Hyppää sisältöön

Reserviläistoiminnan suosio nousi räjähdysmäisesti Etelä-Savossa

Vapaaehtoisten reserviläisten määrä kasvoi Etelä-Savossa viime vuonna viidenneksellä, mikä on enemmän kuin koskaan aiemmin.

Varusmiesten maastovarustusta.
Reserviläisliiton toimintaan pääsee mukaan vaikkei ole käynyt armeijaa. Kuvituskuva. Kuva: Yle
Milka Krogerus

Vapaaehtoisen reserviläistoiminnan suosio on kasvanut merkittävästi Etelä-Savossa.

Maakunnan reserviläisyhdistyksiin liittyi viime vuonna 239 ihmistä. Piirin kokonaiskasvu oli yli 21 prosenttia.

– Tämä on huomattavasti enemmän kuin edellisvuonna ja väittäisin, että näin kovaa jäsenkasvua piirin alueella ei ole koskaan tapahtunut, sanoo Suur-Savon reserviläispiirin puheenjohtaja Arto Nousiainen.

Naisia toimintaan liittyi mukaan 35, mikä sekin on poikkeuksellisen paljon. Yleensä reserviläistoimintaan liittynyt henkilö on noin 50-vuotias armeijan käynyt mies.

– Reserviläistoiminta yleisesti ottaen kiinnostaa suomalaisia laidasta laitaan. Suuri osa yhdistyksistämme on avoimia, eli vaikka esimerkiksi armeija olisi jäänyt käymättä, mutta vapaaehtoisen maanpuolustuksen asia kiinnostaa, on mahdollista toimintaan liittyä.

Suurin syy ilmiöön on kiristynyt maailmantilanne. Jäsenmäärät lähtivät kasvuun heti helmikuun lopussa, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

– Henkilökohtaisesti on ilo huomata, että näinä aikoina vapaaehtoisen maanpuolustuksen asia kiinnostaa suomalaisia ja on tahtoa tehdä omasta aloitteesta jotakin sen hyväksi.

Yhdistyksiä edustavan Reserviläisliiton mukaan jäsentulva on ollut valtakunnallinen ilmiö. Yhteensä reserviläisyhdistyksiin liittyi viime vuonna 10 000 uutta harrastajaa.

Reserviläisyhdistyksissä harjoitellaan erilaisia maanpuolustustaitoja, muun muassa ampumista.

– Piirin yhdistykset ovat pyrkineet vastaamaan kasvaneeseen jäsenmäärään lisäämällä esimerkiksi ampumatapahtumia ja muuta toimintaa, Nousiainen sanoo.

Suosittelemme sinulle