Hyppää sisältöön

13 kysymystä kaupan alan lakosta, Yle etsi vastaukset

Kaupan lakko alkoi torstaina. Ruoka ei lopu Suomesta, mutta osa kaupoista saattaa olla kiinni.

Ihmisiä ostoksilla Olarin Prismassa.
Huomenna alkava lakko koskee muun muassa monia Keskon ja S-ryhmän hypermarketteja ympäri Suomen. Kuva on Espoon Olarin Prismasta. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Anu Leena Hankaniemi

Torstaina alkaneen kaupan lakon ensimmäisen lakkoaallon piirissä on Kaupan Liiton mukaan (siirryt toiseen palveluun)185 kaupan alan toimipaikkaa, joissa työskentelee noin 20 000 työntekijää. Yle selvitti vastaukset, miten lakot näkyvät suomalaisille.

1. Onko minun kauppani lakossa?

Tieto PAMin ilmoittamista lakossa olevista myymälöistä löytyy tästä jutusta.

Osa lakon piirissä olevista kaupoista saattaa olla auki, osa taas sulkee ovensa kokonaan.

Ensimmäinen lakkoaalto koskee myös Keskon logistiikan alueterminaaleja. Myymälöiden lakon piirissä ovat muun muassa suurimmat Prismat, K-Citymarketit sekä S-marketit.

2. Kauanko lakko kestää?

Lakot alkoivat 9. helmikuuta klo 5 ja päättyvät 11. helmikuuta klo 5 tai ennen sitä alkaneiden vuorojen loputtua.

3. Loppuuko ruoka, Kaupan Liiton varautumisasiantuntija, Päivittäistavarakauppa ry:n valmiuspäällikkö Lauri Kulonen?

– Ei lopu. Lakko koskee pääasiassa isoja myymälöitä. Suomessa on yhteensä 2 800 päivittäistavarakaupan myymälää. Kaikki ketjut eivät ole lakon piirissä. Ruokaa on saatavilla lakon aikana, Kulonen sanoo.

4. Tarvitseeko hamstrata?

– Ei tarvitse. Suomessa on ruokaa saatavilla. Hamstraamisesta on vain vahinkoa. Mitä enemmän ruokaa hamstrattaisiin, sitä enemmän joihinkin tuotteisiin voi tulla toimitushäiriöitä, Kulonen sanoo.

5. Voiko jostain tietyistä elintarvikkeista, kuten vihanneksista, tulla pulaa?

– Kaupan lakon vuoksi ei, mutta ahtaajien mahdollinen lakko satamissa voisi kuun puolivälissä vaikuttaa näihin tuontituotteisiin. Suomen kaupoissa myytävistä tuotteista 80 prosenttia on Suomessa valmistettuja, Kulonen sanoo.

6. Odotetaanko kauppoihin jonoja lakkojen takia?

– Tämä on mahdollista. Osa kaupoista ei ole välttämättä auki, joten osissa kaupoissa voi tulla jonoja suosittuina aikoina, Kulonen sanoo.

7. Palautuuko kauppa normaaliin heti lakon jälkeen?

– Koronapandemia-ajalta on jo viitteitä, että täydentämisessä myymälöihin voi mennä aikaa viikkoja, jos joistakin tuotteista on saatavuushäiriöitä. Tuoteryhmien sisällä voi olla tuotekohtaisia puutteita, Kulonen arvioi.

8. Voivatko lakot laajentua?

Logistiikan ensimmäiset lakot voivat toteutua 13. helmikuuta alkaen ja myymälöiden toinen lakkoaalto uhkaa sulkea muun muassa kaikki Prismat, K-Citymarketit, S-marketit ja Lidlit 16. helmikuuta alkaen, ellei ratkaisuun päästä näitä ennen. Näiden lisäksi logistiikan toinen lakkoaalto uhkaa alkaa 20. helmikuuta.

9. Saadaanko sairaaloihin, päiväkoteihin ja palvelutaloihin ruokaa?

– Food Service -tukkuryhmä tuottaa lakisääteisille ruokapalveluille ruokaa. Lakkojen aikona on varmistettava, että tämä jatkuvuus turvataan, Lauri Kulonen sanoo.

10. Lakko näkyy eri tavoin eri kaupoissa. Miten lakko näkyy esimerkiksi K-Citymarket Pirkkalassa, kauppias-yrittäjä Petri Putila?

– Huomisaamusta lakko ei näy vielä isommin missään. Pystymme todennäköisesti palvelemaan asiakkaita aika normaalisti. Ehkä aukioloihin saattaa tulla pieniä rajoituksia. Tämä viikko näyttää hyvältä tuotteiden osalta. Jos tilanne pitkittyy, voi tulla haasteita.

11. Ketkä tekevät töitä lakon aikana?

– Esihenkilöt ja työntekijät, jotka ovat kertoneet tulevansa töihin. Meillä ei ole tarkkaa tietoa, ketkä osallistuvat lakkoon. Se nähdään aamulla. Osa jää lakkoon ja osa tulee töihin. Kaikki saavat tehdä niin kuin haluavat, Putila sanoo.

12. Citymarket on Pirkkalassa auki 24 tuntia vuorokaudessa. Millaisia supistuksia voi tulla?

– Harkitsemme, onko torstain ja perjantain välistä yötä järkeä pitää auki. Siihen saattaa tulla rajoituksia. Pohdimme, onko kahvila auki. Se ei pilaa viikonloppua, jos ei pysty kahvia juomaan. Ravintolapuoli yritetään pitää auki, Putila sanoo.

13. Mitä jos lakko jatkuu?

– Toivon, että sopu syntyy pian. Ei tämä ole kiva kenellekään, Pirkkalan K-Citymarketin kauppias-yrittäjä Petri Putila sanoo.

Voit kommentoida aihetta 9. helmikuuta kello 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle