Hyppää sisältöön

Koronarokotteita jaetaan nyt yksityisessä terveydenhuollossa – näistä paikoista rokotteita ainakin saa

Osa yksityisistä sosiaali- ja terveysalan yrityksistä aloittaa tänään koronarokotteiden jakelun monilla eri paikkakunnilla. Alan yritysten edunvalvoja HALI ry:n mukaan osa yrityksistä vielä harkitsee mukaan lähtemistä.

Hoitaja pistää koronarokutksen naisen olkavarteen.
Yksityiset terveysalan yritykset eivät tarjoa tehosterokotteita ilmaiseksi vaan siitä peritään maksu toisin kuin julkisella puolella. Kuvassa hoitaja pistää rokotteen asiakkaan käsivarteen Helsingin Myllypuron rokotusasemalla tammikuussa 2022. Kuva: Petteri Sopanen / Yle
Marica Paukkeri

Yksityiset terveysasemat antavat tästä päivästä alkaen koronan tehosterokotteita.

Yksityisten sosiaali-, terveys- ja varhaiskasvatusalan yritysten edunvalvoja Hyvinvointiala HALI ry:n terveyspalveluiden johtaja Hanna-Maija Kausen mukaan rokotusten toimitukset yrityksille alkoivat eilen. Moni toimija on jo avannut ajanvarauksen rokotuksiin.

– Laajuutta on kuitenkin vielä vaikeaa arvioida, sillä osa yrityksistä todennäköisesti vielä pohtii mukaan lähtemistä. Tähän vaikuttaa varmasti myös kysyntä eli se, paljonko ihmiset ja työnantajat rokotteita haluavat hankkia, Kause sanoo.

Rokotteen ottaminen yksityisellä maksaa, vaikka rokoteaine on maksuton. Rokotteen ottamisesta voi saada Kela-korvausta.

Rokotteen ottajan tulee olla täysi-ikäinen. Hänen on täytynyt ottaa aiemmin vähintään kaksi koronarokotetta tai yhden rokotteen, jonka lisäksi hän on sairastanut koronainfektion. Myös rokottamaton mutta vähintään kahdesti koronataudin sairastanut voi saada tehosterokotteen.

Viimeisimmästä rokotuksesta tai taudin sairastamisesta täytyy olla kuitenkin vähintään kolme kuukautta. Rokotteen hankkiminen ei edellytä riskiryhmään kuulumista.

Yritykset: Rokotteita annetaan kymmenillä paikkakunnilla

Ainakin suurimmat valtakunnallisesti toimivat terveysalan yritykset ovat ryhtyneet jo tarjoamaan rokotteita.

HALI ry:n Kause arvioi, että moni yritys aloittaa rokotteiden tarjoamisen varovaisesti tunnustellen.

– Yritykset voivat sitten vähitellen kasvattaa volyymia, jos sille on tarvetta, hän toteaa.

Kuka tarvitsee koronan tehosterokotteen? Suomen rokotetilanteesta keskustelivat 4. tammikuuta Ylen Ykkösaamussa zoonoosivirologian professori Olli Vapalahti Helsingin yliopistosta sekä asiantuntijalääkäri Mika Muhonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta. Juontajana Marjo Näkki.

Aiotko hakea tehosterokotteen yksityiseltä? Voit keskustella aiheesta torstaihin 9. helmikuuta kello 23.00:een saakka.

Suosittelemme