Hyppää sisältöön

Sähköverkkoyhtiö Kajave investoi 25 miljoonaa euroa jakeluverkon kehittämiseen ja toimitusvarmuuden parantamiseen

Yhtiö aloittaa tänä vuonna uuden voimajohtoyhteyden rakentamisen Oulujärven länsipuolelle. Uuden linjan avulla sähköverkkoon voidaan kytkeä lisää tuulivoimatuotantoa.

Luminen metsä, jonka laidassa on sähkölinja.
Kajave uusii keski- ja pienjänniteverkkoa alueilla, joilla sähkölinjoille kertyvät lumikuormat voivat aiheuttaa jakeluhäiriöitä. Kuva viime talvelta Suomussalmelta. Kuva: Kajave Oy
Tiia Korhonen

Sähköverkkoyhtiö Kajave investoi tänä vuonna 25 miljoonaa euroa Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla sähköjakeluverkon kehittämiseen ja toimitusvarmuuden parantamiseen.

Yhtenä painopisteenä on keski- ja pienjänniteverkkojen teknisen käyttöikänsä päähän tulleiden osien uusiminen haja-asutusalueilla, joilla sähkölinjoille kertyvät lumikuormat voivat aiheuttaa jakeluhäiriöitä. Lisäksi yhtiö jatkaa sähköasemien saneerausta.

– Meillä on monenlaisia keinoja parantaa verkon toimintavarmuutta lumikuorma-alueilla. Voimme viedä ilmajohtoverkkoa suojaan maan alle kaapeleihin tai siirtää ilmajohtoja metsän keskeltä teiden varsille, verkostopäällikkö Annastiina Kangas kertoo Kajaven tiedotteessa.

Yhtiö aloittaa tänä vuonna myös uuden 110 kilovoltin voimajohtoyhteyden rakentamisen Oulujärven länsipuolelle Vaalan ja Siikalatvan kuntien alueella.

Uuden linjan avulla sähköverkkoon voidaan kytkeä lisää tuulivoimatuotantoa. Noin 20 kilometrin pituinen voimajohtoyhteys rakennetaan ilmalinjana pylväiden varaan.

– Hankkeen suunnittelu alkoi vuonna 2020, ja keskustelut maanomistajien kanssa ovat edenneet hyvässä hengessä. Kesän kuluessa kilpailutamme urakoitsijan ja rakentamaan pääsemme loppuvuodesta, Kangas kertoo.

Kajaven verkkoon on tällä hetkellä liitettynä tai liittymässä viisi tuulivoimapuistoa, joiden kokonaisteho on noin 500 megawattia.

Aiheesta voi keskustella 9. helmikuuta kello 23 asti.

Lue lisää Kainuun uutisia Yle Uutisten netissä.

Seuraa mitä lähelläsi tapahtuu. Lue ja katso lisää uutisia Pohjois-Pohjanmaalta.

Suosittelemme