Hyppää sisältöön

Tupakointi omassa asunnossa halutaan kieltää – uhkana on jopa asunnon menetys

Ministeriön työryhmä esittää kovia keinoja tupakoinnin estämiseksi kerrostaloissa. Asunto voitaisiin jopa ottaa hallintaan, jos häiritsevä tupakointi jatkuu.

Lähikuvassa silhuettina henkilö polttaa tupakkaa.
Tupakkatyöryhmä haluaisi parantaa taloyhtiöiden mahdollisuuksia kieltää tupakointi asunnoissa ja parvekkeilla. Kuvituskuva. Kuva: Nella Nuora / Yle
Linda Pelkonen

Sosiaali- ja terveysministeriön tupakka- ja nikotiinipolitiikan kehittämistyöryhmä esittää (siirryt toiseen palveluun), että asuntoyhteisöillä pitäisi olla oikeus kieltää tupakointi asunnoissa ja parvekkeilla.

Nykytilanteessa taloyhtiöt voivat hakea tupakointikieltoa kunnalta. Kiellon rikkomisesta ei kuitenkaan ole mitään sanktioita.

Isännöintiliitto pitää tupakkatyöryhmän esitystä hyvänä, mutta olisi valmis tiukempiinkin toimiin, Isännöintiliiton lakiasiantuntija Jenni Valkama kertoo.

– Voitaisiin esimerkiksi harkita sitä, että ihan tupakkalailla suoraan kiellettäisiin asuinhuoneistoissa tai parvekkeilla tupakointi, Valkama toteaa.

Työryhmässä mukana ollut tupakkapoliittisen yhdistyksen puheenjohtaja Pekka Puska on Isännöintiliiton kanssa eri linjoilla. Hänen melestään riittää, että annettaisiin taloyhtiöille paremmat valtuudet.

– Voisi tulla perustuslaillisia ongelmia, jos tästä säädettäisiin suoraan laissa. Silloin tulisi kuntien ympäristövalvonnalle velvollisuus valvoa tätä työtä, ja se olisi erittäin iso työ.

Asunto voitaisiin ottaa jopa haltuun

Työryhmä ehdottaa, että taloyhtiöllä pitäisi olla myös mahdollisuus jopa tehdä asunnon hallintaanotto, jos asukas tupakoi jatkuvasti muita häiritsevällä tavalla.

– Ensin on mahdollisuus antaa varoitus, ja jos kiellon rikkomista jatketaan, niin hallintaanottoon voidaan ryhtyä, Valkama sanoo.

Työryhmä ehdottaa joukon muitakin keinoja. Nuuskan tuontiin ulkomailta pitäisi ryhmän mielestä asettaa täyskielto.

– Meillä on tietyt määrärajoitukset nuuskan tuonnille. Valvonta olisi helpompaa, jos ei tarvitse miettiä, onko tässä sallittu määrä. Kaikki tuonti olisi kiellettyä, Puska kertoo.

Nykyisin nuuskaa saa tuoda Suomeen korkeintaan kilon kerrallaan.

Tupakkatyöryhmä ehdottaa, että tupakanmyynnin alaikärajaa nostettaisiin 18 ikävuodesta 20:een.

– Kun ikäraja nostettiin 18 vuoteen, se on varmasti aivan keskeinen syy siihen, että nuorten tupakointitilanne on kehittynyt erittäin myönteisesti. Jos se nyt nostetaan 20:een, se varmasti jatkaa myönteistä kehitystä, Puska toteaa.

Nämä kiellot ja sanktiot ovat vasta tupakkatyöryhmän esitys, mutta työryhmä toivoo, että seuraava hallitus ottaa ehdotukset käsittelyyn.

Sosiaali- ja terveysministeriön asettaman työryhmän tehtävänä oli etsiä keinoja, joilla tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttö saataisiin loppumaan vuoteen 2030 mennessä.

Voit keskustella aiheesta perjantaihin 10. helmikuuta kello 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle