Hyppää sisältöön

Venäläispelaajan toiminnasta NHL:ssä nousi kohu – "On pöyristyttävää, että laji palkitsee tällaisesta”

Helmikuu on NHL:ssä monimuotoisuutta tukeva teemakuukausi, jolle saatiin kyseenalaista esimakua tammikuussa. Tutkija Marja Kokkosen mukaan NHL:n yhdenvertaisuuskampanjaa suolataan sisältä käsin.

Ivan Provorov lähikuvassa.
Ivan Provorov vetosi median edessä uskontoonsa kieltäydyttyään NHL:n yhdenvertaisuuskampanjaan osallistumisesta. Kuva: Len Redkoles / NHLI / Getty Images
Tommi Seppälä

Jääkiekkoliiga NHL on tehnyt viime vuosina töitä kitkeäkseen lajista kaikenlaisen syrjinnän. Jääkiekko kuuluu kaikille, on ollut viestin ydin. Helmikuu vuosittainen monimuotoisuutta tukeva Hockey is for Everyone -kuukausi NHL:ssä.

Avoimen jääkiekkokulttuurin kilpeen tuli särö, kun Philadelphia Flyersin venäläispuolustaja Ivan Provorov kieltäytyi pukeutumasta Pride-teemaisen ottelun sateenkaaren väriseen lämmittelypaitaan vedoten uskontoonsa. Provorov on ortodoksi.

Venäjän ortodoksikirkon johtaja, Moskovan patriarkka Kirill on antanut tukensa maan johdolle ja sen viime keväänä käynnistämälle hyökkäyssodalle Ukrainassa (siirryt toiseen palveluun). Venäjällä kaikenlainen ”homoseksuaalisuuden edistäminen” on edelleen rikos. Tältä osin lakeja jopa tiukennettiin loppuvuodesta.

NHL, joka on markkinoinut itseään yhteisönä, joka avaa ovensa kaikille, lähetti isolla estradilla ulospäin kylmän viestin.

– Kyllähän se harmitti, Janne Puhakka sanoo Yle Urheilulle.

Puhakka on ensimmäinen avoimesti homoseksuaalisuudestaan puhunut SM-liigatason jääkiekkoilija. Hän kertoi oman tarinansa ensimmäisen kerran Helsingin Sanomille (siirryt toiseen palveluun) syksyllä 2019.

– Harmittaa siksikin, että Provorov on pelannut Pohjois-Amerikassa todella pitkään (13-vuotiaasta). Olisi olettanut, että hän hoitaa tällaiset tyylillä. Olen pettynyt, mutta ymmärrän, mistä tuo kumpuaa. Arvot ja mielipiteet tulevat Venäjältä, Puhakka jatkaa.

– Kävin katsomassa hänen Instagram-tiliään ja sieltä oli kaikki kommenttikentät suljettu. Oletan hänen tietäneen, että tämä oli niin sanottu väärä valinta. Ehkä hän sitten mietti, että on helpompi ottaa oman valinnan kautta paskamyrsky vastaan Pohjois-Amerikassa kuin Venäjällä.

Lähikuva Los Angeles Kings -jääkiekkojoukkueen lämmittelypaidasta, jossa joukkueen logo on sateenkaaren väreissä.
NHL-joukkueet ovat käyttäneet helmikuussa sateenkaaripaitoja otteluidensa lämmittelyissä. Kuva: Juan Ocampo / NHLI / Getty Images

Palkinnoksi peliminuutteja

Philadelphia Flyersin päävalmentaja John Tortorella totesi vuoden 2016 World Cupissa penkittävänsä jokaisen Yhdysvaltojen kansallishymnin aikana polvistuvan pelaajan. Kannanotto liittyi amerikkalaisen jalkapallon tähtipelaaja Colin Kaepernickin rasisminvastaiseen mielenilmaukseen NFL:ssä.

Nyt Tortorella kuitenkin peluutti Ivan Provorovia enemmän kuin ketään toista pelaajaansa.

Marja Kokkonen on psykologian tohtori ja toistakymmentä vuotta muun muassa seksuaalivähemmistöjen syrjintää urheilun ja liikunnan parissa tutkinut liikuntakasvatuksen yliopistonlehtori.

– On pöyristyttävää, että laji palkitsee tällaisesta toiminnasta, eikä puutu siihen. Se, että pelaaja saa tällaisen jälkeen pelata enemmän muut, on tulkittava ikään kuin palkinnoksi. Minun on todella vaikea ymmärtää tätä, Kokkonen sanoo.

– Toki ihmisillä on sananvapaus ja jokaisella omat arvot. Tällaisissa joukkueissa on yleensä myös tiettyihin arvoihin sitouduttu ja kysymys herää, miten toimitaan, jos niihin ei sitouduta. Pitäisi nähdäkseni olla aika iso asia, että niistä voidaan irrottautua.

Provorovin toimintaa Kokkonen pitää kaksinaismoralismina. Hänen mielestään tilannetta voi ajatella työperäisenä maahanmuuttona.

– Sitä kautta hänen pitäisi sitoutua sen maan arvoihin. Ei meilläkään Suomessa silpomiset tai lasten kanssa naimisiin menot ole oikein, vaikka se jossakin on kulttuurisesti hyväksyttävää tai suotavaa.

John Tortorella puhuu mikrofoniin lehdistötilaisuudessa.
Päävalmentaja John Tortorella sanoi arvostavansa Provorovia, koska tämä pitää kiinni periaatteistaan. Kuva: Len Redkoles / NHLI / Getty Images

”Ovi on auki tai kiinni”

Toissa viikonloppuna New York Rangers rakensi viime vuosien tapaan Pride-ottelutapahtuman. Seura lupasi laittaa hyväntekeväisyyteen summan, joka aiemmin oli kerätty sateenkaaripaidat huutokauppaamalla.

Joukkue ei kuitenkaan käyttänyt sateenkaaripaitoja alkulämmittelyssä, vaikka niiden käyttämisestä oli tiedotettu aiemmin.

– Tasa-arvosta on helppo puhua, mutta tosipaikassa vasta nähdään, miten syvälle arvot ulottuvat ja tuleeko rakoilua. Onhan tämäkin todella harmillinen juttu, Puhakka sanoo.

Kokkosen mukaan harmaansävyjä ei juurikaan löydy keskustelusta, jossa mietitään, ovatko NHL-pukuhuoneiden ovet aidosti auki kaikille.

– Ovi on auki tai kiinni. Nyt viesti on järkyttävän kielteinen, eikä se paranna jääkiekon mainetta. Puhumme psykologiassa psykologisesta turvallisuudesta, missä jokainen voi tuntea olonsa psyykkisesti ja fyysisesti turvalliseksi. Tällainen ilmapiiri ei tue sitä tai kutsu avoimesti mukaan mitään muutakaan erilaisuutta, vaan antaa ahdasmielisen vaikutelman.

Sekä Kokkonen että Puhakka muistuttavat, että selkkaukset saattavat ahdistaa myös heteroita joukkueissa.

– Ikävät tilanteet eivät paranna kenenkään oloa. Yksikin tällainen tapaus voi vaikuttaa hirveän moneen ihmiseen, myös heteroihin, koska lähipiirissä joku saattaa tuskailla oman tilanteensa kanssa. Usein nämä satuttavat monia sellaisiakin, jotka eivät itse kuulu vähemmistöön, Kokkonen linjaa.

Suunta oikea, töitä riittää

NHL:n mukaan jokaisella on oikeus toimia omien arvojensa pohjalta. NHL-komisaari Gary Bettmanin mukaan muutaman yksittäistapauksen sijaan kannattaisi keskittyä isoon kuvaan, joka onkin kiistatta mennyt viime vuosina oikeaan suuntaan.

Puhakka uskoo, että paremmat ajat ovat edessä.

– NHL on tehnyt ihan hyvää duunia, mutta sen johto on vanhoillinen ja siellä on samat jäärät istuneet pitkään. Jos johdossa olisi nuorekkaampaa otetta, viesti voisikin olla, että todellakin laitat sen sateenkaaripaidan päälle. Tämä voi olla osaltaan sukupolvijuttu. Suurin osa ihmisistä NHL:ssä kuitenkin tukee seksuaalista tasa-arvoa ja se on hieno juttu.

Kokkonen pitää siimoja kireämmällä.

– Suomikin on tutkimusten mukaan mennyt näissä asioissa eteenpäin, mutta juuri sen vuoksi keskisormi vähemmistöille on tällaisissa tapauksissa erityisen voimakas. Jos mennään ajassa taaksepäin, kun yhteiskunta oli homofobisempi ja syrjivämpi, kontrasti ei ollut niin suuri. Nyt se on todella alleviivaavaa ja härskiä.

Jääkiekkopelaaja Luke Prokop.
Yhdysvaltalaismedia ESPN:n mukaan yksikään NHL-pelaaja ei ole kertonut julkisesti homoudestaan ennen Luke Prokopia. Kuva: Marissa Baecker / Getty Images

Puhakka ja Kokkonen ovat eniten huolissaan siitä, millaisen viestin NHL lähettää niille vähemmistöön kuuluville. Puhakka nostaa esiin esimerkiksi Nashvillen varaaman Luke Prokopin, 20, joka kertoi suuntautumisestaan vuosi sitten.

– Jos hommat lakaistaan maton alle, joku oman tilanteensa kanssa painiva miettii helposti vetäytyvänsä vielä syvemmälle, Puhakka sanoo.

– Surettaa ja hävettää. Säälin joukkueissa vähemmistöön kuuluvia pelaajia, Kokkonen toteaa.

Suosittelemme sinulle