Hyppää sisältöön

Kauppojen isot lakot alkavat torstaina, koska palkankorotusriitaan ei saatu sopua – katso, koskeeko lakko omaa lähikauppaasi

Kaikki lakon piirissä olevat kaupat eivät välttämättä mene kiinni, vaan osaa niistä saatetaan pitää auki esimerkiksi esihenkilöiden voimin.

Asiakkaita Kuopion Prismassa
Torstaiksi kaavailtu lakko koskee muun muassa useita Keskon ja S-ryhmän hypermarketteja ympäri Suomen. Kuva: Sami Takkinen / Yle
STT-Yle

Kaupan alan työriitaan ei löydetty tiistaina sopua, valtakunnansovittelijan toimisto kertoo. Palvelualojen ammattiliitto PAM kertoo, että kauppojen lakot toteutuvat 9.–11. helmikuuta.

Torstaina alkava lakko koskee muun muassa useita Keskon ja S-ryhmän hypermarketteja ympäri Suomen. Sen piirissä on noin 16 000 työntekijää.

Kaikki lakon piirissä olevat kaupat eivät välttämättä mene kiinni, vaan osaa niistä saatetaan pitää auki esimerkiksi esihenkilöiden voimin.

  • Lähde: PAM, tähdellä merkatuissa lakko koskisi myös muita samassa osoitteessa toimivia kyseisen osuuskaupan toimipisteitä.

Vielä suurempi markettilakko olisi tulossa 16.–18. helmikuuta, jos työriitaan ei sitä ennen löydetä ratkaisua. Silloin lakko koskisi 415:tä toimipaikkaa, joissa työskentelee noin 26 000 ihmistä. Lakon piirissä olisivat muun muassa kaikki Suomen K-Citymarketit, Prismat ja Lidlit.

Kaupan alan työriitaa on soviteltu tammikuun loppupuolelta lähtien.

Työriidan osapuolten eli Kaupan liiton ja Palvelualojen ammattiliitto PAMin näkemykset ovat sovittelijan mukaan edelleen niin kaukana toisistaan, ettei tässä vaiheessa ole vielä edellytyksiä antaa sovintoehdotusta. Tekstikysymyksissä on sovittelijan mukaan edistytty jonkin verran.

Sovittelija keskustelee osapuolten kanssa siitä, milloin sovittelua voidaan jatkaa.

Voit keskustella aiheesta 8.2. kello 23:een saakka.

Jutun otsikkoa korjattu 7.2. kello 21.23: Otsikossa luki aiemmin, että voit katsoa jutusta, meneekö oma lähikauppasi kiinni. Lakko ei tarkoita sitä, että kaupat välttämättä suljetaan. Osa niistä saattaa pysyä auki esimerkiksi esihenkilövoimin.

Päivitetty 7.2. kello 19.57 tiedolla siitä, että kaupan lakko toteutuu 9.–11. helmikuuta.

Suosittelemme sinulle