustannukset.

Tuulivoimayhtiön mukaan rakennuskielto on tarpeen, jotta kaavaprosessille haitallinen hajarakentamisen voidaan ehkäistä ja hankkeelle taata suunnittelurauha.

Smart Windpower Oy:n kotipaikka on Ylöjärvellä Pirkanmaalla. Tornion lisäksi sillä on Lapissa tuulivoimatuotantoon keskittyvät tytäryhtiöt Rovaniemellä, Ylitorniolla ja Pellossa.

Lue lisää Lapin uutisia. Kuuntele ja katsele sisältöjämme Yle Areenassa.

Suosittelemme sinulle