Hyppää sisältöön

Tuleva Nato-jäsenyys avaa ovia puolustusteollisuudelle – salaisen tiedon piiriin pääsy auttaa kehittämään tuotteita Naton tarpeisiin

Puolustusteollisuuden mukaan Suomella on erityistä osaamista tietoliikenneyhteyksiin ja toimintaan arktisella alueella.

NATO:n apulaispääsihteeri Wendy Gilmour puhuu SECD-Day -messuilla Helsingissä 8.2.2023.
Naton apulaispääsihteeri Wendy Gilmour kertoi Venäjän hyökkäyssodan muuttaneen puolustusteollisuuden tilannekuvaa. Kuva: Jorma Vihtonen / Yle
Pekka Kinnunen

Suomalainen puolustusteollisuus esittelee osaamistaan tänään ja huomenna Helsingissä. Ensimmäisen kerran järjestettävässä SecD-Day -konferenssissa ja näyttelyssä ovat mukana turvallisuus-, puolustus-, ilmailu- ja avaruusteknologian yritykset ja viranomaiset.

Naton apulaispääsihteeri, kanadalainen Wendy Gilmour kertoi puolustusinvestointien tilanteesta. Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on muuttanut puolustusteollisuuden tilannekuvaa. Nyt tarvitaan jälleen paljon perinteistä asetuotantoa.

– Meidän on varmistettava, että Nato-maiden puolustusteollisuus pystyy täyttämään asevarastoja, jotta yhteinen turvallisuus voidaan tarvittaessa varmistaa, Gilmour sanoi.

Naton apulaispääsihteeri Wendy Gilmour SECD-DAY messuilla Koskirannassa Helsingissä kokeilee Patrian virtuaalista Nemo järjestelmää.
Naton apulaispääsihteeri Wendy Gilmour tutustui SecD-Dayn näyttelyssä Patrian simulaatioon. Kuva: Jorma Vihtonen / Yle

Natossa odotetaan, että Suomen ja Ruotsin vahva puolustusteollinen tuotanto ja osaaminen vahvistavat liittokuntaa.

– Liittokunnan jäsenyys antaa ennen kaikkea mahdollisuuden päästä salaiseen aineistoon ja tietoon, jotta voi kehittää Naton valmiuksia. Se avaa mahdollisuuden tarjota sotilaallista kykyä juuri liittokunnan tarpeisiin, Gilmour kuvaili tulevan Nato-jäsenyyden tuomia mahdollisuuksia.

Apulaispääsihteeri Gilmour muistutti, että Naton resurssit tulevat Naton jäsenmailta. Hänen mielestään monikansalliset yhteistyöhankkeet ovat yhteistooiminnan kehittämisessä erityisen tärkeitä.

Patrian toimitusjohtaja Esa Rautalinko SECD-day-messuilla 8.2.2023 Helsingissä.
Patrian toimitusjohtaja Esa Rautalinko sanoo, että Suomen vahvuutena on tuotteiden soveltuminen arktisiin olosuhteisiin. Kuva: Jorma Vihtonen / Yle

Patrian toimitusjohtaja Esa Rautalinko arvioi suomalaisen puolustusteollisuuden vahvuuksien täydentävän Natoa.

– Kaikki mikä liittyy kommunikaatioteknologiaan. Yleisesti voi sanoa, että Suomessa kaikki suorituskyvyt, teollisuuden tuotteet ja palvelut on rakennettu arktisiin olosuhteisiin. Suomella on siinä kovan luokan erityisosaamista, Rautalinko kehuu.

Suosittelemme sinulle