Hyppää sisältöön

Kaupan lakko sähköistää ilmaa Porissa – PAM syyttää Prismaa ”koppihoidon” antamisesta

Ammattiliitto PAMin mukaan työntekijöitä on pyydetty erilliseen keskusteluun, ja heiltä on kysytty lakkoon osallistumisesta. Satakunnan Osuuskaupan mukaan kertomukset ”koppihoidosta” ovat pötypuhetta.

Prisman vihreitä muovisia ostoskärryjä kärryparkissa Lahdessa.
Kaupan alan lakko vaikuttaa Porissa kahteen Prisma-markettiin. Kuvituskuva Kuva: Petri Niemi / Yle
Kati M. Rantala

Kaupanalan lakon lähestyminen on sähköistänyt ilmapiiriä Porissa.

Palvelualojen ammattiliitto PAMin lakkokaravaanilta evättiin maanantaina lupa pysäköidä Satakunnan Osuuskaupan parkkipaikoille. Karavaanin tarkoitus on tiedottaa työntekijöitä kaupan alan lakoista.

Nyt PAMista kerrotaan, että Porista on kantautunut tietoa tapauksista, joissa Mikkolan Prisman työnjohto on kysynyt työntekijöiltä heidän osallistumistaan lakkoon.

Nainen seisoo valkoisen pakettiauton edessä talvisessa maisemassa
PAMin Porin aluetoimitsija Neea Kähkönen on viettänyt alkuviikon lakkokaravaanin kyydissä. Kiertävän infopisteen tarkoituksena on tiedottaa työntekijöitä lakkoon liittyvistä asioista. Kuva: Rami Koivula

– Eilen tiistaina pääluottamusmieheltä tuli vahva viesti siitä, että työntekijöitä istutetaan esimiesten kanssa yksin saamaan niin sanottua koppihoitoa. Toisin sanoen työnjohto on tiedustellut, onko työntekijä tulossa lakon aikana töihin. Samaa kertoivat myös autolla käyneet työntekijät, sanoo PAMin Porin aluetoimitsija Neea Kähkönen.

Kähkösen mukaan tilanne on harmillinen niille työntekijöille, jotka eivät tiedä oikeuksiaan.

– Osa työntekijöistä tietää, ettei heidän tarvitse vastata tällaisiin kysymyksiin. Niille, jotka eivät tiedä tilanteen luonnetta, se voi tuntua aika pelottavalta ja paineistetulta, Kähkönen toteaa.

Kähkönen uskoo, että työnantaja pyrkii murtamaan lakkoa ja painostamaan töihin niitä työntekijöitä, jotka vielä miettivät osallistumista työtaisteluun.

Osuuskauppa kiistää koppihoidon

Satakunnan Osuuskaupan market- ja tavaratalotoimialajohtaja Jussi Kaartinen kiistää jyrkästi PAMin syytökset.

– Ei pidä paikkaansa. Me emme ole kiinnostuneita siitä, kuka on lakossa, emmekä ole tällaista kysymystä esittäneet. Olemme kiinnostuneita siitä, tulevatko työvuorossa olevat töihin torstaina ja perjantaina.

Satakunnan osuuskauppa ei ole vielä määrittänyt, noudattavatko Porin kaksi Prismaa poikkeavia aukioloaikoja lakon vuoksi. Asia selviää viimeistään torstaiaamuun mennessä, kun henkilöstön vahvuus on tiedossa.

Kaartisen mukaan työnantaja ei yritä painostaa henkilökuntaa millään tavalla eikä murtaa lakkoa.

– Jokainen työntekijähän saa itse valita, osallistuuko työtaistelutoimenpiteisiin. Sitä lupaa pitää kunnioittaa. Ketään ei ole painostettu missään vaiheessa.

Lainsäädännön näkökulmasta työtaistelut ovat kollektiivisia toimia, eli ilmoitusvelvollisuus niistä on työntekijä- ja työnantajapuolen järjestöillä. Liitot toimittavat ilmoitukset toisilleen ja valtakunnansovittelijalle.

Suosittelemme sinulle