Hyppää sisältöön

Suojellusta teollisuushallista muokataan hybridikortteli – Oulun Toppilansalmessa yhdistetään asuminen, liiketilat ja palvelut

Vanha kemikaalivarasto sijaitsee valtakunnallisesti merkittäväksi määritetyllä alueella. Hankkeen taustalla on oululainen PAVE Arkkitehdit Oy ja rakentajana toimii Temotek Oy.

Vanha peltinen varastorakennus, jonka viersssa autoa pysäköitynä.
Toppilan K21-varasto saa uuden sisällön, kun siihen rakennetaan muun muassa päiväkoti, liiketiloja ja asuntoja. Kuva: Risto Degerman / Yle
Pekka Loukkola

Suojeltuun kemikaalivarastoon suunniteltuja toimintoja ovat muun muassa päiväkoti, liiketilat sekä palveluasuminen. Hybridikorttelin länsipäätyyn rakentuu asuinhuoneistoja, joiden läheisyydessä on päivittäistavarakauppa ja kuntosali.

Varasto sijaitsee Toppilan vanhalla satama-alueella, joka on valtakunnallisesti merkittävä rakennetun kulttuuriympäristön alue.

Suunnittelusta vastaavan PAVE Arkkitehtien Pave Mikkosen mukaan tulevan rakennuksen muoto mukailee suojellun K21-varastorakennuksen hahmoa.

Havainnekuva Oulun Toppilansalmeen suunnitellusta K21-rakennuksesta.
Havainnekuva Oulun Toppilansalmeen suunnitellusta K21-rakennuksesta. Kuva: PAVE Arkkitehdit

– Hankkeella on minulle arkkitehtinä suuri merkitys kaupunkikulttuurikohteena, kun sataman alueen muut rakennukset on poistettu. Haluamme saada takaisin alueen hengen ja historian. Rakennus saa nyt uuden elämän, ja se tekee tästä ainutlaatuisen. Suojeltu ulkokuori ikään kuin täytetään uudisrakennuksella. kertoo Mikkonen.

Olemassa olevan varastorakennuksen säilytettävät betonirakenteet antavat korttelille omaleimaisen luonteen. Tavoitteena on, että hanke valmistuu vuoden 2024 loppuun mennessä.

Asumiseen on tulossa 14 huoneistoa, joiden koot ovat 55 neliöstä aina 128 neliöön. Asunnot sijaitsevat rakennuksen luoteispäädyssä ja huoneistoista avautuu näkymä Toppilansalmeen ja merta kohti. Parvekkeita tulee olemaan useita huoneistokohtaisesti.

Toppilansalmen alueen kehittäminen on kestänyt Oulussa jo pitkään. Alueella pidettiin asuntomessut vuonna 2005.

Suosittelemme sinulle