Hyppää sisältöön

Vajaa 200 inarilaista vaatii kannanotossa, että Inarin kunta irtisanoutuu saamelaisvihamielisenä pidetystä lausunnostaan

Inarin kunnanhallituksen puheenjohtaja Jari Huotari sanoo, että kunta on lausunut saamelaiskäräjälaista kaikkien kuntalaisten näkökulmasta.

Inarin kunta, vaakuna
Inarin kunnan noin 7 000 asukkaasta vajaa kolmasosa on saamelaisia. Kuva: Vesa Toppari / Yle
Anni-Saara Paltto

Noin 200 entistä ja nykyistä Inarin kunnan asukasta on allekirjoittanut kannanoton, jossa vaaditaan Inarin kuntaa irtisanoutumaan kunnan lausunnosta saamelaiskäräjälakiesitykseen. Kannanotossa muun muassa todetaan, että perustuslakivaliokunnalle osoitettu lausunto on avoimen vihamielinen saamelaisia kohtaan.

Yle kertoi viime viikolla, että Inarin kunnan saamelaiskäräjälakiesitystä koskeva lausunto on saanut rajua kritiikkiä.

Kunnan lausunnossa todetaan, että kaikkien saamelaisalueen asukkaiden tulisi saada samanlaiset oikeudet, eikä saamelaisten alkuperäiskansaoikeuksia ole tarvetta huomioida erikseen. Lausunnossa pelätään myös, että kunnassa voisi tapahtua viharikoksia eri ihmisryhmien kesken, mikäli saamelaisten oikeuksia vahvistettaisiin. Muun muassa näihin kunnan lausunnon väitteisiin viitataan kuntalaisten kannanotossa.

Kannanoton ja kansalaisaloitteen allekirjoittajat painottavat, ettei kunnan lausunto edusta kuntalaisten näkemystä. Kannanotossa todetaan Inarin kunnan lausunnosta voivan saada kuvan, että kunta tahtoisi kokonaan mitätöidä saamelaisten alkuperäiskansaoikeudet ja haluavan sulauttaa saamelaiset muuhun väestöön.

Kunnan lausunnossa viitataan tilanteen johtavan mahdollisesti jopa väkivaltaisuuksiin. Tämä viittaus on allekirjoittajien mukaan aiheuttanut useissa kuntalaisissa turvattomuuden tunnetta lausunnon julkitulon jälkeen.

Huotari: ”Kunta on lausunut kaikkien kuntalaisten näkökulmasta”

Kunnan lausunnon olivat allekirjoittaneet tekninen johtaja Arto Leppälä ja kunnanjohtaja Tommi Kasurinen. Kasurinen ei ehtinyt kommentoida kuntalaisten kannanottoa Ylelle. Aiemmin kunnanjohtaja kertoi Ylelle luottavansa lausunnon laatineen Arto Leppälän lausuntoon. Leppälä puolestaan perusteli näkemyksiään sillä, että on huolestunut eriarvoistamisesta.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Jari Huotari sanoo, että kunta on lausunut kaikkien kuntalaisten näkökulmasta.

– Jos siinä jotain saamelaisvastaisuutta halutaan löytää, niin kyllä pitää olla iso suurennuslasi käytössä ja rivien välistäkin lukea sitä.

Huotari painottaa, että lausunnon valmisteluun on viranhaltijoiden lisäksi osallistunnut myös kunnanhallituksen puheenjohtajisto. Lausunto on myös lähetetty kunnanhallitukselle ja -valtuuston puheenjohtajistolle kommentoitavaksi.

– Siihen ei tullut yhtään kommenttia. Katsottiin, että tämä on kunnanhallituksen näkemys, sanoo Huotari.

Huotarin mukaan kovaksi äityneen keskustelun takia kunnan on kuitenkin syytä tarkastella, olisiko asiat voitu mainita lausunnossa eri tavalla. Allekirjoittajien tekemää kansalaisaloitetta kunta tulee käsittelemään kunnanhallituksessa.

– Totta kai tässä tullaan käymään keskustelua muun muassa saamelaiskäräjien puheenjohtajan kanssa tästä asiasta ja kyllä halutaan oikaista tämmöiset väärinymmärrykset. Toivoisin kyllä, että nyt rauhoitutaan, sanoo Jari Huotari.

Suosittelemme sinulle