Hyppää sisältöön

Kokoomuksen Häkkänen ihmettelee vitkastelua: ”Nato-laki on käsiteltävä tällä vaalikaudella”

Puolueiden pitää linjata pian, aikovatko ne päättää Nato-laista ennen vaaleja vai lykätäänkö ratkaisu uudelle eduskunnalle.

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Antti Häkkänen (kok.). katsoo, että Nato-laki voidaan hyväksyä jo ennen vaaleja.
Päivi Suikkanen,
Kai Jaskari

Nato-lain hyväksyminen tällä vaalikaudella on päivän selvä asia. Asia pitää käsitellä ripeästi. Pitää olla painavia perusteita, mikäli eduskunta lykkää Nato-lain käsittelyn uudelle eduskunnalle, sanoo kansanedustaja, puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Antti Häkkänen (kok.).

A-studiossa tiistaina vieraillut Häkkänen katsoo, että Nato-lakien hyväksymiseen ei liity sellaisia ulkopoliittisia kysymyksiä, joiden takia asiaa pitäisi viivästyttää. Eduskunta voi asiaa viedä eteenpäin.

– Itse en näe tällä hetkellä sellaisia painavia syitä, minkä takia asiaa pidetään kotimaan päätöksenteossa auki pysyvästi. Tässähän ei ole muuta ongelmaa kuin että vaalit tulevat väliin, Häkkänen painottaa.

Kansanedustaja, ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Erkki Tuomioja (sd.) katsoo puolestaan, että eduskunta ei voi hyväksyä Nato-lakeja ennen kuin Turkki ja Unkari ovat ratifioineet Suomen hakemuksen.

– Eduskunnan päätös odottaa siitä, että tiedämme voimmeko tulla Naton jäseniksi. Se ei tule meidän ratifiointipäätöksellä, vaan se tulee sitä kautta, että kaikki Nato-maat ovat sen ratifioineet. Se että hyväksyisimme lain tietämättä, tuleeko se koskaan voimaan, sekin olisi kummallinen tilanne.

Tuomioja muistuttaa, että Suomessa Nato-jäsenyydestä on vahva yksimielisyys ja eduskunta on Nato-jäsenyyden hyväksymässä, eikä tilanne vaalien jälkeenkään tulisi muuttumaan.

– Tilanne on hyvin selkeä. Demokratiassa vaalit eivät ole mikään ongelma.

Hallituksen lakiesitys Suomen liittymisestä puolustusliitto Natoon eli niin kutsuttu Nato-laki on parhaillaan eduskunnan käsiteltävänä.

Julkisuudessa on käyty keskustelua siitä, pitäisikö eduskunnan tehdä lopullinen päätös liittymisestä Naton jäseneksi, vaikka Turkki ja Unkari eivät ole vielä hyväksyneet Suomen ja Ruotsin jäsenyyttä.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kommentoi tiistaina, että eduskunnan on itse päätettävä, aikooko se tehdä Nato-jäsenyydestä ratkaisun ennen eduskuntavaaleja. Niinistö on valmis keskustelemaan asiasta, jos eduskunta niin haluaa.

Katso koko A-studion lähetys Yle Areenassa.

Voit keskustella artikkelista keskiviikkoon kello 23 asti.

Suosittelemme sinulle