Suomalainen puolustusteollisuus esittelee osaamistaan tänään ja huomenna Helsingissä. Ensimmäisen kerran järjestettävässä SecD-Day -konferenssissa ja näyttelyssä ovat mukana turvallisuus-, puolustus-, ilmailu- ja avaruusteknologian yritykset ja viranomaiset.
Naton apulaispääsihteeri, kanadalainen Wendy Gilmour kertoi puolustusinvestointien tilanteesta. Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on muuttanut puolustusteollisuuden tilannekuvaa. Nyt tarvitaan jälleen paljon perinteistä asetuotantoa.
– Meidän on varmistettava, että Nato-maiden puolustusteollisuus pystyy täyttämään asevarastoja, jotta yhteinen turvallisuus voidaan tarvittaessa varmistaa, Gilmour sanoi.
Natossa odotetaan, että Suomen ja Ruotsin vahva puolustusteollinen tuotanto ja osaaminen vahvistavat liittokuntaa.
– Liittokunnan jäsenyys antaa ennen kaikkea mahdollisuuden päästä salaiseen aineistoon ja tietoon, jotta voi kehittää Naton valmiuksia. Se avaa mahdollisuuden tarjota sotilaallista kykyä juuri liittokunnan tarpeisiin, Gilmour kuvaili tulevan Nato-jäsenyyden tuomia mahdollisuuksia.
Apulaispääsihteeri Gilmour muistutti, että Naton resurssit tulevat Naton jäsenmailta. Hänen mielestään monikansalliset yhteistyöhankkeet ovat yhteistooiminnan kehittämisessä erityisen tärkeitä.
Patrian toimitusjohtaja Esa Rautalinko arvioi suomalaisen puolustusteollisuuden vahvuuksien täydentävän Natoa.
– Kaikki mikä liittyy kommunikaatioteknologiaan. Yleisesti voi sanoa, että Suomessa kaikki suorituskyvyt, teollisuuden tuotteet ja palvelut on rakennettu arktisiin olosuhteisiin. Suomella on siinä kovan luokan erityisosaamista, Rautalinko kehuu.