Hyppää sisältöön

Keski-Suomen hyvinvointialue palautti Kukkulan alueen kiinteistösopimuksen uuteen valmisteluun

Hyvinvointialueen valtuusto ei ollut eilen valmis tekemään päätöstä vanhan sairaalan alueen uudesta vuokrasopimuksesta.

Etualalla keski-Suomen hyvinvointialueen talousarvio 2013 lehtiö. taustalla ihmisiä.
Muun muassa vastuu peruskorjauskuluista epäilytti aluevaltuustoa. Kuva: Simo Pitkänen / Yle
Kaisa Uusi-Kraapo,
Virpi Kotilainen

Aluevaltuusto päätti eilen yksimielisesti palauttaa aluehallituksen esittämän muutetun vuokrasopimuksen uuteen valmisteluun.

Kyse on kolmen kiinteistön vuokrasopimuksesta, jonka sairaanhoitopiiri solmi vanhan sairaalan alueen eli Kukkulan alueen ostaneen kiinteistökonsortion kanssa.

20 vuoden vuokrasopimus tuli voimaan viime vuoden alussa. Tämän vuoden alussa vuokranmaksaja vaihtui, kun vastuu sosiaali- ja terveyspalveluista siirtyi hyvinvointialueille.

Keski-Suomen hyvinvointialue on käynyt vuokrasopimuksen muuttamisesta neuvotteluja alueen omistajien sekä sen kaavoituksesta vastaavan Jyväskylän kaupungin kanssa.

Kuukausia kestäneiden neuvottelujen jälkeen alkuperäiseen vuokrasopimukseen tehtiin joitakin muutoksia.

Hyvinvointialue voisi saada tontille lisää rakennusoikeutta sekä mahdollisuuden lunastaa kiinteistöt 20 miljoonalla eurolla vuokra-ajan päätyttyä.

Aluevaltuustoa epäilytti muun muassa se, että vastuu peruskorjauskuluista jäisi hyvinvointialueen vastuulle. Vuosien 2008–2014 aikana valmistuneissa rakennuksissa uskottiin olevan vuokra-ajan päättyessä paljon korjattavaa.

Asian palautusta uudelleen valmisteluun esitti Tony Melville (sd.) ja palautusesitys sai kannatusta yli puoluerajojen.

Esitys hyväksyttiin ilman äänestystä, vaikka aluehallituksen puheenjohtaja Maria-Kaisa Aula (kesk.) ja aluehallituksen jäsen Eino Nissinen (kesk.) puhuivatkin saavutetun neuvottelutuloksen puolesta.

Vuokrasopimus liittyy laajempaan kauppapakettiin

Vuokrasopimus on osa kokonaisuutta, jossa kolmen kiinteistösijoittajan eli Investors Housen, Ovaron ja Royal Housen muodostama yhteisyritys osti vanhan sairaalan alueen.

Kauppa sisältää myös Äänekoskella sijaitsevan Sisä-Suomen sairaalan alueen, ja se toteutuu kolmessa vaiheessa. Koko kauppasumma on 46 miljoonaa euroa.

Tähän mennessä kaupasta on toteutunut ensimmäinen vaihe, joka koskee vuokrakohteena olevia kiinteistöjä. Tänä vuonna omistajaa on vaihtamassa Sisä-Suomen sairaala. Viimeisessä vaiheessa ostajat lunastavat loput vanhan keskussairaalan alueesta.

Hyvinvointialueella on ollut käytännössä kolme vaihtoehtoa: hyväksyä vanha vuokrasopimus, irtisanoa se tai neuvotella uusi sopimus. Näistä se valitsi siis jälkimmäisen vaihtoehdon.

Sopimusehtojen mukaan hyvinvointialueella on neuvotteluaikaa vuoteen 2025 asti. Jos sopimus irtisanotaan, hyvinvointialueen on palautettava ostajille tähän mennessä maksettu kauppasumma.

Suosittelemme sinulle