Hyppää sisältöön

Kainuuseen perustetaan toinen valvontaeläinlääkärin virka

Työpari tuo turvaa haastavissa kohteissa, ja myös loman sijaistukset sujuvoituvat.

Eläinlääkäri kuuntelee kissan keuhkoja.
Valvontaeläinlääkärin tehtäviin kuuluu muun muassa eläinten terveyden ja hyvinvoinnin valvonta. Kuva: Matti Myller / Yle
Tanja Heikkonen

Kainuuseen perustetaan toinen valvontaeläinlääkärin virka. Asiasta päätti eilen tiistaina Sotkamon kunnanhallitus. Sotkamon kunta on vastannut Kainuun ympäristöterveyspalveluista vuoden alusta lähtien.

Eläinsuojeluvalvonta ja eläintautien valvonta ovat valtion korvaamaa viranomaistoimintaa, jonka paikallisesta toteutuksesta vastaa kunta. Tehtävistä aiheutuneet kulut laskutetaan valtiolta, joten perustettavan viran talousvaikutus on pieni.

Päätöstä perusteltiin sillä, että valvontaeläinlääkärin työ on henkisesti kuormittavaa ja tarkastuskäynteihin liittyy tosinaan myös väkivallan uhka. Turvallisuussyistä epäilyyn perustuvat eläinsuojelutarkastukset tulisi tehdä pääsääntöisesti kahden viranomaisen voimin.

Tämänhetkisessä työtilanteessa parityön järjestäminen on ollut hankalaa ja valvontaeläinlääkäri on tehnyt tarkastukset lähes aina yksin. Joillain käynneillä on työparina ollut hygieenikkoeläinlääkäri tai praktikkoeläinlääkäri, mutta tämä aika on pois heidän omasta toiminnastaan.

Toisen valvontaeläinlääkärin myötä loman sijaistukset helpottuvat, kun valvontaeläinlääkärit voivat olla lomalla vuorotellen.

Aiheesta voi keskustella 9. helmikuuta kello 23 asti.

Lue lisää Kainuun uutisia Yle Uutisten netissä.

Suosittelemme